Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 4.56 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

27. март 1941: Зашто?

(16-05-2017, 05:29 PM)Chicot Пише:  Друго је питање, да ли је то што је учињено била мудра и промишљена одлука.

Ништа ту није било ни мудро ни промишљено...

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(16-05-2017, 05:29 PM)Chicot Пише:  Ма, прича о 27. марту је пренадувана. То је чисто српска ствар. Десио би се и без икаквог британског мешања исто тако успешно. Контакти са британским службама су били важни због онога што долази после тога..

Британци нису ни имали могућности да пуч спроведу у својој режији - то је мит.

Друго је питање, да ли је то што је учињено била мудра и промишљена одлука. Тајминг најглупљи могући - што говори не баш похвално о протагонистима истог.
Тајминг су дали Немци, 25. марта.
Тако да... јел на њих мислиш да су најглупи? Smile
Одговори

Naprotiv. Njima je to bilo najbolja moguca varijanta. Selo im k'o budali samar Smile
Одговори

Немцима?
Одговори

Pa da..
Одговори

(16-05-2017, 08:56 PM)Бенито Пише:  
(16-05-2017, 02:32 PM)Романија Пише:  Поштоваћу и ја науку па нећу тврдити ништа као што Бенито каже,
-Али сматрам да су Британци имали своје људе међу високим командантима Јвуо, а тек о влади и 27.марту да не говорим (знам да се Милослав и не слаже с овим баш Кез ). За Симовића мислим да је био свачији човјек само не српски.
-сматрам да су неки чланови владе на челу са Јовановићем били повезани и са масонима.
А свакако и са партизанима је било слично.

Што се тиче чланова влада , неки од њих нису били повезани са масонеријом, него су били масони. Не видим што је то битно питање.

Па то је табу тема. Smile
По мени, може се повући паралела 27.3. 1941. и 5.10.2000.

Свакако да смо тада између лоше и још горе опције, изабрали и једну и другу.
Одговори

(16-05-2017, 10:08 PM)Chicot Пише:  Pa da..
Хм... Зар нису били очајни због тога?
И зар нису изгубили рат због тога. Smile
Одговори

(16-05-2017, 10:12 PM)Романија Пише:  По мени, може се повући паралела 27.3. 1941. и 5.10.2000.
Како кад први нису узели паре из иностранства, а други јесу...
Одговори

(16-05-2017, 10:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Сад ће да испадне да 9.мај славимо захваљујући Симовићу Smile

Негдје сам чуо да је нова влада после 27.марта прихватила све из споразума од 25.марта, па је можда Симовић због тога мислио да нас Хитлер неће ни напасти, чим је удавао ћерку 6. априла.
Одговори

Зар ти славиш Дан пораза? Smile
Одговори

Шико, написах да сам сагласан са тобом, а сад видим да изгледа градиво треба да се понови.Smile
Сам си написао да је у вези 27. марта све јасно ( макар док неко не нађе нешто радикално ново), па си се помео.
Одговори

(16-05-2017, 10:15 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Ocajni? Zasto bi bili ocajni. Naravno, onom ludaku je povredjen ego, ali politicki i vojno, Nemci nista bolje nisu mogli da pozele. Psihopate i srbofobi kakvi su bili, ovo je za njih neuporedivo temeljnije i trajnije resenje nego sa nama u "nestabilnom" paktu. U tome je stvar. Da smo sacekali deset dana duze vec bi bila mnogo drugacija situacija. A da ne govorim da smo sacekali Barbarosu ili neko "toplije vreme".

Nisu izgubili rat zbog naseg puca. Izgubili su jer su nacisti rat vodili katastrofalno lose. I jer je Staljin imao vise ljudi za zrtvovanje.
Одговори

(16-05-2017, 10:31 PM)Бенито Пише:  Шико, написах да сам сагласан са тобом, а сад видим да изгледа градиво треба да се понови.Smile
Сам си написао да је у вези 27. марта све јасно ( макар док неко не нађе нешто радикално ново), па си се помео.

Na sta mislis kada kazes da sam se pomeo? Ja sam pisao gore da Britanci nisu imali nikakvu ulogu od znacaja za puc.
Одговори

(16-05-2017, 11:00 PM)Бенито Пише:  То је у реду, него ово око тајминга. А, иначе, и тајминг је један од доказа да је то била српска ствар.

Sta nije u redu sa tvrdnjom da je tajming monumentalni fejl? Sa vojno - strateskog aspekta, koji cilj je trebalo da ostvarimo kada smo isprovocirali Nemce i prakticno im objavili rat BAS TADA. Kome je to pomoglo ili trebalo da pomogne i kako?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним