Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(18-11-2018, 08:13 PM)Pavle Пише:  Да ли је после 12.09.1944. династија Карађорђевић изгубила сва права да икада има било какав положај у српском народу ?

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-abdik...tra-drugog

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Гдине Милославе, како је ухапшен пуковник Тришић?

Имам књигу "Пуковник Јован П. Тришић" и ту стоји да је Гестапо ухватио једног четника са жандармеријском дозволом на којој је био потпис Тришића. Онда је специјална полиција извршила претрес Тришићеве канцеларије и нашла пуно таквих дозвола које су биле празне и мобилизацијске спискове 1200 активних и резервних официра (наравно, сви ти официри су били за Дражу).

Пошто је Гестапо нашо такву дозволу код "бандита", хтели су да стрељају пуковника Тришића, али је Недић интервенисао, па је пуковник на крају отишао у заробљеништво
Одговори

Не пише он детаље, колико се сећам. Ко је аутор те књиге?
Одговори

Аутор је Милисав Секулић. То је ова књига

http://www.odbrana.mod.gov.rs/sadrzaj.ph...drzaja=873

У тој књизи постоји поглавље "Изводи из књиге о Недићу" (мисли се на Тришићеву књигу о Недићу) и тамо стоји да је Тришић написао да је ухапшен 10. новембра 1941. од стране специјалне полиције по наређењу Гестапоа и са знањем Недића.

Код Тришића су пронашли планове о ширењу Дражиног покрета, а Паранос је те планове и мобилизацијске спискове Дражиних официра-присталица уништио. Паранос је рекао Тришићу да је Недић издејствовао код Немаца да га пусте, али од тога није било ништа и Тришић је пао у заробљеништво.

У тој књизи "Пуковник Јован П. Тришић" пише да се Тришић састао са Брозом јуна 1941. године. Броз је дошао код Тришића под лажним именом "инжењер Бабић" и тражио му оружје, али га је Тришић одбио
Одговори

Изгледа да је ово добра књига, мораћу да је потражим.
Одговори

Мислим да је остао један примерак те књиге на сајту Купиндо. Само у претрази укуцајте или име аутора или име Тришића
Одговори

Нема. Дај линк, ако можеш да нађеш?
Одговори

Ево линка за књигу на сајту Купиндо. Пише да је књига очувана

https://www.kupindo.com/Istorija/4748512...av-Sekulic

А књига је настала на основу личне грађе Тришића
Одговори

Са мог становишта књига је одлична. Купио сам је пре две године на сајму књига.
Одговори

Како је текла борба четника у Срему обзиром да су се налазили у Обреновцу и колико су успели спасити народ од усташко партизанског злочина
Одговори

(20-11-2018, 08:06 PM)Болстон Пише:  Како је текла борба четника у Срему обзиром да су се налазили у Обреновцу и колико су успели спасити народ од усташко партизанског злочина
Прелазили су тамо, а и постојала је Иришка бригада. Ипак, све у свему, слабо. Ту су били јачи партизани јер је то била НДХ. Четници су били јачи у Бачкој и Банату, више као илегална мрежа.
Одговори

Гдине Милославе, колико је 1943. године било легализованих четника у добровољној антикомунистичкој милицији? Једна хрватска историчарка наводи податак од 22 126 бораца. Погледати следећи линк, а то је на страници 788. А ако се гледа као пдф, то је 16. страница (кликнути на Puni tekst: hrvatski, pdf (221 KB))

https://hrcak.srce.hr/76760

Такође, на 791. страници у фусноти се помиње да је Ханс От више од 125 пута преговарао са партизанима у периоду од 1942. до 1945. То тврди Каше који још каже да је партизанима изручио вакцине и остале медикаменте, као и да су под његовом заштитом вођени преговори са Велебитом, Кочом Поповићем и Маријаном Стилиновићем.
Одговори

(26-11-2018, 10:10 AM)Mitic Пише:  Гдине Милославе, колико је 1943. године било легализованих четника у добровољној антикомунистичкој милицији? Једна хрватска историчарка наводи податак од 22 126 бораца. Погледати следећи линк, а то је на страници 788. А ако се гледа као пдф, то је 16. страница (кликнути на Puni tekst: hrvatski, pdf (221 KB))

https://hrcak.srce.hr/76760

Такође, на 791. страници у фусноти се помиње да је Ханс От више од 125 пута преговарао са партизанима у периоду од 1942. до 1945. То тврди Каше који још каже да је партизанима изручио вакцине и остале медикаменте, као и да су под његовом заштитом вођени преговори са Велебитом, Кочом Поповићем и Маријаном Стилиновићем.
Колико се сећам, по Авакумовићу, 22.126 односи се на све, од Словеније до Албаније, и до Космета, тј. поред Срба и Словенци, муслимани и Албанци.
Одговори

Ко је први прешао преко срушеног гвозденог моста код Јабланице на Неретви?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 29 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним