08-03-2014, 06:55 PM
Милослав Самарџић одговара на ваша питања
08-03-2014, 07:12 PM
Хвала.
09-03-2014, 04:58 PM
Господине Самарџићу, ја сам баш јуче прочитао да су четници спровели "истрагу" муслимана у Кулен Вакуфу после језивог покоља српског народа у лето 1941. Да ли знате нешто о овој акцији? Чија је то јединица била?
09-03-2014, 05:44 PM
Нисам чуо за то. Јел може нешто ближе?
09-03-2014, 06:53 PM
О овоме сам читао на страници www.jadovno.com где се ово помиње у делу о борбама у Босанској крајини. Прво су муслиманске усташе сатрале све Србе у селима око Кулен Вакуфа да би потом четници упали у то подручје и извршили погром над муслиманима (преко 1.300). Ово доводим у питање с обзиром да није наведено под чијом су командом биле четничке јединице нити ко је био командант. Колико је мени познато, подручје Кулен Вакуфа је спадало под команду Западне Босне и Славољуба Вранешевића. С обзиром на усташку бруталност и крволочност, не чуде ме четничке освете уопште. 

09-03-2014, 07:07 PM
Чим је љето 41. то су вјероватно били устаници, који су касније били под Дражином командом.
09-03-2014, 07:14 PM
Где тачно на овом сајту?
09-03-2014, 07:22 PM
09-03-2014, 07:39 PM
Нити су то урадили "четници", нити су ти људи били под Дражином командом. За све злочине почињене 1941. године, комунисти кажу "то су урадили четници". А ако је неко место ослобођено од усташа у устанку 1941. године, комунисти кажу "то нису урадили четници, тада није било те поделе, то су српски устаници."
Осим тога ова бројка је и више него претерана. Колико ми је познато, тај број се помиње само у једној резолуцији муслимана упућеној Анти Павелићу.
Осим тога ова бројка је и више него претерана. Колико ми је познато, тај број се помиње само у једној резолуцији муслимана упућеној Анти Павелићу.
09-03-2014, 08:10 PM
Па зато и кажем да то нису могли урадити четници с обзиром да су се коначне поделе на партизане и четнике десиле тек 1942. године.
Господине Самарџићу, укуцајте у делу за претраге "Босанска крајина" и изаћи ће Вам "Босанска крајина у Другом светском рату". Ти текстови ми имају обојеност црвене банде. Проверите сами и видећете да сам у праву.
Господине Самарџићу, укуцајте у делу за претраге "Босанска крајина" и изаћи ће Вам "Босанска крајина у Другом светском рату". Ти текстови ми имају обојеност црвене банде. Проверите сами и видећете да сам у праву.
09-03-2014, 08:25 PM
Нашао сам само ово:
Српски устаници, предузевши напад и са личке и са босанске стране заузели су Кулен Вакуф 6. септембра 1941. године. Усташко-домобрански гарнизон се предао, део зликоваца је успео да се извуче у правцу Бихаћа. Они који су се огрешили о српску нејач платили су главом. Један од учесника је записао: „Освете је у овим драматичним ратним данима и на претек било. Доста је крви пало док је разум надвладао тугу и бол.“ (Милан Штикавац, Крваво лапачко љето, у: Ратна сећања из НОБ ИИ, Београд 1981, стр. 616). Село Боричевац је напуштено после рата. Тамошњи Хрвати су страховали од српске освете, нису имали храбрости да погледају у очи, завијеним у црно, српским суседима. Вољом „народних“ власти прешли су у Славонију, али какве ироније, опет на земљу Србинову, који је и тамо био прогањан и клан.
Српски устаници, предузевши напад и са личке и са босанске стране заузели су Кулен Вакуф 6. септембра 1941. године. Усташко-домобрански гарнизон се предао, део зликоваца је успео да се извуче у правцу Бихаћа. Они који су се огрешили о српску нејач платили су главом. Један од учесника је записао: „Освете је у овим драматичним ратним данима и на претек било. Доста је крви пало док је разум надвладао тугу и бол.“ (Милан Штикавац, Крваво лапачко љето, у: Ратна сећања из НОБ ИИ, Београд 1981, стр. 616). Село Боричевац је напуштено после рата. Тамошњи Хрвати су страховали од српске освете, нису имали храбрости да погледају у очи, завијеним у црно, српским суседима. Вољом „народних“ власти прешли су у Славонију, али какве ироније, опет на земљу Србинову, који је и тамо био прогањан и клан.
09-03-2014, 08:26 PM
09-03-2014, 08:41 PM
(09-03-2014, 08:25 PM)Милослав Самарџић Пише: Нашао сам само ово:
У та 4 дела о Босанској крајини (не знам у којем тачно), сам видео да пише о погрому 1350 муслимана и то крајем лета и почетком јесени 1941. године када устаници још нису били подељени.
09-03-2014, 11:01 PM
Господине Самарџићу, желио бих да чујем ваше мишљење о судбини Рафаела Бобана. Давно сам, у некој књизи (комунистичко издање, не сјећам са имена), прочитао да је погинуо код Бјеловара 1945, док на Википедији пише да је можда успио побјећи у Америку.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rafael_Boban
http://hr.wikipedia.org/wiki/Rafael_Boban
Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)