Поруке: 4,414
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
654
Нешко је у јулу 1944. ишао у Крушевац на преговоре са генералом Фелбером и тражио оружје и муницију за борбу против комуниста. Фелбер је претпостављенима предлагао да се начини неки споразум али је то одбијено, тако да од тога није било ништа.
Првим питањем се нисам нарочито бавио, али Београд сигурно није нападало 150.000 партизана. У целој Југославији их је тада било мало више од тога. Тек кад су им Совјети дали на тацни Београд и Србију, мобилисали су све редом.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
(Последња измена: 07-11-2021, 10:02 PM од
Николај.)
Поруке: 964
Теме: 18
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
(07-11-2021, 02:51 PM)Monarhist Пише: Николај, или неко други од форумаша ако може нека напише колико је домаћих црвених учествовало у ослобођењу Београда, а колико Совјета. Један ми тврди преко 150 хиљада партизана, 17 совјетских дивиза, нешто Бугара и Румуна.
Београд је пред почетак рата имао 350.000 становника,а његов урбани део се завршавао негде око Мостара и Аутокоманде,док преко реке сем Сајмишта и Аеродрома су била села и њиве . . . Са таквом силом коју тај тврди би могли да заузму Берлин . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Поруке: 14,643
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
897
(21-11-2021, 12:17 AM)Војвода Бечејски Пише: Помаже Бог
Занима ме да ли имате хронолошку листу места устанка ЈВуО 1941. године.
Ако имате покушаћу ја да направим мапу. 
Каквих "устанака" када се ратовало нон-стоп после Априлског рата? Цео април, мај, јун, јул.... непрекидно. "Устанци" '41 су само мењање тактике, тј. прелазак у герилски начин ратовања.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 1,187
Теме: 8
Придружен: Feb 2019
Углед:
254
Да ли је краљ Петар други крунисан у Жичи то сам прочитао у књизи "монах Калист"?