Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Апропо нових књига, ја бих питао Милослава, да ли можемо у некој догледној будућности очекивати наставак „Борачког крша“. Сматрам да су се ликови у роману изврсно развили, са много драматуршких заплета и пуно упоредних радњи.

Роман прати два брата и две породице (по узору на Ћосићеве романе и Бајићеву прекинуту трилогију). Један је као предрани комуниста пришао партизанима, али је тек за време рата спознао право лице и наличје комунистичке организације. Она је све само не оно о чему је слушао и сањао. С њим је стално већ избрушени партијац. Човек, потпуно хладан, безосећајан, скоро без икакве емпатије. Слика и прилика произведеног борца партије, умишљеног да је тако напредан. У разговорима са обичним људима, комунистичка пропаганда једноставно не пролази. Зато се, сходно Лењиновом концепту борбе, примењују револуционарне мере (убиства). Она каткад морају бити и свирепа ради застрашивања. Наравно, тај концепт не знају обични партизани, али знају партијци, нарочито они који су се окушали у Шпанији, па у земљи пренели то „богато“ искуство.

Други брат решио је да остане привржен традиционалним српским вредностима. Роман се завршава пред ратну прекретницу-победу совјетске војске у Стаљинградској бици, која ће одредити и судбину Југославије. Западни савезници ће приступити реализацији плана „Б“, који је Черчил посредно најавио Стаљину крајем јануара.
У земљи, партизани ишчекују велику немачку офанзиву, док четници врше обилате диверзије и саботаже с циљем помоћи савезничким трупама у северној Африци.
Одговори

(23-11-2020, 07:14 PM)Александар Динчић Пише:  Апропо нових књига, ја бих питао Милослава, да ли можемо у некој догледној будућности очекивати наставак „Борачког крша“. Сматрам да су се ликови у роману изврсно развили, са много драматуршких заплета и пуно упоредних радњи.

Роман прати два брата и две породице (по узору на Ћосићеве романе и Бајићеву прекинуту трилогију). Један је као предрани комуниста пришао партизанима, али је тек за време рата спознао право лице и наличје комунистичке организације. Она је све само не оно о чему је слушао и сањао. С њим је стално већ избрушени партијац. Човек, потпуно хладан, безосећајан, скоро без икакве емпатије. Слика и прилика произведеног борца партије, умишљеног да је тако напредан. У разговорима са обичним људима, комунистичка пропаганда једноставно не пролази. Зато се, сходно Лењиновом концепту борбе, примењују револуционарне мере (убиства). Она каткад морају бити и свирепа ради застрашивања. Наравно, тај концепт не знају обични партизани, али знају партијци, нарочито они који су се окушали у Шпанији, па у земљи пренели то „богато“ искуство.

Други брат решио је да остане привржен традиционалним српским вредностима. Роман се завршава пред ратну прекретницу-победу совјетске војске у Стаљинградској бици, која ће одредити и судбину Југославије. Западни савезници ће приступити реализацији плана „Б“, који је Черчил посредно најавио Стаљину крајем јануара.
У земљи, партизани ишчекују велику немачку офанзиву, док четници врше обилате диверзије и саботаже с циљем помоћи савезничким трупама у северној Африци.
Кад си прочитао роман?
То је у ствари први део; други део је до краја рата отприлике, а трећи, негде до наших дана. Имам причу у глави одавно, али немам времана. Не знам када ћу га наћи, али свакако планирам наставак. Најбоље би било сва три дела у једној књизи, од око 600 страна. Или 500.
Одговори

(21-11-2020, 10:45 PM)Chicot Пише:  
(21-11-2020, 10:13 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(21-11-2020, 09:57 PM)Chicot Пише:  
(21-11-2020, 09:01 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(21-11-2020, 04:49 PM)Бенито Пише:  Можемо ли се надати у скоријем времену да ћемо видети неку нову књигу?

Требало би Дража 1, тврди повез, пето измењено и допуњено издање.
Jel to ona serija, Draža i opšta istorija...1 - 5?
Ili nešto sasvim drugo?
Та. Одавно нестао први том, а још има другог и трећег. План је најпре први, па ако да Бог, и четврти и пети.

Bože zdravlja!
Neka je sa srećom!

Фали ми велики Дража 5.
Одговори

(23-11-2020, 07:34 PM)Милослав Самарџић Пише:  Кад си прочитао роман?
То је у ствари први део; други део је до краја рата отприлике, а трећи, негде до наших дана. Имам причу у глави одавно, али немам времана. Не знам када ћу га наћи, али свакако планирам наставак. Најбоље би било сва три дела у једној књизи, од око 600 страна. Или 500.

Ја сам га прочитао одмах након што је био штампан, али од тог времена већ је поприлично прошло. А прича је у стилу као да делује да није завршена.
Одговори

Чуди ме како се запамтио. То је било 2007.
Одговори

Питаш историчара како је запамтио? То му посао, човече.
Одговори

(23-11-2020, 07:34 PM)Милослав Самарџић Пише:  То је у ствари први део; други део је до краја рата отприлике, а трећи, негде до наших дана. Имам причу у глави одавно, али немам времана. Не знам када ћу га наћи, али свакако планирам наставак. Најбоље би било сва три дела у једној књизи, од око 600 страна. Или 500.

А колико треба времена од прилике да напишеш један део?
Можда би други део требао да иде све до отварања границе 1965-е па онда од тада до данас. Мада, чини ми се да није једноставно прећи из једне књиге где је главни ток радње кроз 2-3 године у другу књигу где би радња се одвијала на 20 година и трећа на 50 година. Може ли то без да засмета просечном читаоцу?

Моје мишљење је да је добро овако 3 раздвојена дела а могла би да носе и различите наслове, као што су циклуси Золе или Балзака.

Слобода или Смрт!
Одговори

Могао бих да напишем један део за око три месеца, кад бих само то радио.
И треба неко време да ''одлежии'', па да све проверим.
Рано је за друга питања. Док не нађем тих шест месеци.
Одговори

(26-11-2020, 12:32 AM)Милослав Самарџић Пише:  Могао бих да напишем један део за око три месеца, кад бих само то радио.
И треба неко време да ''одлежии'', па да све проверим.
Рано је за друга питања. Док не нађем тих шест месеци.

Како је кренуло, то ми изгледа да никад нећеш написати наставак: не могу ни теоретски замислити да радиш само једну ствар ни током месец дана камо ли 3. Тужан

Слобода или Смрт!
Одговори

(13-11-2020, 06:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  Ново на Јутјуб каналу ''Погледи'':
Ко су били Пећанчеви четници односно владини четници или црни четници?

Тражио сам, али нигде нисам нашао. Зашто су их звали "црни четници"?
Одговори

Претпостављам због црних униформи и црних застава.
Одговори

Тако онда могу да се називају и Дражини. Чини ми се да их тако називају ове данашње присталице Недића и Љотића које оспоравају четничко име Дражиној организацији.
Одговори

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Беше солидан роман и "Парастос за мог деду",имало је те Бре-прозе,мислим да је почетак века заправо био њен врхунац.

(27-11-2020, 07:21 PM)Шумадинац Пише:  

Реално и поштено.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним