Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(16-08-2021, 12:54 AM)Filip Zivkovic Пише:  [Слика: 20210815-161133.jpg]Знате ли нешто о четнику са слике из села Маркова Црква близу Ваљева, мислим да смо у сродству али нисам сигуран. Слика је иначе одличног квалитета али је окачена високо на зиду кафане па сам морао да зумирам.

На жалост, не знам.
Одговори

(15-08-2021, 03:29 PM)Николај Пише:  Питање за све форумаше, има ли неко у пдф ону Димитријевићеву књигу о усташама што је писао са тројицом хрватских историчара? Треба ми први део, ја имам други, па можемо евентуално да се мењамо.


Николај, нашао сам у пдф књигу "Усташка војница 1" од Бојана Димитријевића. И скинуо сам је.

Не знам да ли да поставим линк одакле може да се скине књига или другачије да пошаљем књигу сваком кога интересује.

Књига је око 45 мегабајта.
Одговори

Uploaduj na wetransfer pa postavi link koji ce ti ponuditi
Одговори

(16-08-2021, 06:08 PM)Chicot Пише:  Uploaduj na wetransfer pa postavi link koji ce ti ponuditi


Аплодовао сам на Медиа Фајер

https://www.mediafire.com/file/1j378bqrr...1.pdf/file
Одговори

И ја бих поставио једно питање Милославу, што је преседан. Па ипак...
Милославе, да ли је истина да је познато удавање ћерке генерала Душана Симовића један дан пред почетак рата вишегодишња историјска заблуда и да је то заправо била шифра да ће Немачка напасти Југославију (Удаје се Симовићева ћерка-Немачка напада Југославију). Он то у својим мемоарима не пише, вероватно из разлога што не сме да поремети званичну ратну верзију и угрози бенефиције које ужива под Титом (пензија и борачки додаци). Најзад, поставља се и питање за кога је то била верена ћерка Душана Симовића и која је то у ствари жена?
Одговори

(16-08-2021, 10:59 PM)Александар Динчић Пише:  И ја бих поставио једно питање Милославу, што је преседан. Па ипак...
Милославе, да ли је истина да је познато удавање ћерке генерала Душана Симовића један дан пред почетак рата вишегодишња историјска заблуда и да је то заправо била шифра да ће Немачка напасти Југославију (Удаје се Симовићева ћерка-Немачка напада Југославију).  Он то у својим мемоарима не пише, вероватно из разлога што не сме да поремети званичну ратну верзију и угрози бенефиције које ужива под Титом (пензија и борачки додаци). Најзад, поставља се и питање за кога је то била верена ћерка Душана Симовића и која је то у ствари жена?

Тако је, била је шифра, Рибникар је обавештавао Совјете.
Бенито је то одавно објаснио у квизу.
Дакле, није заказао венчање ћерки 6. априла 1941, нити уопште у то доба.
Одговори

А зашто питаш?
Одговори

Мала помоћ.

На страни 447 на форуму КВИЗ, Бенито је разјаснио целу ствар око венчања ћерке генерала Симовића.

Цела страна је посвећена том питању, а Бенито је савршено објаснио у неколико постова.

Да исправим гдина Милослава, Рибникар је обавештавао Немце. (Видети Бенитове постове)

А пошто је "Политика" од 6. априла известила о венчању (то је извор), да ли се може рећи да је то издање "Политике" штампано 5. априла послеподне или увече? Баш су знали 5. априла увече да ли је одржано венчање изјутра наредног дана.
Одговори

Зашто би обавештавао Немце?
Новине се штампају увече са датумом од следећег дана.
Одговори

(17-08-2021, 11:05 AM)Милослав Самарџић Пише:  Зашто би обавештавао Немце?
Новине се штампају увече са датумом од следећег дана.


Што се тиче венчања ћерке генерала Симовића, спорна је сама вест, односно како је написана у рубрици "Личне и породичне вести".

У тој рубрици се извештава о једној веридби и три венчања.

Прва вест: Верени су 5. априла. То није спорно, јер је вест из тог дана кад је штампано то издање од 6. априла.

Имамо једно јеврејско венчање од 3. априла. И то није спорно.

Имамо друго венчање где се каже да ће се пар венчати у недељу 6. априла у четири часа поподне у синагози Бет Израел. И то је јеврејски пар.

А код венчања ћерке Симовића, стоји само да су венчани 6. априла као да се то већ десило (као да се десило 3. или 5. априла). Требало је да напишу где и када ће се венчати, јер се венчање још није догодило.


Ево, да цитирам Бенита, односно да пренесем његов текст са КВИЗА у вези са Рибникарем




(17-01-2018, 03:05 AM)Бенито Пише:  Дакле, венчања сигурно није било. Погледајте пажљиво доњи оглас. Два пара која се означавају венчаним нису православци. Трећи, православни пар, јесу, али се заказује веридба, што није пожељно, али није изричито забрањено због поста. Једини пар који је означен за венчање , а православни су је пар - ћерка и зет генерала Симовића.
Дакле, можда, али наглашам можда, је требало доћи до веридбе између овог пара, али највероватније ни то.
Поента је управо у речи " венчање".
Ово је , у ствари, шифра за " венчање" СССР-А и Краљевине Југославије. Оглас је поставио сарадник Абвера, Владислав Рибникар и на тај начин уз презиме Симовић и венчање, дојавио немачким обавештајним агентима у земљи, које вероватно није лично ни познавао,да јаве у Берлин да је дошло до овог тајног уговора.
Дедијер није знао да је Рибникар сарадник обавештајне службе.Броз је то, наравно, одлично и одавно знао, јер је и он сарађивао са немачком обавештајном  службом.
Због ове и сличних  брљотина , цензура , тј Броз лично , су враћали текстове Дедијеру на дораду. И изнова и изнова и изнова, док се није сасвим погубио, јер је Брозу био циљ да што више сакрије, а Дедијеру да макар нешто открије. У тој својој вечитој дечачкој инфатилности није ни приметио да губи децу, док му их обојицу нису одвели у смрт.
Владислав Рибникар извео је Броза у западни део данашње Србије, где је овај урадио оно што већ знамо. После рата, први је тражио да се Политика подржави, уз једини услов да у заглављу буду имена његових рођака оснивача Политике. Те јунаке српскога рода, Владислав је најстрашније пљунуо мртве, сарадњом са нацистима и поклањањем Политике комунистима. Много година касније, када су комунисти ту исту Политику продали или предали Немцима, из заглавља су скинута имена оснивача
Нормално, неће Немци да држе у новинама имена људи који су пуцали на њих.
Једном речју, обрукали су се: Владислав Рибникар, Владимир Дедијер , Бранко Петрановић и низ српских историчара, а није се обрукао председник југословенске владе, генерал Душан Симовић удајом своје ћерке 06. априла 41, када су бомбе падале по Србима, јер свадбе уопште није било.
Одговори

Да, да обавести Немце за савез КЈ са Совјетима, постигнут те ноћи.
Одговори

Miloslave,
Zbog čega si kritičan prema Djuretiću?
Koje teze on zastupa sa kojima si u konfliktu?

Da li ima bolja, bolje dokumentovana, kompleksnija, sveobuhvatnija knjiga o odnosu saveznika prema našoj ratnoj tragediji?
Одговори

(17-08-2021, 11:37 PM)Chicot Пише:  Miloslave,
Zbog čega si kritičan prema Djuretiću?
Koje teze on zastupa sa kojima si u konfliktu?

Da li ima bolja, bolje dokumentovana, kompleksnija, sveobuhvatnija knjiga o odnosu saveznika prema našoj ratnoj tragediji?

Релативно критичан. Јер за оно време, 1986. се појавила, била је убедљиво најбоља коју смо до тада имали. Не само на ту тему, него о рату уопште. Он је дакле изнео више него ико до тада у земљи, није се смело још, па се довијао, практично најважније ствари су у фусонотама. Та ситуација створила је и, не само код њега, наравно, веома замршен речник, дијаметрално супротан од ''савршено једноставно'' Слободана Јовановића, на пример. И наравно, он је морао да користи термине НОП и сл. и да их уопште прикаже као главне борце проитив Осовине, а четнике као инфериорне, што наравно није тачно. Тако да је, из данашњег угла, та књига само одступање од главне линије, при чему се главна линија задржава.
Да, има доста бољих, од ''Слобода или смрт'' браће Кнежевић, до ''Од монархије до републике'' Војислава Павловића. Или рецимо ''Последњи рапорт'', која даје, да тако кажем, поглед изнутра. Или Влаховићев ''Зборник докумената из британских архива'', итд, има доста књига.
Одговори

Велики поздрав за господина Самарџића, пошто сте поменули горе генерала Симовића хтео бих да вас питам о књизи коју сам прочитао.
Реч је о мемоарима Василија Трбића, део други, где се он и његови људи (Мирковић и др) приказују као потпуно неспособни, плаћеници и одговорни за распад у Априлском рату.
Какво је ваше мишљење о тим официрима, који су рат провели у Египту и Јерусалиму, а чак су се неки после тога неометано враћали у комунистичку Фнрј.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 11 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним