Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(20-07-2024, 03:29 PM)Potporucnik1 Пише:  
(18-07-2024, 09:39 PM)Potporucnik1 Пише:  Да ли је тачно да је црногорски град Колашин проглашен привременом престоницом Краљевине Југославије након капитулације Италије?
Овдје се то наводи:
Четнички штаб путем општинских администрација објавио је народу да је Италија капитулирала и да је пришла савезницима. Исти дан 9. септембра објављена је, наводно по наређењу Дражине врховне команде, наредба о општој мобилизацији, па се по тексту дало закључити, да се наредба односи на цијело Југословенско подручје. Колашин је проглашен за привремену престоницу Краљевине Југославије, а 11. септембра у Колашину на Његошевом тргу, обављен је дефиле трупа уз парадне маршеве.
Има ли ко да зна нешто о овоме?

Горан Комар је писао о Павлу Ђуришићу и ту се спомиње то што си навео.
Одговори

(20-07-2024, 09:40 PM)Mitic Пише:  
(20-07-2024, 03:29 PM)Potporucnik1 Пише:  
(18-07-2024, 09:39 PM)Potporucnik1 Пише:  Да ли је тачно да је црногорски град Колашин проглашен привременом престоницом Краљевине Југославије након капитулације Италије?
Овдје се то наводи:
Четнички штаб путем општинских администрација објавио је народу да је Италија капитулирала и да је пришла савезницима. Исти дан 9. септембра објављена је, наводно по наређењу Дражине врховне команде, наредба о општој мобилизацији, па се по тексту дало закључити, да се наредба односи на цијело Југословенско подручје. Колашин је проглашен за привремену престоницу Краљевине Југославије, а 11. септембра у Колашину на Његошевом тргу, обављен је дефиле трупа уз парадне маршеве.
Има ли ко да зна нешто о овоме?

Горан Комар је писао о Павлу Ђуришићу и ту се спомиње то што си навео.

Хвала Вам!
Одговори

Ко је убио Војводу Милутина Јанковића?

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

https://www.pogledi.rs/ko-je-bio-milutin...28267.html

Милан Никић како је Милослав написао у чланку

Остао сам војник убеђен да народ треба да да реч на крају. Убеђен сам да сам био на правом путу. - Генерал Дража Михаиловић
Одговори

Да ли је Ушће на Ибру припадало Јаворском корпусу или другим равногорским, тј. да ли је припадало студеничком или жичком срезу?

"Ја нисам Јосип Броз Тито који нема ништа заједничко са овом земљом и овим народом па да могу да побегнем." - Драгољуб Дража Михаиловић 
Одговори

Шта мислите о Љотићевим писмима краљу Петру и уопштено њиховом ларпу са њим.
Одговори

Др Живко Топаловић је на конгресу тражио да будућа Југославија буде из четири федеративне јединице, која би била четврта?
Одговори

Одговори

(02-08-2024, 04:58 PM)Лука Калиманац Пише:  Др Живко Топаловић је на конгресу тражио да будућа Југославија буде из четири федеративне јединице, која би била четврта?

Босна.
Одговори

(17-08-2024, 09:12 AM)Митић Пише:  

Хвала, баш сам хтео да поставим!
Много искуснији од секретара СКОЈ-а, друга Ђенића, Ратко Крсмановић је био један од оснивача ЈУЛ-а.
Одговори

Баш сад гледам дебату, али ето Ратко Крсмановић признаје да не зна за четничке операције против окупатора према Вишеграду и Рогатици. И спреман је да се извини ако буде потврдио.

Може Крсмановић да узме објављене Зборнике нор-а и књигу "Срби против Вермахта" од гдина Милослава, па нек упореди.

А нек прелиста Зборник нор-а, том 4, књига 18, па може ово да се нађе. Ту су издвојени партизански, усташки, домобрански документи.

Цитат:

"Али на том сектору су врло активни и четници. Запажено је пребацивање четника из Србије према Вишеграду и Рогатици. На том сектору четници врше присилну мобилизацију.

Једна група четника под ком андом капетана Рачића прешла је из Србије2 и користећи повлачење окупатора и усташа из југоисточне Босне запосјела је, изгледа, градове у том крају, и то Вишеград, Рогатицу, Чајниче, Горажде, и прем а неким подацима креће се ка Соколцу

У Вишеграду, којега су заузели четници и Талијани било је много људских жртава, а прем а тврдњи избјеглица рачуна се око 2500 људи.

22, 23, 24, 25, октобар 1943 год.: По заузећу Вареша наша дивизија прем а наредјењу Штаба ИИИ К орпуса креће на Романију до линије: Мокро—Озрен6 (к. 1452), јер су четници, појачани из Србије, ушли у Вишеград и Рогатицу без отпора и крећу према Соколцу и Палам а. У Округлици било је око 300 четника, који су заузели Олово.

Јаке четничке снаге почеле су нападати Рогатицу8 топничком, бацачком и стројничком ватром. Услиед надм оћнијих снага, заповјеђено је повлачење наше посаде из Рогатице на обрам бену црту: Соколац—Мокро—Пале.

5. листопада: јаке четничке снаге врше нападај на Вишеград и на мост на Лиму. Вишеград је обкољен са свију страна. Милиција се разбјежала. Пучанство напушта град.

6. листопада: Вишеград пао у руке четника. Бојник Предојевић Берислав заповједник ИИИ. бојне 6. гор. пуковније, надпоручник Смиљанић Момир и Полић М аријан заробљени од четника. У борби са четницима у Вишеграду наши губитци: 2 дочастника и 14 домобрана м ртви, 1 частник, 7 дочастника и 31 домобран рањени и 3 частника, 3 дочасника и 37 дом обрана нестало или заробљено

Четници са свих страна врше нападај на Рогатицу. Наша посада у повлачењу из Рогатице. У борбам а приликом повлачења Рогатице 6. гор. пуковнија им а слиедеће губитке: 1 частник, 1 дечастник и 10 дом обрана м ртви, 3 дочастника и 16 домобрана рањених, 1 частник 13 дочастника и 185 домобрана заробљено и нестало".

Крај цитата.
Одговори

Бар је Крсмановић изгледао много културније од друга Ђенића.
Одговори

Да, Ратко Крсмановић је деловао пристојно и рекао је да је спреман да се извини. Али сигурно неће променити причу.

Говорио је сличне ствари као Ђенић, четници су се борили заједно са Нецима против партизана, где су борбе четника против Немаца итд.

Такође је Крсмановић нагласио да су укупни партизански губици били 320.000, а постоји дисертација на ту тему која износи цифру од 173.549 партизанских губитака.

https://nardus.mpn.gov.rs/handle/123456789/7126

Ову дисертацију смо раније помињали.
Одговори

Милославе, ја не знам тачно у ком периоду рата су на територији Требевићко-јахоринског платоа били присутни Херцеговци, конкретно у нашем селу су боравли Билећани. Бодирога је такође прелазио Јахорину. Све ми је ово познато из међусобних разговора (полемика) старих. Има ли неких података о томе? Је ли могуће да су били у припреми за операцију ослобађања Сарајева са јужне стране? Не видим други разлог њиховог боравка на том простору.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 6 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним