Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

А јел има нешто у тим јуначким биткама?
Одговори

Постоје ли њемачки извори за 354 погинула у Вишеграду? Откуд Менсфилду прецизни подаци о томе?
Одговори

Какав је пут мајора Аце Милошевића, од Зеленгоре 13. маја 1945. до емиграције?
Одговори

(13-05-2014, 09:15 PM)Романија1 Пише:  Постоје ли њемачки извори за 354 погинула у Вишеграду? Откуд Менсфилду прецизни подаци о томе?
Ово је документовано:

Сравњивањем четничких и немачких извора може се закључити да је највећи број од 162 војника, подофицира и официра 3. батаљона 370. пука, погинулих тих дана, оставио кости управо на Семећком Пољу.

Дакле, Вишеград и Семећко поље, што се тиче 369. Вражје дивизије (две трећине хрватски легионари, трећина Немци). А само они су ту носили немачке униформе.
Било је и домобрана, њихови губици су мањи, а ни Немци ни Хрвати нису водили евиденцију за муслиманске усташе, који су највише изгинули.
354 је четнички извештај о укупном броју погинулих непријатељских војника.
Одговори

(13-05-2014, 10:11 PM)Вукашин Петковић Пише:  Какав је пут мајора Аце Милошевића, од Зеленгоре 13. маја 1945. до емиграције?
Писао ми је једном о томе. Ишао је полако на исток, у долини Лима се састао са Калабићем, али није делио његов ентузијазам у вези наставка борбе. Дошао је до родног села, Сараново код Тополе, са неколицином својих људи, и ту су се скривали до лета 1946, када су отишли у Грчку. У Саранову се тајно оженио, жена је еигрирала са њим. По њиховом одласку, похапшена је већа група јатака и осуђена на дугогодишње робије.
Одговори

(14-05-2014, 12:14 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(13-05-2014, 09:15 PM)Романија1 Пише:  Постоје ли њемачки извори за 354 погинула у Вишеграду? Откуд Менсфилду прецизни подаци о томе?
Ово је документовано:

Сравњивањем четничких и немачких извора може се закључити да је највећи број од 162 војника, подофицира и официра 3. батаљона 370. пука, погинулих тих дана, оставио кости управо на Семећком Пољу.

Дакле, Вишеград и Семећко поље, што се тиче 369. Вражје дивизије (две трећине хрватски легионари, трећина Немци). А само они су ту носили немачке униформе.
Било је и домобрана, њихови губици су мањи, а ни Немци ни Хрвати нису водили евиденцију за муслиманске усташе, који су највише изгинули.
354 је четнички извештај о укупном броју погинулих непријатељских војника.

Значи 354 за Вишеград и Сјемећ? Да ли постоје муслимански извори о њиховим страдалим?
Одговори

Не, 354 само за Вишеград, Немци, Хрвати и муслимани.
Нису ми познати, изгледа да не постоје.
Одговори

Да ли иза Драже стоји поп Саво Божић ?

[Слика: draza.png]

Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Одговори

Да, то је он.
Одговори

Да ли знате нешто раду Владана Деснице, српског писца? Откривено је да је сарађивао са четницима и четничким новинама. Он је потомак славног Јанковић Стојана.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B...1%86%D0%B0
Одговори

О раду у четницима не знам више него што ту пише.
Одговори

(18-05-2014, 12:36 AM)Романија1 Пише:  Да ли знате нешто раду Владана Деснице, српског писца? Откривено је да је сарађивао са четницима и четничким новинама. Он је потомак славног Јанковић Стојана.
http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B...1%86%D0%B0

Мислим да су то Владану пришили, да би му умањили славу, а његов отац др.Урош Десница је био сарадник војв.Бирчанина.
Одговори

[Слика: radojko_maslar.jpg]
Госп.Самарџићу имам једну молбу.Да ли можете да поставите овде, ову слику веће резолуције?На слици је Радојко Маслар лични пратилац потпоручника Милутина Јанковића.команданта 1.Драгачевске бригаде 1.Равногорског корпуса.Много би ми значило.Хвала унапред.
Одговори

На жалост, немам ту слику. Требало је да ми дају браћа Маслар, али ето...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним