Поруке: 9,322
Теме: 234
Придружен: Jul 2013
Углед:
375
Samardziću, šta za tebe danas predstavljaju i kako gledaš na današnje četničke pokrete širom planete zemlje ?
Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Поруке: 423
Теме: 0
Придружен: Jan 2014
Углед:
22
Питао сам раније овде којој је јединици припадао Владо Шипчић. Сада сам наишао на податак у књизи његовог брата Рада Шипчића да је био у јединици Милана Матовића.
Мирославе, може ли нешто више података о тој јединици?
Поруке: 17,113
Теме: 633
Углед:
1,913
То је била Фочанска бригада Дринског корпуса:
Дрински корпус
Командант: мајор Алекса Драшковић
Начелник штаба: капетан Глумац Стеван
Помоћник команданта: капетан Јовановић Предраг
Шеф пропаганде: свештеник Станојевић Новак (преживео рат)
Корпусни свештеник: свештеник Радовић Милан па свештеник Станојевић Новак
Командир Пратеће чете: поручник Бора Благојевић (убијен 8. марта 1975. у Бриселу од стране СДБ-а)
Срезови: Сребренички, Вишеградски, Чајнички и Фочански
Бригаде:
- Вишеградска (ком. капетан Павле Грубач, па капетан Драгиша Васиљевић из Ваљева; заменик ком. Раде Суботиничић, емигрирао; ком. Добрунског батаљона наредник Будимир Гајић из с. Грање, погинуо 1946; ком. Жлијебског батаљона наредник Никола Малиновић; ком. Руђанског батаљона капетан Милош Вучковић, погинуо код Чајнича 1947; ком. Пратеће чете Миливоје Милићевић из Вишеграда, умро у Вишеграду око 1990, па поручник Србобран Српско Мединица, погинуо 1951. код Вишеграда)
- Сребреничка (ком. капетан Ненад Ђорђевић, рођен 1911, преминуо 1993)
- Летећа бригада ''Босна'' (ком. капетан Петар Јосић)
- Бригада ''5. октобар'' (по дану ослобођења Вишеграда од Немаца 1943)
- Фочанска (ком. п.пор. Милан Матовић, оболео и умро у пећини поред с. Дринска 1948, где је и сахрањен, начелник штаба Саво Бодирога)
- Чајничка (ком. п.пор. Милош Вучковић, погинуо 1946, начелник штаба п.пор. Жарко Кораћ)
Бројно стање: око 3.500 људи под оружјем
Поруке: 2,375
Теме: 43
Углед:
201
-Зар Васиљевић није из Вишеграда тј. Жупе код Вишеграда а не из Ваљева?
-Да ли имате можда детаљније о Фочанској бригади (о батаљонима и сл. као за Вишеградску), ја знам само за Миљевински батаљон, и људи из мог села које припада Миљевини кажу да нису били ни под чијом директном командом већ су само бранили село ако би их усташе напали (али је ипак сваки мушкарац из села после рата робијао због четниковања, њих 20-30). Па ме зато занима детаљније о Фочанској бригади и командантимa, ако имате.
(Последња измена: 22-09-2014, 03:00 AM од
Романија.)
Поруке: 423
Теме: 0
Углед:
22
Да ли се Фочанска бригада повлачила заједно са Врховном командом ка Западној Босни или је остала на свом терену?
Видим да је већина послератних четника који су се одржали још пар година после рата остала управо у том реону реке Дрине, па ми логично звучи да су они остали на свом терену и нису ишли у повлачење ка Западу.
Поруке: 17,113
Теме: 633
Углед:
1,913
Де Дринског корпуса је отишао, а део остао, али и онај који је отишао, вратио се, кад су видели о чему је реч, тј. да није заиста по Дражиној наредби. Вратио се и Калаит, онда 2. сарајевска бригада, итд.