Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Може. Нема доказа да је награђен Гвозденим крстом. То су објавиле неке ратне новине, али, нема документа. С друге стране, они су у њега увек сумњали.
Одговори

(01-04-2021, 11:47 AM)Милослав Самарџић Пише:  Може. Нема доказа да је награђен Гвозденим крстом. То су објавиле неке ратне новине, али, нема документа. С друге стране, они су у њега увек сумњали.

Видео сам то, али можда је лажна. А који четници се такође могу назвати сарадницима окупатора осим Ђуришића?

Приложених Датотека Изведена сличица(e)

Одговори

Сви они који су прешли у ланац командовања Сила осовине, или у њихове редове.
Одговори

И као што сам схватио, Ђуришић се такође не може назвати сарадником окупатора. Састојао се од антиокупацијске војске и није чак укинуо антиокупацијске активности, попут борбе против Хрвата у Лијевчем Пољу, понекад је било сукоба са Немцима. Био је двоструки агент, ако размислите

(01-04-2021, 12:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сви они који су прешли у ланац командовања Сила осовине, или у њихове редове.

Ко је то био? Осим Пећанаца
Одговори

Господине Самарџићу, како коментаришете ову сличицу о наводном Ђуришићевом одликовању коју је поставио МајорДангић?
Одговори

(01-04-2021, 12:24 PM)МајорДангић Пише:  И као што сам схватио, Ђуришић се такође не може назвати сарадником окупатора. Састојао се од антиокупацијске војске и није чак укинуо антиокупацијске активности, попут борбе против Хрвата у Лијевчем Пољу, понекад је било сукоба са Немцима. Био је двоструки агент, ако размислите

(01-04-2021, 12:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  Сви они који су прешли у ланац командовања Сила осовине, или у њихове редове.

Рецимо капетан Лапчевић.
Зашто Вас ти детаљи толико занимају?
Одговори

(01-04-2021, 12:53 PM)Антитоталитаран Пише:  Господине Самарџићу, како коментаришете ову сличицу о наводном Ђуришићевом одликовању коју је поставио МајорДангић?

Волео бих да видим архивску ознаку.
Иначе није био мајор тада, био је потпуковник, већ скоро годину дана.
Одговори

(31-03-2021, 12:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  .....................................
КПЈ је прво оснивала штабове и онда покушавала да под те штабове потчини одреде. Они су писали да неки одреди припадају и њима, а нису.
..............................

Дођошмо и до тзв. четничких пучева у "партизанским" одредима и нижим јединицама.

Јесу ли комунисти до "пучева" успјели под своју контролу ставити све те јединице у којима су извршени "пучеви"?
Или су у неке успјели само инфилтрирати своје људе, али не и преузети команду над јединицама, а неке су само на папиру водили као своје?
Одговори

(01-04-2021, 05:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(01-04-2021, 12:53 PM)Антитоталитаран Пише:  Господине Самарџићу, како коментаришете ову сличицу о наводном Ђуришићевом одликовању коју је поставио МајорДангић?

Хвала. Да ли можда знате који чин је имао у 2. СДК?
Одговори

(01-04-2021, 05:36 PM)posmatrač Пише:  
(31-03-2021, 12:11 PM)Милослав Самарџић Пише:  .....................................
КПЈ је прво оснивала штабове и онда покушавала да под те штабове потчини одреде. Они су писали да неки одреди припадају и њима, а нису.
..............................

Дођошмо и до тзв. четничких пучева у "партизанским" одредима и нижим јединицама.

Јесу ли комунисти до "пучева" успјели под своју контролу ставити све те јединице у којима су извршени "пучеви"?
Или су у неке успјели само инфилтрирати своје људе, али не и преузети команду над јединицама, а неке су само на папиру водили као своје?
Много је било тих пучева, побуна, или како год, то је неистражено, једна од белих мрља комнуистичке Југославије. Неки су описани у емигрантској литератури. Ја сам их описивао колико сам могао. Углавном на крају тог процеса, комунисти су задржали контролу на теренима западно од линије Северна Лика - Дрвар - Козара.
Одговори

(01-04-2021, 06:06 PM)Антитоталитаран Пише:  
(01-04-2021, 05:33 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Хвала. Да ли можда знате који чин је имао у 2. СДК?
Исти. Дража му је дао чин потпуковника, крајем 1943, а потом и Недић.
Одговори

(01-04-2021, 05:32 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(01-04-2021, 12:24 PM)МајорДангић Пише:  И као што сам схватио, Ђуришић се такође не може назвати сарадником окупатора. Састојао се од антиокупацијске војске и није чак укинуо антиокупацијске активности, попут борбе против Хрвата у Лијевчем Пољу, понекад је било сукоба са Немцима. Био је двоструки агент, ако размислите

Рецимо капетан Лапчевић.
Зашто Вас ти детаљи толико занимају?

Само ме занима. И ко је био капетан Лапчевић?
Одговори

Зар нису занимљивије главне ствари у рату, а то су битке? Ове теме које покрећете углавном су периферне.
Командант Колубарског корпуса.
Одговори

Негдје сам прочитао да је средином шесдесетих проведено "редуковање" архивске грађе. Те да су многи документи уништени.

Односи ли се то само на грађу ОЗНЕ/УДБЕ или и на локалне архиве?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним