Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Ватра, јел имате нешто ново о америчко-совјетским ваздушним борбама изнад Србије?
Поруке: 35
Теме: 1
Придружен: Dec 2013
Углед:
1
Видим да овде има доста људи који се разумеју у оружје, па онда питање за њих и господина Самарџића - да ли је негде код нас за време рата употребљавана снајперска пушка? Пре свега ме занима да ли су четници имали у поседу исте?
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Откад сам добио изјаве евакуисаних авијатичара добио сам око 20 нових имена, углавном случајеви где су партизани истог дана преузели авијатичара од четника. Нека имена која сам имао раније сам исправио. За око пола имам опширнију изјаву. Укупно за сада имам око 520 имена авијатичара који су били у контакту са четницима.
Кад смо поменули тему, једно питање за вас. У књизи Ђујић и Дража, ратна преписка (ако је то тачан назив и ако се добро сећам) нисам запазио поруке о америчким пилотима. Нашао сам америчке поруке које тбрде да је било комуникације о томе, само нисам проверио како је ишло. Да ли је било говора о пилотима у њиховој радио вези?
Углед:
1,879
По кључним речима ''пилот'' и ''авијатичар'', пронашао сам ово (немам времена да прилагођавам фонт):
Vojvoda }uji' ]eneralu Dra/i, 17. januara 1944>
Na sektoru izme]u Srba i Drvara, na liniji fronta izme]u nas i partizana, prinudno je se spustio jedan ameri;ki lova;ki aparat radi kvara na motoru. Pilota su zarobili partizani, a na[i borci tragaju'i za wim spalili su avion da ga ne bi koristili 11. 317 AVII, :A, K-276, reg. br. 12\1.
Vojvoda }uji' ]eneralu Dra/i, 11. aprila 1944>
Partizani su kompletno odeveni, obuveni i naoru/ani od Engleza, koji im skoro svaki dan doturaju materijal sa transportnim avionima. Jedan takav kolos od aviona sa materijalom - sru[io se.
Sru[io se je i izgoreo na Kipnici, kota 1539, iznad vrela reke Cetine. Na[i su borci odmah prisko;ili na mesto katastrofe. Pet je avijati;ara izgorelo, dok su le[evi dvojice mrtvih izvu;eni iz vatre i sahraweni. Broj aviona, kao i imena avijati;ara, nije se moglo ustanoviti.
Jedna ameri;ka tvr]ava prisilno se spustila kod Medka blizu Gospi'a. Partizani su avion zapalili a avijati;are povezali i oterali u svoju komandu radi toga [to su se raspitivali za ]enerala Mihailovi'a. 374 i 375 AVII, :A, K-277, reg. br. 4\1.
}eneral Dra/a pukovniku dr Mladenu ?ujovi'u, 11. novembra 1944>
}uji' je u tako te[koj situaciji da je prekju;e po;eo da [aqe Americi i Engleskoj depe[e u kojima tra/i hitnu za[titu. Depe[e [aqe sa SOS i OSS. I mi smo sa na[im stanicama primili ove depe[e, u kojima se potpisuju dva ameri;ka avijati;ara koje su spasli }uji'evi odredi.416 Zbornik dokumenata iz zaostav[tine Mladena J. ?ujovi'a, 169-171.
Поруке: 563
Теме: 1
Углед:
98
Послао сам Громовнику пп.
Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Господине Самарџићу,молим Вас да ми одговорите шта се догодило са Милом Кнежевићем и његовом породицом из села Репушевићи у чијој је кући боравио генерал Дража Михаиловић после заробљавања генерала?
Углед:
1,879
Ништа. А у ту кућу је иначе довођен лажни Дража.
Милан Грујић Камењарка
Гост
Ја сам слушао казивање мештана из документарца РТС-а "Операција Добрун" у коме су посебно истакли да је народ "намирисао" злочиначку ОЗНУ када су дошли прерушени у четнике. Будимир Гајић је хтео дао их побије ко зечеве исто вече када су дошли али Дража није дао. Био је свестан да су то дошли агенти ОЗНЕ. По мени, то је била Дражина кључна грешка која га је коштала слободе и касније живота.