Поруке: 2,279
Теме: 22
Придружен: Jul 2013
Углед:
233
Ma ja samo pitam jednostavnu stvar: šta kvalifikuje nekoga za četničkog vojvodu?
U bilo kom periodu. A u drugom svetskom ratu?
Da li su i koliko kriterijumi fleksibilni?
Da li te vojvode treba da imaju i nekog ratnog uspeha, ratno znanje , iskustvo ..?
Pitam zato što mi je u tom konglomeratu po svemu različitih ljudi, karaktera, znanja , iskustva, statusa.. čega god .. vrlo teško da nadjem ma i jedan zajednički imenitelj.
To nije ni ratno dostignuće ni egzistencijalni ni politički parametar.
Поруке: 14,504
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,044
Мислиш ли да многи од нас нисмо себи постављали исто такво питање. Па тражили шта је то конкретно урадио Калабић или Дуја Смиљанић, а није Катанић или Кент.
Једноставно је - Дража Михаиловић је имао тада много боље информације и слику о ономе што се десило у протеклих годину дана рата, него што ми то можемо данас да реконструишемо историју тог доба.
За западне делове Краљевине Југославије користио је информације Бирчанина. А што се тиче параметра, једино је оно што је био параметар 1904. године, и доцније, а то је: кадар стићи и утећи....
У том тренутку, њих двојица су проценили да су то звање заслужили управо именовани људи, углавном официри. Управо због овог основног параметра, а који су управо ови људи испунили, знајући данас њихове тачне или мање тачне биографије, ми мислимо да је то хетерогена група људи. Али, заборављамо да су и апостоли били хетерогена група коју је само један параметар спајао.
Такав је и овде био случај.
Углед:
233
Dobro. Hvala.
Delimicno sam dobio odgovor.
Ovo predje u diskusiju. Izvini, nije mi bila namera da poremetim tok diskusije na kvizu.
Hoces da prebacimo ove poruke na neku drugu temu?
Углед:
3,044
Динча, свака част за све ове интервенције, које су биле неопходне.
Само, ако имаш мишљење, напиши нешто о томе што нико са подручја Маћедоније, Пчиње, Космета, па све до Ниша није именован за четничког војводу.
Углед:
3,044
С тим да би као Дражин и Бирчанинов војвода био именован и још један Пећанчев војвода, који је признао Дражину команду, да није био заробљен. Ради се о војводи Кимићу.
Да ли си сагласан?
Углед:
233
Zašto je bilo neophodno imenovati toliki broj vojvoda?
Izvinte, mene to pitanje prilično svrbi.
Углед:
3,044
Зато што је било потребно подићи морал после тешке 1941. године, нарочито на територији НДХ и у Црној Гори, и зато што је, у Србији, било потребно откачити што већи број четника од легализације тако што би им се показало да има војвода у шуми, и да се момци не навикавају много на недићевске паре.
Ето зато...
Шалим се, наравно, али да не пишем колоквијалним језиком, ово су главни разлози...