26-04-2021, 08:26 AM
Квиз- Српска историја
27-04-2021, 09:35 AM
Познато је да је међу четницима за време Другог светског рата било Срба свих вероисповести. Знамо за многе римокатолике и муслимане међу четницима.
Да ли је неки познати припадник ЈВуО био протестант?
Да ли је неки познати припадник ЈВуО био протестант?
27-04-2021, 10:56 AM
Павел Ћурчек?
27-04-2021, 11:02 AM
(26-04-2021, 08:26 AM)Бенито Пише:(26-04-2021, 12:11 AM)Мића Адмирал Пише: Benito, kojem velikom fudbaleru i jos vecem treneru su komunisti ubili brata cetnika ?
А шта ли си сад ишчачкао!? Да није Љубиша Броћић?
Milorad Misa Pavic ( 1921-2005 ), bio je proslavljeni fudbaler Zvezde, potom trener Zvezde, Benfike, Atletika, Selte...
Njegov rodjeni brat :
rez.pes.narednik Gojko N. Pavic, na sluzbi u Valjevskom korpusu. Kroz Bosansku golgotu nasao je svog druga iz Valjeva, gimnazijalca Svetozara Mihailovica, bolesnog od tifusa. Zbog njega je zaostao za kolonom i zajedno su se smestili u jednoj kolibi. Sutradan ih otkrivaju komunisti, a Gojko u svoje i Svetino ime odbija predaju. Izresetani su kroz kolibu i potom, s njom zapaljeni.
27-04-2021, 11:40 AM
(27-04-2021, 11:02 AM)Мића Адмирал Пише:Алал вера...(26-04-2021, 08:26 AM)Бенито Пише:(26-04-2021, 12:11 AM)Мића Адмирал Пише: Benito, kojem velikom fudbaleru i jos vecem treneru su komunisti ubili brata cetnika ?
А шта ли си сад ишчачкао!? Да није Љубиша Броћић?
Milorad Misa Pavic ( 1921-2005 ), bio je proslavljeni fudbaler Zvezde, potom trener Zvezde, Benfike, Atletika, Selte...
Njegov rodjeni brat :
rez.pes.narednik Gojko N. Pavic, na sluzbi u Valjevskom korpusu. Kroz Bosansku golgotu nasao je svog druga iz Valjeva, gimnazijalca Svetozara Mihailovica, bolesnog od tifusa. Zbog njega je zaostao za kolonom i zajedno su se smestili u jednoj kolibi. Sutradan ih otkrivaju komunisti, a Gojko u svoje i Svetino ime odbija predaju. Izresetani su kroz kolibu i potom, s njom zapaljeni.
27-04-2021, 11:42 AM
(27-04-2021, 10:56 AM)Милослав Самарџић Пише: Павел Ћурчек?Др Ђура Виловић, римокатолик из Макарске, желео је да пређе у православље. Одбио га је локални православни свештеник, под оправдањем да не жели да нарушава односе са римокатоличким свештеником. Доцније је др Ђура Виловић прешао у протестантизам.
27-04-2021, 01:18 PM
Можда ће деловати да ово питање нема везе ни са историјом ни са било чим сличним али је (барем мени) врло занимљиво . . . 
Која је ово зграда?То јест нацрт које зграде?
Иначе,страшно подсећа на један објекат који се тренутно гради у БГ . . .

![[Слика: 51mXJPo.jpg]](https://i.imgur.com/51mXJPo.jpg)
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
27-04-2021, 01:22 PM
(27-04-2021, 01:18 PM)Бранке Пише: Можда ће деловати да ово питање нема везе ни са историјом ни са било чим сличним али је (барем мени) врло занимљиво . . .
То је био један од потенцијалних нацрта за Палату Албанија.
27-04-2021, 01:44 PM
(27-04-2021, 01:22 PM)Mitic Пише:(27-04-2021, 01:18 PM)Бранке Пише: Можда ће деловати да ово питање нема везе ни са историјом ни са било чим сличним али је (барем мени) врло занимљиво . . .
Свака част . . . иначе мени је запало за око то што је пројекат из 30-тих рециклиран и потпуно слична зграда се тренутно гради (Skyline) . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
27-04-2021, 02:08 PM
(27-04-2021, 01:44 PM)Бранке Пише:(27-04-2021, 01:22 PM)Mitic Пише:Где се гради ова зграда?(27-04-2021, 01:18 PM)Бранке Пише: Можда ће деловати да ово питање нема везе ни са историјом ни са било чим сличним али је (барем мени) врло занимљиво . . .
Свака част . . . иначе мени је запало за око то што је пројекат из 30-тих рециклиран и потпуно слична зграда се тренутно гради (Skyline) . . .
27-04-2021, 02:10 PM
Menhetn u Beogradu: Neizgrađeni neboderi i projekti u prestonici
Naslov ovog teksta bi mogao biti i „Neizgrađeni moderni Beograd“, što takođe odgovara opisu svih onih projekata koji nikada nisu izvedeni u prestonici Srbije, odnosno, Kraljevine Jugoslavije. Istražujući polje međuratne bankarske arhitekture, primetili smo da je privredno-ekonomska situacija Kraljevine Jugoslavije dosegla sam vrhunac neposredno pred Drugi svetski rat i da nije bilo ovih nesretnih ratnih godina, država bi bila privredni lider na Balkanu, a možda i u celoj jugoistočnoj Evropi. Ovo se najbolje videlo po arhitekturi prestonice, koja možda ne uvek najsavremenija, ali veoma kvalitetna, prikazala da su međuratni industrijalci, trgovci i bankari i te kako vodili računa o promociji svoje finansijske moći.
https://www.gradnja.rs/menhetn-u-beograd...restonici/
Нацрт који је Бранке поставио је идејни пројекат архитекте Милана Злоковића
Милица Церанић, "Историја и архитектура Палате "Албанија" у Београду", Часопис „Наслеђе“ број VI, 2005. година
https://beogradskonasledje.rs/wp-content...eranic.pdf
Naslov ovog teksta bi mogao biti i „Neizgrađeni moderni Beograd“, što takođe odgovara opisu svih onih projekata koji nikada nisu izvedeni u prestonici Srbije, odnosno, Kraljevine Jugoslavije. Istražujući polje međuratne bankarske arhitekture, primetili smo da je privredno-ekonomska situacija Kraljevine Jugoslavije dosegla sam vrhunac neposredno pred Drugi svetski rat i da nije bilo ovih nesretnih ratnih godina, država bi bila privredni lider na Balkanu, a možda i u celoj jugoistočnoj Evropi. Ovo se najbolje videlo po arhitekturi prestonice, koja možda ne uvek najsavremenija, ali veoma kvalitetna, prikazala da su međuratni industrijalci, trgovci i bankari i te kako vodili računa o promociji svoje finansijske moći.
https://www.gradnja.rs/menhetn-u-beograd...restonici/
Нацрт који је Бранке поставио је идејни пројекат архитекте Милана Злоковића
Милица Церанић, "Историја и архитектура Палате "Албанија" у Београду", Часопис „Наслеђе“ број VI, 2005. година
https://beogradskonasledje.rs/wp-content...eranic.pdf
28-04-2021, 08:55 AM
Како се звао сликар и писац који је у 18. веку издао грбовник српске средњовековне властеле, што је међу Србима побудило национална и државотворна осећања?
28-04-2021, 10:08 AM
(27-04-2021, 02:08 PM)Бенито Пише: Где се гради ова зграда?
Skyline . . . кад кренеш од мостара ка улици Кнеза Милоша . . .
![[Слика: SUoefcA.jpg]](https://i.imgur.com/SUoefcA.jpg)
Прва(изграђена) и друга кула баш личе . . .
(„Држава“)
28-04-2021, 10:39 AM
Аха, знам... На месту бившег савезног МУП-а. Видео сам, него не могу намах да се сетим. Једна од лепших зграда од ових новијих. Сад да ли је право место ту за њу....
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 49 Гост(а)