Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.14 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија - Равна Гора

Nikolaj, Felix,

bas trazim 'Praznik' na dvd ili netu, ne mogu da ga nadjem...
Inace i Burdus i Dusan Janicijevic su odlicni glumci (retkost u srpskom filmu), a reditelj Kadijevic je jedan od nasih najvecih i mora biti pohvaljen posto je 1967 ipak prikazao Burdusa i cetnike kako spasavaju Amerikance i smatraju ih saveznicima (naravno, bez klanja nije moglo)
Одговори

http://www.dailymotion.com/video/xsyh2d_...shortfilms
http://www.dailymotion.com/video/xsyhf6_...shortfilms

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Мислим да сам га одгледао на Јутјубу. Иначе, слажем се око Кадијевића. Празник уопште није партизански филм, односно, цео тај контекст је од секундарног значаја. Ако човек пажљиво гледа филм видеће да једини глас разума у тоталном хаосу представља Недићев капетан који се тек на крају филма појављује. Оно око пилота је, наравно, чиста глупост. Редитељ је морао да оправда финанњирање филма.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

hvala Hercegovac!
Одговори

(11-12-2013, 11:56 PM)Felix Пише:  Само што у филму Празник Душан Јанићијевић није четник, иако је кољач. Легализовани четник је онај лик што га игра Бурдуш.
Зашто мислиш да није четник? Додуше, не носи кокарду нити било какво обележје, али чим коље кад му се изда наређење за то, јасно је код којих је. То што се не дружи са осталим четницима него је увек сам, је због тога што је приказан као демон, кога се плаше и коњи и људи.
Не верујем да игра неког професионалног кољача кога ангажују заинтересоване фирме, по потребиSmile
Одговори

Понављам, у петој епизоди урађена је једна већа брљотина и од саме сцене клања. Али, о томе на крају серијала.
Него, јесте ли приметили како је Бајић благо наговестио да млади муслиман није глувонем?
Али, убедљив врхунац је кад онај други војник говори младом муслиману:" Ћути.", док му други коље оца. Глувонемом дечку. Значи, сва четири Србина, двојица православне и двојица мухамеданске вере, су тотални идиоти. То је поента те сцене.
Одговори

(12-12-2013, 10:32 AM)Николај Пише:  
(11-12-2013, 11:56 PM)Felix Пише:  Само што у филму Празник Душан Јанићијевић није четник, иако је кољач. Легализовани четник је онај лик што га игра Бурдуш.
Зашто мислиш да није четник? Додуше, не носи кокарду нити било какво обележје, али чим коље кад му се изда наређење за то, јасно је код којих је. То што се не дружи са осталим четницима него је увек сам, је због тога што је приказан као демон, кога се плаше и коњи и људи.
Не верујем да игра неког професионалног кољача кога ангажују заинтересоване фирме, по потребиSmile

Па видиш ја мислим да је Кадијевић желео да овим филмом објасни "недокучивост" и "непојмљивост" зла, тј. зло које нема по себи неко објашњење већ представља неку врсту антрополошке константе. Укратко, хтео је да каже да је оно увек ту међу нама. Тај кољач то представља, зло само, не четника или Србина. Он је метафора зла самог. Остало је само контекст. Ни Мајк Мајерс у чувеном хорор серијалу не убија због идеологије, ове или оне, већ због самог убијања.

По мени Празник представља један хорор филм са етно мотивима и у ратном амбијенту недићевске Србије. Погледај и Лептирицу, то је иста та атмосфера зла, страха...

Узгред, сматрам овај разговор о Празнику и сличним филмовима далеко интересантнијим него претресање сваког детаља смећа које прави Радош Булајић а које приказује државна телевизија коју плаћају грађани Србије.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

(11-12-2013, 11:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(11-12-2013, 08:33 PM)Alex Пише:  Jel kupio ko knjigu?
Ја сам прелистао на киоску. Књига је дословце опис свега реченог - дијалози - и виђеног у серији.

Ko je pobedio na kraju? Јок
Одговори

Манола није четник, Недићевац, сељак, он није човјек, него демон кога се плаше и људи и животиње.

Хладно лице. Никада није у обичном животу заједнице, а увијек је ту, присутан.

У старту се открива његова демонизованост када сељаци на почетку филма кажу да он обилази свако јутро мјесто на голготи, мјесто гдје он коље принесене жртве. Тамо гдје су остављена она два Недићевца касније. Демони привучени крвљу и ритуалним клањем обилазе таква мјеста.

И она два Недићевца су му остављена као жртве. Као и она храна што му је момак донио под стреху. Ритуално је и прање рука послије клања Недићеваца.

Оно што ми се не свиђа је ругање послиједњој вечери, јер је у штабу дванаесторица људи и како се Кадијевић у комунистичком духу беспотребно наругао нашој вјери.

Тако да Манола нема везе ни са четницима нити филм има икакве везе да ли је војска легализована или није. Овдије се и не о четницима него му је требала та суморна атмосфера рата, мада је Србија била четничка сем малих дијелова, ипак ако би ставио у овакву конотацију партизане сигурно би главио робију.

Суштина је да се ради о људима и мрачним дубинама заједнице.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Поводом серија ''Равна Гора'':
http://www.pogledi.rs/povodom-ravne-gore...-podanike/
Одговори

Сјајно! А за овог из Чикага, "касно Марко на Косово стиже"...

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Да је отишао пре пете епизоде, имао је велике шансе да успе тамо...
Одговори

Стигао сам да видим сцену клања мусљемана, па да прокоментаришем.

Градиво мора да се РЕДОВНО обнавља, а да се не заборави!

Тако да приказано клање, савршено одговара политичкој ситуацији у "србији" (ЕУ србији), демократски ослобођеној од Слобиног комунизма.

Вечити друг - господин тита, је ипак живео раније, па је његов приказ Четничких клања, био другачији:

- Клани се нису драли (горе од свиње), већ су били храбри и стамени!

- Кољач је обично био пијан и некултуран (клао свиње за паре пре рата по селу...). Док је то данас један углађени циник и по мало садиста.

Мени само није јасан оптимизам неких, који су очекивали да се прикаже нешто (назови) Истинито у овој серији (од 2. паре)?

(12-12-2013, 04:10 PM)Милослав Самарџић Пише:  Поводом серија ''Равна Гора'':
http://www.pogledi.rs/povodom-ravne-gore...-podanike/

Цитат:ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ

Много је разлика између Србије на једној и рецимо Британије на другој страни, али чини ми се да је највећа разлика у томе што ми стално морамо да се расправљамо о нечему са комунистима.

А са њима још нико није успео да се расправи.

Тоталитарна идеологија.

Док јој припадају, сви причају исто. Прави дијалог могућ је так кад и ако заиста постану бивши.

Британија је то одлично решила. Не само у вези комуниста, већ у вези свих тоталитарних иделогија. Британци тако успешно држе те тоталитарце на маргини, да је то за пример.
...
А код нас малте не само црвени „држе банку“. Причају све наопако, од политике и економије до историје – али, они владају, може им се.
...

Smile

6. октобар! То нами треба! Кез

Мени се чини овако.
Кад човек разговара са антихристима, они обично кажу:
"Ви сте догматици!"
Ето то је догма антихриста: "Православни су научени Православљу."

Тако и британски НЕ тоталитаризам!
Све што није у британском интересу, тоталитарно третирају, па ондак нијесу тоталитарни...

Исто и питање "црвених" напасти овЂе.
Комунисти владају, комунисти држе, црвени држе банку, ТВ, радио, интернет, итд...

Мени се онда чини, да живим у некој земљи коју не познајем!?

Нас изгледа држи овде комсомол из СССР, а не демократске државе ЕУ, ондак САД, док изгледа тежимо да уђемо у Варшавски Пакт, а не ЕУ. На снази је државна имовина и отима се приватницима...

Овде изгледа Стаљинов СССР још влаЂе, а политбиро ЦК СССР снима серијале о Дражи.

Ето значи ову серију је снимио дирек Лав Толстој, а не бјелогрлићева масонска екипа и бајић србенда?

Кадрове је монтирао Берија, а не ЕУ РТС уз обавезну агенцију за не тоталитаризам из енглеске.

Уосталом перо симић добро написа: "Дражу је смакнуо Стаљинов агент валтер (тито), зајебавши добродушне енглезе при томен. Јер шта енглези имају са титовим Стаљинистичким злочинима у Србији?
Ништа!
Јер су енглези фини и осећајни и обрнуто супротни тоталитарним идеологијама и поступцима! У духу демократије (као што је познато), су законска права и слободе. Јер тако? Јесте!"

Ето, енглезе и дан данас комунисти лажу у Србији, а у потаји снимају гнусне серије о Дражи!
Као иду по инструкције у ЕУ и САД амбасаде, чланови су напредне масонерије, претворише државну имовину у приватну (своју), али све је то ФОЛ!

Зато бих ја написо жалбу енглеском амбасадору у ЕУ Србији и дојавио да је ово у ствари комунистичка земља - да се људи сачувају, да знају!

Али, шта ако је (као и СОЕ из Каира) и енглески амбасадор у ствари комуниста?!?

Шок

Сетио сам се!

Једини не комуниста море бит Стаљин!
То је једини лик иза кога се комунисти у ствари не крију, јер је сигурни комуниста!
Smile

Треба ово све потровати и оставити само енглеске масоне у животу. То су прави истински и душом демократе - не тоталитарци! Све друго је тоталитарно!

Благо нами, благо и Дражи са нами, благо оном ко рано полуди, вас му живот у весељу прође.

Хармоника
Одговори

(12-12-2013, 03:28 PM)херцеговац Пише:  Оно што ми се не свиђа је ругање послиједњој вечери, јер је у штабу дванаесторица људи и како се Кадијевић у комунистичком духу беспотребно наругао нашој вјери.

Apsolutno, uostalom film se zove 'Praznik', ali simbolika je neozbiljna, verski praznik nije odgovarajuci, a Burdusevo centralno mesto za stolom pokazuje Kadijevicevu neverovatnu vulgarnost. Inace, Kadijevic je i jedan od nasih najpoznatijih likovnih kriticara.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним