Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(22-09-2021, 02:30 PM)Monarhist Пише:  Зна ли неко како су изгледале униформе или еполете војних чиновника у војсци Краљевине Југославије, који су били еквивалент официра? Било би лепо ако неко може да опише или постави слику.

Сличне као код официра, само су умјесто звјездица носили розете (као некакви цвјетићи).
Требало би да има нешто овдје: http://ubsm.bg.ac.rs/cirilica/zbirka/nov...-1881-1941 . Погледај за 1939. годину.
Одговори

(24-09-2021, 09:40 PM)posmatrač Пише:  
(22-09-2021, 02:30 PM)Monarhist Пише:  Зна ли неко како су изгледале униформе или еполете војних чиновника у војсци Краљевине Југославије, који су били еквивалент официра? Било би лепо ако неко може да опише или постави слику.

Сличне као код официра, само су умјесто звјездица носили розете (као некакви цвјетићи).
Требало би да има нешто овдје: http://ubsm.bg.ac.rs/cirilica/zbirka/nov...-1881-1941 . Погледај за 1939. годину.

Благодарим на одговору!
Одговори

Јел грешком закључан форум КВИЗ?
Одговори

(29-09-2021, 03:07 PM)Mitic Пише:  Јел грешком закључан форум КВИЗ?

Јесте... Неки админ је погрешио нешто.
Одговори

Да ли је народни херој Божидар Стојановић Дренички био четнички војвода?
Одговори

Ovi narodni heroji i ove cetnicke vojvode, pa ima nekog smisla priznajem.
Одговори

Relja Rajkovic pripadnik dinarske divizije ,znate li nesto o njemu?
Одговори

(01-10-2021, 04:03 PM)Rajkovic82 Пише:  Relja Rajkovic  pripadnik dinarske divizije ,znate li nesto o njemu?

zand.narednik Relja T. Rajkovic, 15.april 1912. s.Brezovica, Plav, Crna Gora - 13.jun 1996. Milvoki, SAD.
Sa Zlatibora otišao na Ravnu Goru u leto 1941.god.
Komand.Skradinske brigade Trećeg dalmatinskog korpusa DCD.
U ratu izgubio tri brata...
Ima još puno o njemu...
Одговори

Jedan od troice je moj paradjed,gde mogu naci o nj
emu jos podataka.
Одговори

Постоји ли неко спомен обележје у посвећено борби на Зеленгори у пределу или на самој Зеленгори, сем оне спомен плоче посвећене страдању ђен. Трифуновићу у селу Врбница код Фоче, и да ли постоји у селу Закмур неко спомен обележје где су се последњи пут видели Дража и Калабић?
Одговори

(06-10-2021, 03:35 PM)Kaludjer Пише:  Постоји ли неко спомен обележје у посвећено борби на Зеленгори у пределу или на самој Зеленгори, сем оне спомен плоче посвећене страдању ђен. Трифуновићу у селу Врбница код Фоче, и да ли постоји у селу Закмур неко спомен обележје где су се последњи пут видели Дража и Калабић?

Ко да га подигне?
Одговори

Не разумем питање. Шта ко да га подигне, ко је подигао Дражевину, раније смо се окупљали у Манастиру Добрун, није ни било спомен комплекса. Kако је обновљен исти тај комплекс после пожара 2018? Како је Драгољуб Шћекић, својевремено желео слично да уради у Горњем Заостру, Вујадин Добрашиновић је поклонио парче земље за ту намену, ја сам својевремено дао рецимо као прилог 50 марака, толико сам тада могао и био у ситуацији, шта да радим нисам имао више, само су слуге сатане уништиле постамент за споменик. И ово обележје Трифуновићу поставио је одбор у Србињу. Има доста обележја, знате људи се сами организују, у Јабучју има спомен-плоча Дуји Смиљанићу, па су људима замерали погрешан назив корпуса, али људи су барем нешто направили, слажем се има грешка у тексту, али барем је нешто урађено. Недавно је постављена биста у Бијељини, али готово нико није ни знао за то. Према томе неко је сакупљао средства, неко је иста дао, неко је учествовао у организацији, како ко и колико је ко могао сналазили смо се. Идем ових дана тим правцем свакако ћу да свратим у Закмур, и у Обаљ, па реко ако неко зна нешто да обиђем када сам већ у том крају, нема везе снаћи ћу се већ како неко раније рече карту читај сељака питај хвала у сваком случају.
Одговори

(07-10-2021, 09:34 AM)Kaludjer Пише:  Не разумем питање. Шта ко да га подигне, ко је подигао Дражевину, раније смо се окупљали у Манастиру Добрун, није ни било спомен комплекса. Kако је обновљен исти тај комплекс после пожара 2018? Како је Драгољуб Шћекић, својевремено желео слично да уради у Горњем Заостру, Вујадин Добрашиновић је поклонио парче земље за ту намену, ја сам својевремено дао рецимо као прилог 50 марака, толико сам тада могао и био у ситуацији, шта да радим нисам имао више, само су слуге сатане уништиле постамент за споменик. И ово обележје Трифуновићу поставио је одбор у Србињу. Има доста обележја, знате људи се сами организују, у Јабучју има спомен-плоча Дуји Смиљанићу, па су људима замерали погрешан назив корпуса, али људи су барем нешто направили, слажем се има грешка у тексту, али барем је нешто урађено. Недавно је постављена биста у Бијељини, али готово нико није ни знао за то. Према томе неко је сакупљао средства, неко је иста дао, неко је учествовао у организацији, како ко и колико је ко могао сналазили смо се. Идем ових дана тим правцем свакако ћу да свратим у Закмур, и у Обаљ, па реко ако неко зна нешто да обиђем када сам већ у том крају, нема везе снаћи ћу се већ како неко раније рече карту читај сељака питај хвала у сваком случају.

Па у томе и јесте поента. Држава је та која би морала да подиже споменике јунацима, а не појединци. На пример, у Републици Српској, обиљежава се Сутјеска, а не обиљежава се Битка на Краљици, или друге анти-осовинске операције наше, Краљевске војске. Залагање појединаца је за сваку похвалу, али то тако не би требало да се ради, јер ни појединци немају толико средстава, а често се деси да им нико не буде захвалан кад подигну неки споменик.
Одговори

(30-09-2021, 10:44 AM)Антитоталитаран Пише:  Да ли је народни херој Божидар Стојановић Дренички био четнички војвода?

Онда да преформулишем, да ли је у почетку био четник?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 11 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним