Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Да, било их је веома мало, углавном су млађи избегавали заробљеништво. Успела су да умакне и да оду код Драже само два генерала, Мирослав Трифуновић и Светислав Ђукић. Крајем лета 1944. дошла су још два, која су пуштена из заробљеништва, Дамјановић и Божић. И пуковника је било мало.
Одговори

И генерал Љубо Новаковић.
Одговори

Он никад није био под Дражином командом.
Одговори

(01-08-2015, 01:36 AM)Милослав Самарџић Пише:  Он никад није био под Дражином командом.
Треба га поменути, бар су срели и преговарали о сарадњи, а колико знам једини преостали генерал који је избегао заробљавање и ангажовао се у устанку.

Једно питање:
шта је током рата радио генерал Ђукић?
Одговори

Генерал Ђукић је био на позадинским и политичким функцијама, привлачење Бугара преко својих предратних веза, и сл. Ступио је у Дражино име у контакт са Мачеком почетком 1944. Јер је био популаран као председник Српског олимпијског комитета, од његовог оснивања 1910, а после југословенског.
Био је једно време командант Северених покрајина (све што је северно од Саве и Дунава, постојала је јака мрежа илегалаца, тек треба да изађе један рад о томе).
Углавном, није командовао борбеним јединицама.
Одговори

Одакле Дражи податак о 700 хиљада убијених Срба од усташа? То је више пута током рата поменуо у депешама. А пред крај рата (сеп. '44) говори о 850 хиљада.
Одговори

Г. Самарџићу, да ли сте скоро посетили англоамеричких сајт My city military? Једну од најновијих тема покренуо је много поштовани члан и овог форума "ватхра". Ради се о спашавању 11 пилота американаца уз још нешто савезника од стране Марковића и његових четника. Па се ту дају неки интересантни закључци. Можда би било добро да се та тема отвори и на Погледима, како би се и овде могла развити дискусија, а без опасности од бановања неистомишљеника...
Одговори

Тема је покренута почетком 2014.
Најновији додатак је документ који је скоро пронађен (овог пута, у правом смислу те речи).

Све изјаве заробљених војника наводе да су четници прво дошли и ћаскали са Немцима, а да је у наставку дошло до напада. Није ту било никакве епске борбе каквом је описује Самарџић.
Одговори

(01-08-2015, 04:33 AM)Романија Пише:  Одакле Дражи податак о 700 хиљада убијених Срба од усташа? То је више пута током рата поменуо у депешама. А пред крај рата (сеп. '44) говори о 850 хиљада.
Нисам видео извор. Прецизније, обавештајна служба ВК је свакако извор, али нисам видео на шта се позива. Практично њој су били на располагању многи извори, недићевски, италијански, итд. Један од извора је свакако и СПЦ, јер се високе цифре наводе у њеном меморандуму из августа 1941.
Одговори

(01-08-2015, 01:37 PM)Жаре Пише:  Г. Самарџићу, да ли сте скоро посетили англоамеричких сајт My city military? Једну од најновијих тема покренуо је много поштовани члан и овог форума "ватхра". Ради се о спашавању 11 пилота американаца уз још нешто савезника од стране Марковића и његових четника. Па се ту дају неки интересантни закључци. Можда би било добро да се та тема отвори и на Погледима, како би се и овде могла развити дискусија, а без опасности од бановања неистомишљеника...
Зашто англоамерички, мени више личи на фазоне зипа ''антифа''.
Хајде дај линк.
Одговори

Не иде ми са линком никако, пошто приступам са телефона.
Погрешио сам, није нова тема, тако да се извињавам. Нови је пост.
А претпоставио сам да је англоамерички због назива форума. Пошто је на енглеском.
Дакле, можда би ватхра могао да постује та документа овде на форуму, јер су ваљда новооткривена.
Одговори

(01-08-2015, 12:33 AM)Милослав Самарџић Пише:  Да, било их је веома мало, углавном су млађи избегавали заробљеништво. Успела су да умакне и да оду код Драже само два генерала, Мирослав Трифуновић и Светислав Ђукић. Крајем лета 1944. дошла су још два, која су пуштена из заробљеништва, Дамјановић и Божић. И пуковника је било мало.

Хвала.
Одговори

Oslobađanje savezničkih vojnika od četnika kod Leposavića novembra 1944.

http://www.mycity-military.com/Drugi-sve...ra-19.html
Одговори

(02-08-2015, 03:01 PM)ватхра Пише:  Oslobađanje savezničkih vojnika od četnika kod Leposavića novembra 1944.

http://www.mycity-military.com/Drugi-sve...ra-19.html
Зар није очигледно да су ослобођење 11 пилота и напад на Рогозни који описује Максимовић различити догађаји? Да, он наводи да је у нападу на Рогозни ослобођено 11 пилота, али очигледно је да греши. Видео је у то време 11 пилота и повезао их је с тим догађајем.
Ти Немцима ''пријатељски четници'' били су група коју је Марковић послао у сусрет Немцима с уобичајеном лажном причом, да је реч о локалцима који нису непријатељи, нису под Дражином командом и сл. Ту је било и цивила који су знали немачки. Уобичајено ратно лукавство, јер је пролазила огромна немачка војска.
Лодвикова књига је литература и не може се користити као историјски извор, а писмо није литература и може се користити као сведочење учесника. Слажем се да је претерао с наводима о немачким губицима. А сами Немци не наводе податке о губицима, барем не знамо то за сада. Да уопште нису имали губитака на Рогозни - не бих рекао. То би значило да је Максимовић све измислио и да су мештани на Рогозни све измислили, укључујући и ''Немцев гроб'' (локалитет који се и данас тако зове).
Тако да не знамо само колико је Немаца убијено у тим заседама.
Проглашавање Авакумовића фалсификатором на основу једне фусноте у његовој књизи је крајње неозбиљно. И то чине особе које прихватају здраво за готово комунистичке књиге са систематским фалсификовањем историје.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Скривени Корисник(а), 17 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним