Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(08-07-2022, 03:02 PM)Брђанин Пише:  Да ли је неки њемачки логор радио за вријеме комунистичких режима? Чини ми се да сам негдје чуо да је неки логор радио све до 1947.

То је логор на Бањици. Он је радио до 1947. године.

То су чак рекли и званични историчари. Конкретно, то је рекао Немања Девић цитирајући документ из збирке докумената о Озни.
Одговори

(12-07-2022, 12:20 AM)Luka Milošev Пише:  https://www.novosti.rs/vesti/feljton/113...sku-naroda#

Невероватно, Екмечић је користио комунистичку кафанску верзију о погибији Пећанца.
Одговори

(10-07-2022, 05:41 PM)Сокољанин Пише:  Поштовање господине Самарџићу, у интервју за "Србин инфо" рекли сте да четници нису носили браду и да је измишљена прича да Срби носе браду због жалости када падне држава(5:50 - 8:30). Међутим, ђенерал Панта М. Драшкић у својим мемоарима каже: "После извесног времена дошао је у Солун и краљ Петар, који је дотле становао у Грчкој. Старац је у знак жалости за изгубљеном земљом пустио дугачку браду."("Моји мемоари" Панта М. Драшкић, страна 171) Јасно је у потпуности да је много лакше одржавати хигијену са ошишаном косом и обријаном брадом, али изгледа да је ипак постојао обичај ношења браде у знак жалости због окупације.

Можда код појединих официра. Кажем можда, јер нисам наишао на документ у коме пише зашто су поједини официри пуштали браде. Нема ни наредбе свим јединицама да пуштају браде, зато се на сликама види да нема ни једне јединице у којој сви имају браде.
Сам Дража је пустио браду годину дана од почетка рата, а требало би, да је то био разлог, да је пусти одмах.
Одговори

(12-07-2022, 08:27 AM)Mitic Пише:  
(08-07-2022, 03:02 PM)Брђанин Пише:  Да ли је неки њемачки логор радио за вријеме комунистичких режима? Чини ми се да сам негдје чуо да је неки логор радио све до 1947.

То су чак рекли и званични историчари. Конкретно, то је рекао Немања Девић цитирајући документ из збирке докумената о Озни.

Колико је тачно да је и Јасеновац нешто функционисао после рата?
Одговори

(12-07-2022, 09:24 PM)Београђанин Пише:  
(12-07-2022, 08:27 AM)Mitic Пише:  

Колико је тачно да је и Јасеновац нешто функционисао после рата?
Колико ја знам,Јасеновац је радио до Марта 1945 године.
Одговори

Цитат:https://www.novosti.rs/vesti/feljton/113...cke-vojske
Одговори

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/39742...105-godina
Одговори

Gospodine Samardziću ko je bio Komandant Cetinske Brigade u sastavu DČD i koliko je bilo najveće brojno stanje Brigade?
Одговори

(20-07-2022, 07:44 PM)Luka Milošev Пише:  Gospodine Samardziću ko je bio Komandant Cetinske Brigade u sastavu DČD i koliko je bilo najveće brojno stanje Brigade?

Pes.potporucnik Bosko Asanovic, 1943.
Rez.pes.potporucnik Ivo Jankov, Hrvat, 1944-45.
Snaga brigade - 2 bataljona : Vrlicki i Otrisicki.
Одговори

Da li je bilo Četika u Odžaku i okolini krajem 1942 i početkom 1943.Hrvatski civili tvrde da su Četnici pljačkali i ubijali.
Одговори

(27-07-2022, 10:24 PM)Luka Milošev Пише:  Da li je bilo Četika u Odžaku i okolini krajem 1942 i početkom 1943.Hrvatski civili tvrde da su Četnici pljačkali i ubijali.

Који хрватски цивили то тврде?
Нису убијали, ликвидирани су само они којима је пресудио преки војни суд Требавског четничког одреда.
На пример, током ослобођења Градачца, 12/13 мај 1942, није пострадао ни један муслимански или хрватски цивил, сем једног католичког парока, који је према свему судећи био близак сарадних усташких хорди.
Пљачке је било, негде више негде мање. А негде су оно што је војска реквирирала прогласили за опљачкано.
Одговори

(28-07-2022, 12:16 AM)Monarhist Пише:  
(27-07-2022, 10:24 PM)Luka Milošev Пише:  Da li je bilo Četika u Odžaku i okolini krajem 1942 i početkom 1943.Hrvatski civili tvrde da su Četnici pljačkali i ubijali.

Који хрватски цивили то тврде?
Нису убијали, ликвидирани су само они којима је пресудио преки војни суд Требавског четничког одреда.
На пример, током ослобођења Градачца, 12/13 мај 1942, није пострадао ни један муслимански или хрватски цивил, сем једног католичког парока, који је према свему судећи био близак сарадних усташких хорди.
Пљачке је било, негде више негде мање. А негде су оно што је војска реквирирала прогласили за опљачкано.

Gledao sam na Jutjubu  video Odžak 1941.-1945. - zločini partizana.Hrvati tvrde da u Odžaku nije bilo Ustaša samo Domobrani mada im neverujem.U tom video ima dosta apsurda poput da je Draža naredio da Četnici predju u Partizane i ubijaju Hrvate iz osvete neverovatno šta sve neće izmsliti.
Одговори

Лука М, домобрани и усташе различите војне формације, са различитим задужењима у НДХ. Обје на истом задатку, са истим "врховним поглавником".  Ни једна од њих није била нека одметнута паравојна јединица, него дио пројекта. Подвала је термин "усташки злочини", како би се умањила одговорност Хрвата и њиховог цвијећа.
Одговори

(29-07-2022, 09:57 PM)luka.luke Пише:  Лука М, домобрани и усташе различите војне формације, са различитим задужењима у НДХ. Обје на истом задатку, са истим "врховним поглавником".  Ни једна од њих није била нека одметнута паравојна јединица, него дио пројекта. Подвала је термин "усташки злочини", како би се умањила одговорност Хрвата и њиховог цвијећа.

Ако је у питању Оџак 1945, онда је то тзв "ХОС", тј. спојено домобранство, усташе, оружница и остала багра.
Наравно, они себе могу да зову како хоће, али то не мења чињеницу да су по закону разбојници, терористи, и однос Краљевине Југославије и њене Војске је ту и више него јасан јер их не шити ни једна међународна конвенција или закон.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 14 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним