24-10-2013, 03:59 PM
(24-10-2013, 07:13 AM)Николај Пише: http://www.pogledi.rs/referat-pukovnika-...cetnicima/
Интересантан детаљ из горњег текста:
Цитат:...
3. Одонси са савезницима – Енглеска помаже покрет подршком са новцем, ратним материјалом, и слањем официра и људства. Ради тог разлога Дража Михаиловић одобрава односе своје владе у Енглеској. Међутим, он се противио да Енглези постигну јачи политички утицај на покрет. Односи са Русијом се тренитно карактеришу борбама са комунистичким бандама. Дража Михаиловић међутим сматра овај сукоб као унутрашњи југословенски сукоб и он лично настоји да постигне добре односе са Руском совјетском владом. У томе је подржан од напора Југословенске владе у изгнанству у Лондону. Сходно томе, у време општег устанка мора се рачунати да ће се велики делови комунистичких банди придружити Дражи Михаиловићу.
...
Са обзиром да је горњи текст Раинхарда Гелена, енглеског порекла ("чуван" од енглеза, који су познати као кројачи докумената...), искрено ме чуди да им је ово промакло. Дража је брзо видео ко су кандидати лондона овде, па је тражио контакт са Русима, али је то све у историјографији мутљаг. А било је покушаја да до контакта дође, нпр. Мустафа Голубић.
Зато ме живо интересује, дал је ИКО те контакте Дража - СССР ИГДЕ успео да обради (покуша)? Питам ово не што не знам ништа о томе, већ да видим могућности нуђења "извора", за аргументовану расправу.

Или бар да се види, како тек цензуретина скида главе у опеваној демократској "слободи"...