Поруке: 14,446
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
Самарџићу, могуће је да је Војвода касније током свог странствовања у САД попримио тај позитивни став због утицаја, као и дружења са Недићевцима и Љотићевцима у емиграцији.
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
(Последња измена: 20-04-2020, 04:45 PM од
Шумадинац.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(20-04-2020, 04:29 PM)ЈВуО-КГ Пише: (20-04-2020, 03:55 PM)Перун Пише: Уколико вас занима ова тема, за почетак препоручујемо да прочитете Самарџићеву Општу историју или браћу Кнежевиће. У случају да нисте у могућности да купујете књиге, на интернету има доста квалитетне литаратуре у пдф-у. Наведена литература садржи детаљно описане догађаје за које најчешће постављате питања. Хоћу рећи, маните се википедије, фб страница и загрејте мало столицу а ако негде запне ми смо ту да помогнемо.
Никада нисам ни помислио да ћу ти написати овако нешто.
1. Срам те било.
2. Када си се регистровао на форум и постављао питања на разним темама,да ли су те други људи упућивали (да не кажем одјебавали) у архиве и на књиге или су ти одговарали?Ако човеку нећеш да даш одговор, онда ћути.
3.Почео си да преслишаваш људе где су прочитали ово или оно као да си ти неки експерт свезнајући који покрива цео ДСР и зна све о свему,при том не знајући ни ко су ти људи над којима покушаваш да се бахатиш.
4. И сам се регистровао овде да бих питао нешто у вези крагујевачких бригада,нико ме није одјебао,нити упућивао на књиге,нити ме слао у архиве.Милослав није био ту,одговор сам добио од Миће Адмирала и захвалио се.
5.Сам себи правиш ситуацију да те нови форумаши због тог неутемељеног курчења замрзе.Ако мислиш да таквим понашањем стичеш нечије поштовање и да те неко цени као "зналца"-зајебао си се.
Свако добро.
1. Због чега? За разлику од тебе никад никога нисам увредио на овом форуму.
2. Јесу, и видео сам да су били у праву. Послушао сам савет искуснијих и стучнијих и то ми је доста помогло у даљем раду. Сада, са неке дистанце дајем савет онима у ,,чијој са кожи” и сам био. Ако се ти не сећаш питај Поручника како су по мени сви осули паљбу када сам се тек појавио на форуму. За разлику од њих сматрам да сам новим форумашима на крајње пристојан начин ставио до знања да треба више да читају праву литературу. Некима од њих сам и слао пдф књиге преко мејла.
3., 4., 5. О мом раду, понашању и ,,курчењу” остављам другима да суде. Оно у шта сам сигуран је да сам свим форумашима изашао у сусрет кад год сам могао, нисам никога вређао, псовао (као поједини који се сад бусају), радио сам, радим и радићу у корист општег интереса.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 505
Теме: 0
Придружен: Mar 2020
Углед:
9
Добро, Перуне. Хвала на препорукама.
Углед:
459
(20-04-2020, 06:30 PM)ОРЈУНА Пише: Добро, Перуне. Хвала на препорукама.
Имам нешто литературе на рачунару. Ако те занима пошаљи ми мејл преко пп да ти проследим.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 964
Придружен: Jul 2013
Углед:
256
Мишљење о карти?
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
(Последња измена: 20-04-2020, 08:13 PM од
Бранке.)
Поруке: 964
Углед:
256
(21-04-2020, 07:59 AM)пек. Пише: (20-04-2020, 08:12 PM)Бранке Пише: ![[Слика: Gj5rH1X.jpg]](https://i.imgur.com/Gj5rH1X.jpg)
Мишљење о карти?
На карти је само Недићева Србија без бугарске и италијанске окупационе зоне.
Мислио сам на мишљење о тачности карте . . . радили су је долепотписани и Немања Девић - Историчар . . .
''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)
Поруке: 17,009
Теме: 632
Углед:
1,873
Ко је Долепотписани?
Мислим да није јасна. И видео сам на ФБ да је то главна замерка.
Тешко је направити јасну мапу на овај начин. Мислим да је боље направити 10 мапа, што није тешко кад се направи прва. На свакој од 10 да буде ситуација одређеног дана, па рецимо сваких пет дана.
Колико сам схватио, основна идеја је да се види колико су мало узели партизани без Црвене армије и Бугара.
Почиње негде после Битке на Копаонику, 7-10. август 1944. Тада се ситуација доста погоршала за четнике.
Да је узето стање од 1. августа, црвене боје било би 10 пута мање. Цела Топлица и Јабланица биле су четничке. Иначе и како је приказано на мапи, 7. августа, опет је већи део Јабланице био под четницима, као и део Топлице. Тада је Кесеровић још био доле са 3.000 четника, плус још толико, а можда и више, четника Команде Јужне Србије. Кесер се вратио негде око 20. августа, али, опет, доле је остала слободна четничка територија. Команда Јужне Србије са те територије креће у Босанску голготу тек негде у октобру 1944.
Нема шансе да су 7. августа црвени држали Мионицу и Косјерић. То тек негде око 10. септембра. И за Чајетину ми је сумњиво.
Углед:
459
(22-04-2020, 08:36 PM)Милослав Самарџић Пише: Ко је Долепотписани?
Мислим да није јасна. И видео сам на ФБ да је то главна замерка.
Тешко је направити јасну мапу на овај начин. Мислим да је боље направити 10 мапа, што није тешко кад се направи прва. На свакој од 10 да буде ситуација одређеног дана, па рецимо сваких пет дана.
Колико сам схватио, основна идеја је да се види колико су мало узели партизани без Црвене армије и Бугара.
Почиње негде после Битке на Копаонику, 7-10. август 1944. Тада се ситуација доста погоршала за четнике.
Да је узето стање од 1. августа, црвене боје било би 10 пута мање. Цела Топлица и Јабланица биле су четничке. Иначе и како је приказано на мапи, 7. августа, опет је већи део Јабланице био под четницима, као и део Топлице. Тада је Кесеровић још био доле са 3.000 четника, плус још толико, а можда и више, четника Команде Јужне Србије. Кесер се вратио негде око 20. августа, али, опет, доле је остала слободна четничка територија. Команда Јужне Србије са те територије креће у Босанску голготу тек негде у октобру 1944.
Нема шансе да су 7. августа црвени држали Мионицу и Косјерић. То тек негде око 10. септембра. И за Чајетину ми је сумњиво.
Ниси пажљиво прочитао. Чејетина и Косјерић у периоду између 7. авг. и 11. септембра.