Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Када су могли да гађају центре градова и типичне градске четврти, што би ово био проблем?
Одлично је имати ову информацију и хвала ти на томе.

А ово о "обожавању", тј оно што имплицираш једноставно не стоји.
То је тотално промашен подтекст приче и типично лаичко (преемотивно) поимање историјских догађаја.
Одговори

Њима су комунисти рекли да су тамо Немци...
Одговори

(25-04-2015, 12:00 AM)Милослав Самарџић Пише:  Њима су комунисти рекли да су тамо Немци...
Истина је да је ту била и једна ослабљена њемачка чета (5. чета, 2. батаљона, 334. пјеш. пука, 181. дивизије), јачине око 70 људи, фолксдојчера из Чешке и Пољске. Никакву сарадњу Вучедолска бригада није имала са њима. Али ето силом прилика нашли су се у тзв. ''блоку'', јер су сви дотадашњи положаји које је држала бригада пали па су били принуђени да се повуку у варошицу у којој се налазила и ова њемачка чета. Они су чинили посадну јединицу у Грахову, а матична им је јединица била у Леденицама. Занимљиво је да њих комунисти нису никако нападали нити тукли артиљеријом. Напад на Грахово је услиједио када су се у њему нашли четници Вучедолске бригаде, а дотадашње борбе биле су усмјерене искључиво на Вучедолске четнике и на положаје које су они држали. Бригада је имала 14. марта 1944 год. 1035 бораца, да би у дане октобра 1944 год. спала на свега око 400 људи. Један дио људи био је ангажован у нападу на Њемце у Требињу.
Њемачку посаду комунисти су пропустили да се повуку у правцу Цетиња и Рисна. Ово је жива истина, то су причали ријетки преживјели из овог боја. Њемачка посада се извукла из Грахова, а Вучедолска бригада остала да пружа нечувени отпор. У Грахову није убијен ниједан њемачки рањеник у болници, нису гинули Њемци већ четници Вучедолске бригаде. Комунисти су из Дубровника добили хируршку екипу (вјероватно такође британску), специјалне маказе за сјечење жице и осталу опрему и наравно артиљерију и минобацаче.
Шта је са случајем Воја Лукачевића. Због чега су га Енглези предали комунистима? Он се није повлачио са Њемцима, напротив нападао их је. И да ли је истина да су комунисти плаћали Енглезима за сваки вагон изручених четника? И то златом краљевине Југославије. Мало ми је ово вјероватно, али од те гамади све се треба надати...
Одговори

Како су Енглези предали Лукачевића комунистима, ко тачно?
Одговори

(25-04-2015, 02:01 PM)Chicot Пише:  Како су Енглези предали Лукачевића комунистима, ко тачно?
Баш та енглеска артиљеријска јединица која је тукла Вучедолску бригаду. Не знам датум, негде у новембру 1944.
Одговори

Па да, управо тако.. Те мале јединице су примале директиве од комуниста, а поступали су по општим упутствима своје команде у Средоземљу.
Да су Енглези имали намеру да га изруче комунистима, имали су прилике то и раније, много формалније, када је напуштао, односно враћао се у земљу током пролећа 1944. Тада су имали много више и разлога и мотива.
Одговори

(25-04-2015, 07:35 PM)Chicot Пише:  Да су Енглези имали намеру да га изруче комунистима, имали су прилике то и раније, много формалније, када је напуштао, односно враћао се у земљу током пролећа 1944. Тада су имали много више и разлога и мотива.

Тад им је требао за "Независну групу".

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Jесте, али то је разлог више да га не предају ни после, када се одвојио од Михаиловића.
Наређења савезничке команде малим снагама које су интервенисале у Југославији су биле "третирати као непријатељски акт свако суптротстављање и ометање борби партизана против немаца", што је базирано на претходним политичким одлукама.

Нико и никада није децидно наредио да се четници убијају или да се предају комунистима.
Одговори

Милославе, нисам баш у току, шта је било са оном емисијом о Ђуришићу и Лијевча пољу на РТРС-у?
Одговори

Милославе, да ли је стварно постокао мајор Коста Бараћ ....??
Одговори

(25-04-2015, 08:50 PM)Вукашин Петковић Пише:  Милославе, нисам баш у току, шта је било са оном емисијом о Ђуришићу и Лијевча пољу на РТРС-у?
Не знам, изгледа ништа.
Одговори

(25-04-2015, 09:09 PM)Пера_Аждајић Пише:  Милославе, да ли је стварно постокао мајор Коста Бараћ ....??
У четницима - није.
Јел лик из неког филма, књиге...
Одговори

(26-04-2015, 01:06 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(25-04-2015, 08:50 PM)Вукашин Петковић Пише:  Милославе, нисам баш у току, шта је било са оном емисијом о Ђуришићу и Лијевча пољу на РТРС-у?
Не знам, изгледа ништа.

Колико сам упућен, та емисија се тренутно не приказује (можда је крај сезоне, па је пауза пар мјесеци).

(26-04-2015, 01:06 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(25-04-2015, 09:09 PM)Пера_Аждајић Пише:  Милославе, да ли је стварно постокао мајор Коста Бараћ ....??
У четницима - није.
Јел лик из неког филма, књиге...

Aa Милославе па ви стварно слабо знате историју Smile то је из Ужичке републике онај једини четник који је "добар" и који неће да се бори са партизанима. Глуми Раде Шербеџија.
Одговори

Аха... То сам гледао само једном некада. Мени се чини како је писац хтео да каже да је то мајор Александар Мишић.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 36 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним