Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Само сам нашао податак да му је конфискована имовина. Друго не знам ништа.
Одговори

Хвала
Одговори

Извињавам се што овде постављам ово питање, можда је већ био одговор па се у напред опет извињавам, али са породицом сам тренутно у Косјерићу на одмору, хтели смо да обиђемо чувену гостионицу Вујић, са оне чувене фотографије на којој су Никола Калабић, Живорад Мишић иФилип Ајдачић са народом, па не знам где се тачно налази, неки мештани су ми рекли да је ту сада хотел Олимпик, па не знам да ли да им верујем, хтели смо само да посетимо и да се фотографишемо, хвала свима у напред ако неко зна.
Одговори

Карту читај - сељака питај. Smile
Одговори

(07-01-2021, 05:54 PM)Бенито Пише:  Карту читај - сељака питај. Smile

БајаБајаБаја Извиђачко правило. Али једном сам на Хомољу наишао на старог Влаха који не зна српски. Blush
Одговори

Знаш ли Ти која је то кућа? Мислио сам да је то ова зграда где је сад Културни центар у Косјерићу. Мада, можда грешим...
Одговори

Да се и ја убацим овде (без наравно жеље да нешто изминирам), и ја сам био пре коју годину у Косјерићу са истом жељом да нађем чувену гостионицу Вујић. Моје искуство применом старог принцима "карту читај-сељака питај", завршило се као у серији Последњи чин, кад онај каже "јатаци неповерљиви-сељаци сумњичави". Углавном, вртели су ме у круг цео дан, једни су ми говорили да је на том месту сада поменути хотел, док су ми други говорили да не знају, трећи су ме када сам их питао шта тражим, гледали као да сам у сред Косјерића питао за Белу кућу, тако да ја сам отишао необављена посла, односно нисам успео да пронађем кућу са исте фотографије, Калуђеру надам се да сте ви имали више среће. ХармоникаХармоника
Одговори

Исто смо и ми прошлиЉутко, мислим не знам заиста шта је толикои проблемЉутко, баш сам био разочаран, вртели су и нас у круг и понашали се као да сам их питао не знам ни ја шта, но отишли смо до Субјела, тамо се сликали поред Чичиног споменика,а кафану Вујић смо нашли али то није та, конобар нам је рекао да је та ту од 1990, што свакако није исти објекат, хвала свима у сваком случају на помоћиБајаБаја
Одговори

Кога питати и како питати - то је наука која се грана у више праваца... Правосуђе с једне, новинари, историчари с друге, научници разни с треће стране, извиђачи, обавештјаци, итд...
Без љутње, само кажем...
Одговори

Бих недавно.Много се света тамо мота,јер се очекује почетак градитељског бума на Дивчибарама(донекле је већ почео),па су екипе са стране спремне на све у вези са плацевима.То ствара неповерење,и донекле одбојност,код иначе сјајних и скромних Косјераца.
Одговори

Знате ли за кога су били троцкисти и 4. Интернационала током Другог светског рата?
Одговори

Поштовани г. Самарџићу,

Желим да Вас замолим за помоћ, а везано за мог претка који је био наводно у командном кадру Млавског корпуса ЈВуО.
Ради се о свештенику из Сарајева Божини (Божидару) Минићу, родом из Колашина. По доласку из мисије сакупљања доказа о усташким злочинима у Сарајеву у периоду септембар 1941. - фебруар 1942., прикључује се Млавском корпусу и наводно обавља командне функције до краја рата. Спомиње се на више мјеста у неким свједочанствима људи из тог краја као нпр: „Од командног кадра који су помињали каменовски четници су: Синиша Оцокољић-Пазарац, командант за Источну Србију, Божа поп, био им је командир бригаде“.
Међутим, он се званично не помиње као дио командног кадра Малвског корпуса. Признајем, мало је чудно да свештено лице учествује у доношењу војних одлука.
За крај, напомињем да се ради о носиоцу ордена Светог Саве и Светом свештеномученику, јер је подлегао на испитивању од стране ОЗНЕ 1945. или 1946. године.
Да ли Ви знате нешто више о томе или да ме упутите на мјеста или пак документе које треба да истражујем? У Архиву Југославије и Србије сам завршио и нашао нешто докумената који ми нису пуно помогли.

Хвала вам унапријед.
Одговори

(10-01-2021, 03:48 PM)Сарајево Пише:  Поштовани г. Самарџићу,

Желим да Вас замолим за помоћ, а везано за мог претка који је био наводно у командном кадру Млавског корпуса ЈВуО.
Ради се о свештенику из Сарајева Божини (Божидару) Минићу, родом из Колашина. По доласку из мисије сакупљања доказа о усташким злочинима у Сарајеву у периоду септембар 1941. - фебруар 1942., прикључује се Млавском корпусу и наводно обавља командне функције до краја рата. Спомиње се на више мјеста у неким свједочанствима људи из тог краја као нпр: „Од командног кадра који су помињали каменовски четници су: Синиша Оцокољић-Пазарац, командант за Источну Србију, Божа поп, био им је командир бригаде“.
Међутим, он се званично не помиње као дио командног кадра Малвског корпуса. Признајем, мало је чудно да свештено лице учествује у доношењу војних одлука.
За крај, напомињем да се ради о носиоцу ордена Светог Саве и Светом свештеномученику, јер је подлегао на испитивању од стране ОЗНЕ 1945. или 1946. године.
Да ли Ви знате нешто више о томе или да ме упутите на мјеста или пак документе које треба да истражујем? У Архиву Југославије и Србије сам завршио и нашао нешто докумената који ми нису пуно помогли.

Хвала вам унапријед.

Muke po Ognjenu.
Ono što ja znam,
U Mlavskom korpusu, od Minića, pominju se samo dvojica :
Jova Minić, stud medicine, obaveštajac korpusa
poručnik Minić, na sluzbi u korpusu.
Ali Mlavski korpus je od istoričara skoro neobradjen, pa ostaje da čekamo.
Одговори

(10-01-2021, 03:48 PM)Сарајево Пише:  Поштовани г. Самарџићу,

Да ли Ви знате нешто више о
томе или да ме упутите на мјеста или пак документе које треба да истражујем? У Архиву Југославије и Србије сам завршио и нашао нешто докумената који ми нису пуно помогли.

Хвала вам унапријед.

Подлегао умро природном смрћу,или стрељан?Пробајте код Џомића у његовим књигама о страдању свештенства под комунистима.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 17 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним