Поруке: 457
Теме: 1
Придружен: Feb 2021
Углед:
64
Колико су Дража и Калабић били високи?
Поруке: 26
Придружен: Feb 2019
Углед:
6
Помаже Бог браћо, питање за г-дина Самарџића али и остале ако имају нека сазнања, о неким локацијама на Равној гори које се везују за четнике и њихов боравак за време рата ту. Нпр. знамо да су се крили (боравили) у Мокрој пећини. Знамо и да су посећивали Суву пећину. Да ли постоји још нека локација где знамо да су нешто радили (смотра, војне вежбе, састанак итд), направили (магацин, ров, бункер итд), користили (барикаде, спаваонице итд) и сл. Да ли можда има нека фотографија, где се тачно може утврдити на ком месту је фотографисана?
Унапред хвала.
Поруке: 457
Придружен: Feb 2021
Углед:
64
Да ли је тачно да су Хрвати које су Совјети заробили на Источном фронту касније добили униформе Југословенске војске?
Поруке: 222
Теме: 0
Придружен: Oct 2018
Углед:
36
Да ли знате, да ли је тачно да је Живан Лазовић ком. Смедеревског корпуса сахрањен у селу Горњи Скугрић, код Модриче
Поруке: 8
Придружен: Jul 2021
Углед:
0
Поздрав, интересује ме нешто у вези Јована Шкавовића у јесен 41. Знам да је Шкавовић био Пећанчев четник и да је предао Немцима Партизане 41. у новембру, то ми је познато. Он је те партизане преузео у селу Маркова Црква од Даке Тешмановића(ако је то тачно).
Е сад, неку другу мању групу партизана је Шкавовић у јесен 41. у тој истој Марковој Цркви у кући мог чукундеде Драгутина Мијаиловића осудио на смрт. Како је мени деда рекао, они су се у нашој тадашњој кући крили, да су то били млади људи, такорећи деца. Није ми рекао како их је Шкавовић нашао, само ми је рекао да су их одатле одвели на стрељање код гробља у засеоку Стошић. Имам осећај да то није било баш тако, и да деда није хтео да ми каже нешто лоше за чукундеду, а и баба је прокоментарисала да он то њој није тако причао. А не могу да га питам поново јер ми је непријатно, могу да питам другу двојицу деда кад буде прилике.
Волео бих да знам да ли ми је Чукундеда радио за Пећанчеве четнике(што свакако не бих волео) јер њега нису дирали а нису ни комунисти после рата. За сам догађај не бих ни знао да га случајно нисам прочитао на википедији и видео чукундедино име и име села. Где би могле да се нађу неке информације о овоме.
Иначе је јако испреплетано било, његов један син је 41. отишао са Четницима, али не знам са којим, пошто је био малолетан пустили су га кући и следеће године су га одвели партизани, у међувремену су га заробили Немци а Драгутин је некако издејствовао да га пусте. Други син је био у Љотићевцима, али не знам од кад до кад. Ово сам чуо као мали.
Поруке: 8
Придружен: Jan 2022
Углед:
0
Poštovanje,
Nikako da nađem vremena da se priključim.
Već duže vreme pokušavam da pronađem neke informacije o svojim precima koji su nestali za vreme Drugog rata.
1. Simeon(Dragoljub) Sarić
Selo Rogaca, Kosmaj, Sopot
Pripadnik 7.čet.57srp.peš.puka
Nestao u Aprilskom ratu u borbi kod Male Ivanče
Tu mu se gubi svaki trag i njemu i o njegovoj jedinici nisam uspeo da saznam bas nista....
Ako postoji bilo kakva informacija ili neki savet gde bih mogao nesto saznati, bio bih zahvalan.