Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(21-09-2014, 12:25 AM)Chicot Пише:  Добро, лепо је све то и красно.. али за које је то свето дело "првостепено" одликовано ЊКВ - Sasha?

Па овако Индијанче,за помоћ Србима у ратним дешавањима,за опремање половине српских клиника,за помоћ српској деци на косову и Метохији,за помоћ поплављеним подручјима,за стипендије за школовање најбољим светским Универзитетима...
Одговори

Samardziću, šta za tebe danas predstavljaju i kako gledaš na današnje četničke pokrete širom planete zemlje ?

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(21-09-2014, 09:08 PM)Mekenzi Пише:  Samardziću, šta za tebe danas predstavljaju i kako gledaš na današnje četničke pokrete širom planete zemlje ?
Е, нека си питао.. Rolleyes
Одговори

Gospodine Samardzicu,
da li je neko proveravao autenticnost sledeceg Djurisicevog izvestaja?
http://oi43.tinypic.com/vzzkh2.jpg
Konkretno mislim na broj civilnih zrtava koji se pominje.
Znajuci komuniste moze se pretpostaviti da je ovde koja nula dokucana, a mislim da postoji mogucnost da se utvrdi da li su cifre kucane na istoj masini
Одговори

(21-09-2014, 09:08 PM)Mekenzi Пише:  Samardziću, šta za tebe danas predstavljaju i kako gledaš na današnje četničke pokrete širom planete zemlje ?
Е ајде молим те смањи ову слику - стрип, смета кад се отвара сајт преко мобилног. Послао сам ти ПП?
Има доста четничких организација у емиграцији, са многима од њих сарађујем, ево однедавно и уређујем Српске новине, гласило Организације српских четника ''Равна Гора''.
За мене су пре свега представљали извор информација - донео сам много књига сваки пут кад сам био тамо. Они су очували нашу верзију догађаја, ја следим те традиције. Наравно и други политички емигранти, али највише четници.
Одговори

(21-09-2014, 10:00 PM)Vasa Пише:  Gospodine Samardzicu,
Znajuci komuniste moze se pretpostaviti da je ovde koja nula dokucana, a mislim da postoji mogucnost da se utvrdi da li su cifre kucane na istoj masini
Мислим да је то оригинал. Опширније:

http://www.pogledi.rs/zlocini-nad-muslimani-i-hrvatima/
Одговори

Питао сам раније овде којој је јединици припадао Владо Шипчић. Сада сам наишао на податак у књизи његовог брата Рада Шипчића да је био у јединици Милана Матовића.

Мирославе, може ли нешто више података о тој јединици?
Одговори

То је била Фочанска бригада Дринског корпуса:

Дрински корпус
Командант: мајор Алекса Драшковић
Начелник штаба: капетан Глумац Стеван
Помоћник команданта: капетан Јовановић Предраг
Шеф пропаганде: свештеник Станојевић Новак (преживео рат)
Корпусни свештеник: свештеник Радовић Милан па свештеник Станојевић Новак
Командир Пратеће чете: поручник Бора Благојевић (убијен 8. марта 1975. у Бриселу од стране СДБ-а)
Срезови: Сребренички, Вишеградски, Чајнички и Фочански
Бригаде:
- Вишеградска (ком. капетан Павле Грубач, па капетан Драгиша Васиљевић из Ваљева; заменик ком. Раде Суботиничић, емигрирао; ком. Добрунског батаљона наредник Будимир Гајић из с. Грање, погинуо 1946; ком. Жлијебског батаљона наредник Никола Малиновић; ком. Руђанског батаљона капетан Милош Вучковић, погинуо код Чајнича 1947; ком. Пратеће чете Миливоје Милићевић из Вишеграда, умро у Вишеграду око 1990, па поручник Србобран Српско Мединица, погинуо 1951. код Вишеграда)
- Сребреничка (ком. капетан Ненад Ђорђевић, рођен 1911, преминуо 1993)
- Летећа бригада ''Босна'' (ком. капетан Петар Јосић)
- Бригада ''5. октобар'' (по дану ослобођења Вишеграда од Немаца 1943)
- Фочанска (ком. п.пор. Милан Матовић, оболео и умро у пећини поред с. Дринска 1948, где је и сахрањен, начелник штаба Саво Бодирога)
- Чајничка (ком. п.пор. Милош Вучковић, погинуо 1946, начелник штаба п.пор. Жарко Кораћ)
Бројно стање: око 3.500 људи под оружјем
Одговори

-Зар Васиљевић није из Вишеграда тј. Жупе код Вишеграда а не из Ваљева?
-Да ли имате можда детаљније о Фочанској бригади (о батаљонима и сл. као за Вишеградску), ја знам само за Миљевински батаљон, и људи из мог села које припада Миљевини кажу да нису били ни под чијом директном командом већ су само бранили село ако би их усташе напали (али је ипак сваки мушкарац из села после рата робијао због четниковања, њих 20-30). Па ме зато занима детаљније о Фочанској бригади и командантимa, ако имате.
Одговори

(22-09-2014, 12:41 AM)Милослав Самарџић Пише:  

Da, procitao sam clanak. Zna li se okvirno broj civilnih zrtava iz te akcije?
Kazete ta je taj broj vise puta manji od 1000. Ali koji su Djurisicevi motivi da tako nesto stavi u izvestaj? nemoguce je da nije znao pravo stanje na terenu, a mislim da to nije nesto cime se hvaliti i u cemu ce se preterivati, pogotovo ne pred Drazom.
Djurisic se pravda Drazi za popaljena sela, a ne pravda za pobijenih 1000 zena i dece????????
Sta kaze Draza u odgovoru Djurisicu od 11.011943?
Одговори

(22-09-2014, 02:19 AM)Романија1 Пише:  -Зар Васиљевић није из Вишеграда тј. Жупе код Вишеграда а не из Ваљева?
-Да ли имате можда детаљније о Фочанској бригади (о батаљонима и сл. као за Вишеградску), ја знам само за Миљевински батаљон, и људи из мог села које припада Миљевини кажу да нису били ни под чијом директном командом већ су само бранили село ако би их усташе напали (али је ипак сваки мушкарац из села после рата робијао због четниковања, њих 20-30). Па ме зато занима детаљније о Фочанској бригади и командантимa, ако имате.
Немам. За Вишеградску ми је причао Топаловић из Вишеграда, био сам некад код њега. Дај то што имаш, да додам на списак. Миљевина се често помиње у документима, и цели тај крај, нема шансе да нису били ни под чијом командом, сем ако нису припадали неким дивљим групама, које су биле малобројне. Фоча је прелазила једно 40 пута из руку у руке, ту је био хаос (причао ми је фочански поп Новак Станојевић).
Одговори

(22-09-2014, 01:55 PM)Vasa Пише:  
(22-09-2014, 12:41 AM)Милослав Самарџић Пише:  

Da, procitao sam clanak. Zna li se okvirno broj civilnih zrtava iz te akcije?
Kazete ta je taj broj vise puta manji od 1000. Ali koji su Djurisicevi motivi da tako nesto stavi u izvestaj? nemoguce je da nije znao pravo stanje na terenu, a mislim da to nije nesto cime se hvaliti i u cemu ce se preterivati, pogotovo ne pred Drazom.
Djurisic se pravda Drazi za popaljena sela, a ne pravda za pobijenih 1000 zena i dece????????
Sta kaze Draza u odgovoru Djurisicu od 11.011943?
Није познат Дражин одговор.
Причао ми је мајор Никола Бојовић да је Ђуришић волео да се хвали и тим стварима и да претерује. Кажем да је број жртава тих дана више пута мањи јер је број свих жртава за цели рат у том крају познат.
Одговори

Да ли се Фочанска бригада повлачила заједно са Врховном командом ка Западној Босни или је остала на свом терену?

Видим да је већина послератних четника који су се одржали још пар година после рата остала управо у том реону реке Дрине, па ми логично звучи да су они остали на свом терену и нису ишли у повлачење ка Западу.
Одговори

Де Дринског корпуса је отишао, а део остао, али и онај који је отишао, вратио се, кад су видели о чему је реч, тј. да није заиста по Дражиној наредби. Вратио се и Калаит, онда 2. сарајевска бригада, итд.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 13 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним