Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

То је претпоставка.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(06-12-2014, 04:11 PM)Романија1 Пише:  
(06-12-2014, 01:42 PM)Громовник Пише:  То јесте, али није сматрао Љотића и његове људе непријатељима, као што их је сматрао Дража.

Па он није ни имао контакта са њима до краја рата. Да су љотићевци били у Далмацији током рата, свакако да би ратовао и против њих.

Тешко да би. Повезан је он са љотићевцима био и у току рата.
И на крају крајева, шта је у томе лоше? Камо среће да је и Дража са њима сарађивао...

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

Како Дража да сарађује са њима, кад неће они са њим? Они су стално прогонили четнике, проказивали их Немцима, учествовали у немачким операцијама против четника... Дража је у недићевским редовима нашао сараднике - у љотићевским ни једног, били су крајње одани Немцима.
Одговори

Ђујић је 17. јануара 1944. јавио Дражи да је група од 10 љотићеваца отпутовала у Београд, као и да је међу њих убацио свог човека, Косту Мирковића, ''да би на тај начин могао да нас обавести о њиховим бургијама по Београду'', како се изразио Ђујић. Том приликом Ђујић је писао и ово:
''...Недићевих и Љотићевих овде нема много, а на чело којих се ставио несретни војвода Мане Роквић, који сада потпуно стоји у служби и под заштитом Немаца, задржавајући сасвим непријатељски став према нама. Овај безумни човек нема много бораца, највише око 200 бораца, који стоје под заштитом Немаца у њиховим гарнизонима''. АВИИ, Ча, к-276, рег. бр. 15/1.

У радиограму од 12. фебруара 1944. Дражи Ђујић пише:
''Мирослав Перан, Хрват, родом из Шибеника, као што сам јавио отишао за Београд. Са њиме је отишао и Крешимир Самодол. Збораши. Они су овамо дошли пре годину дана из Србије, о чему сам Вас известио. У Сплиту и Шибенику постојала је група збораша омладинаца. Када су ови дошли из Београда, сви су се јавили у наше редове.

Др Младен Жујовић и ја образовали смо од њих и наших ђака ђачки батаљон. Употребљавали смо га за пропаганду. Љотићевци се нису ни живи правили. Доласком Немаца у Далмацију Перан и Самодол се повампирише и ослонише са Маном Роквићем на Немце. Ту је дошло до расула батаљона. Самодола и Перана смо искључили из наших редова. Пред применом тешких казни они су са колоном Немаца стругнули у Београд.

Тамо сада пишу по новинама... (нечитка реч) тенденциозно показују само да би показали да ми потпуно сарађујемо са Немцима, да би компромитовали наш покрет са иностранством и да би нас навели на пут Недића и Љотића и да би на тај начин оправдали своје злочине...

Сада је одовуд са колоном и немачким документима побегло за Београд још 50 омладинаца бивших збораша, наравно у српске добровољце. Из Београда неки дотурају и уз помоћ Немаца растурају београдске новине и популаришу Недића и Љотића...Иначе љотићевци овамо немају присталица...'' Исто.
Одговори

Чим се Дража пре определио за комунисте него за љотићевце, највеће идеолошке непријатеље ЗБОР-а са којима су они заратили још давно пре рата, могућност међусобне сарадње је постала врло мала.

Нова могућност сарадње се појавила тек на крају рата када је било јасно да су сви националисти на губитничкој страни, а комунисти једино на добитку, али и тада је Дража био против одласка у Словенију и наступао је опрезно према Љотићу (и саветовао је Ђујића да се исто тако постави), међутим Ђујићу није био проблем да се фотографише са Љотићем и његовим официрима, да касније ода пошту Љотићу на његовом одру и да спаси део његових трупа представљајући их као четнике.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(06-12-2014, 07:06 PM)Милослав Самарџић Пише:  Како Дража да сарађује са њима, кад неће они са њим? Они су стално прогонили четнике, проказивали их Немцима, учествовали у немачким операцијама против четника... Дража је у недићевским редовима нашао сараднике - у љотићевским ни једног, били су крајње одани Немцима.

Нисам ја ни рекао да је Дража крив, већ само кажем да је боље да су током рата сарађивали, умјесто што су ратовали. Е сад, ко сноси већу кривицу, у то не бих улазио, пошто и они имају своју верзију догађаја итд.

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

(06-12-2014, 08:30 PM)Мањача Пише:  Нисам ја ни рекао да је Дража крив, већ само кажем да је боље да су током рата сарађивали, умјесто што су ратовали. Е сад, ко сноси већу кривицу, у то не бих улазио, пошто и они имају своју верзију догађаја итд.

Па многи и данас мисле да није било боље. Зато смо ту ђе смо. Какви Њемци и окупатори. Требало је истријебити комунистичку пошаст без милости.

И у књизи Слобода или смрт, Кнежевићи веле: "Дражино савезништво са Титом, дало је комунистима крила на почетку..." Промашај, скупо и најскупље плаћен. Дража је знао да су то по закону криминалци али је одлучио на своју руку да се не држи закона.

Како велики Његош вели: "Каква браћа, ако Бога знате, када јавно на крст часни пљују!"
Одговори

(06-12-2014, 08:49 PM)мунгос Пише:  Дража је знао да су то по закону криминалци али је одлучио на своју руку да се не држи закона.
Криминалце гони полиција, а не војска. Е сад ми само кажи још, ко укину полицију 1941. године?
Одговори

А кад нема полиције у држави, то је знак да војска треба да сарађује са криминалцима?

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

(06-12-2014, 09:00 PM)Громовник Пише:  А кад нема полиције у држави, то је знак да војска треба да сарађује са криминалцима?

Да привремено, ако поред те војске има још пет војски у земљи.

Цитат:Да је било воље, тај проблем би се решио очас посла.
Тачно, да је било воље прво би се пустила жандармерија да заврши са комунистима, па би се онда преиспитивало њено "шуровање" са легалном војском.
Одговори

Ја колико знам, постојала је само једна легитимна и легална Војска. Уз то, у тој Војсци се од првог дана налазио поприличан број жандара, тако да то није никакав изговор. Да је било воље и решености, тај проблем би се решио очас посла.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Можда је тај Дражин потез био из најбољи намјера, и највјероватније јесте, али га то не чини ништа мање погрешним и оправданим.
Војска се држи закона исто ко и полиција. Зар то није један од основни задатака војске? Свака војска брани законе и устав, као врховни закон.

Ко год да је укинуо полицију 1941. године, нема везе са тијем, да овај други, који је сигурно знао за те законе (јер свак их је знао, а камоли ђенералштабни официр - обавјештајац), не држи се закона него сарађује са криминалцима.
А они су били криминалци по закону, самим припадништвом организацији, и да се нијесу о ништа друго огријешили.
Одговори

(06-12-2014, 09:02 PM)мунгос Пише:  Ко год да је укинуо полицију 1941. године, нема везе са тијем
Није битно што је укинута жандармерија у тренутку када се спремала да се обрачуна са криминалцима?
Одговори

Битно је. Али зар је то разлог да друга група сарађује са њима? Да ли је укидање жандара учинило криминалце поштеним лицима, или су они и даље криминалци?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 19 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним