Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Да, заборавио сам Рудник. То су прве борбе легализованих четника, око 20. новембра 1941.
У сваком случају, они су били главни, Пожежани.
Ко је све чинио Дринску групу?
Одговори

(14-07-2017, 10:50 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, заборавио сам Рудник. То су прве борбе легализованих четника, око 20. новембра 1941.
У сваком случају, они су били главни, Пожежани.
Ко је све чинио Дринску групу?

Да, Пожешки одред је био најбројнији и најбоље наоружан, легализован одред. Састојао се од 6 батаљона. Нажалост, тројица команданата батаљона и командант Вучкове пратеће чете били су убачени Љотићевци. Они су извршили атентат на Вучка. Након овог догађаја пропала је прилика да се формира Санџачко-пожешки одред (ово су планирали на Златару Дража, Остојић, Лалатовић, Лукачевић, Калаит и Вучко када је Вучком аутомат нехотице ранио Дражу) који би наставио да гони партизане уз помоћ Ђуришићевих јединица. Део овог плана је и остварен.

Дрински самостални одред имао је у свом саставу 580 бораца. У почетку то је био Недићев одред док у његов састав нису ушли Пожежани. Најбоље погледајте код Кораћа у књизи. Ово пишем по сећању пошто ми књига није при руци.

Не знам да ли је на старом форуму била тема о нападу на Ужице 02. нов. 1941., овде је нисам виђао. Занима ме Ваше мишљење о разлогу неуспеха приликом тог напада. Тачније, како су партизани дошли до поверљивог документа у коме је датаљно описан план напада, односно ко је ,, пропевао " о плану напада? Ово Вас питам јер често налетим на документа официра Златиборског корпуса који се жале на једног колегу. Smile

Претпостављам да знате на кога мислим.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Пуковник Страњаковић?
Одговори

Где се може наћи више фотографија пожешког корпуса и има ли нешто на нету или само у књигама?
Одговори

(15-07-2017, 07:02 PM)Милослав Самарџић Пише:  Пуковник Страњаковић?

То се прича по чаршији. Smile

Ја бих пре рекао капетан Митић. Кондор и Коларевић су се жалили на њега кад год су имали прилику. Сумњали су да је од почетка радио за Гестапо. Има она депеша Дражи у којој Кондор пише да је виђен са Немцима, па да су Немци преко њега сазнали о преговорима Дража-Тито...

Логичније ми је да су и комунисти сазнали за напад преко некога из Гестапо-а него да је неки официр причао газдама како ће да нападне партизане.

(15-07-2017, 07:05 PM)СРБИН 100% Пише:  Где се може наћи више фотографија пожешког корпуса и има ли нешто на нету или само у књигама?

На нету највише имаш Косјерићке бригаде, осталих фотографија слабије има.

Највећу колекцију сачувао је четник Ајдачићеве пратеће чете, Мијалко Перишић. Те фотографије су објављене у књизи Равногорски венац Субјел и, вероватно, у неком од Самарџићевих албума. Такође, доступне су на интернету. Највише на овом форуму и на фб страницама.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Пре бих рекао да је неку ту био наиван, сети се расположења у Ужицу које отписује Сергије Живановић...
А иначе причао сам једном са Митићевом ћерком, живи у БГ.
Одговори

Шта је истина о злату из НБ, из неког трезора за који Немци нису уопште знали, а који је септембра- октобра 44. године, Саша Михајловић успео да " ћапи" и пребаци у текстилну радњу Јовановић у улици Краља Петра и тамо закопа? Наводно је озна нашла то злато, по убиству Михајловића, маја 1945. године.
Одговори

Први пут чујем за то. Саша им свакако ништа није рекао, јер је погинуо.
Одговори

Није им Саша рекао, него наводно тај Јовановић који је био у затвору озне. Тај ништа није признавао све док Саша није погинуо. Онда им је испричао за злато.
Има ли код Чеде Милошевића шта о овоме?
Одговори

Нема.
Одговори

(15-07-2017, 11:45 AM)Перун Пише:  Да, Пожешки одред је био најбројнији и најбоље наоружан, легализован одред.

До када су постојали легализовани четнички одреди, одн. кад су поново прешли у илегалу?
Одговори

Немци су то провалили и током 1942. су их ликвидирали (разоружали, неке одвели у Маутхаузен, итд). Све сем неколико највернијих. Последњи је ликвидирао Кесер, маја 1943, одред војводе Машана Ђуровића (људство је углавном прешло код њега).
Одговори

Раковић је био легализован до јесени 43., када је откривен. На срећу извукао се али Немци су његову родну кућу до темеља запалили.

Одговори

Да, али он је прича за себе.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 5 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним