Поруке: 17,015
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,879
Нисам. Ајде пошаљи на мејл, овде се не види.
Поруке: 14,538
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,073
Да ли ти је Павле Милошевић шта причао о овим чувеним фудбалским утакмицама за време рата, којима је присуствовао велики број људи? Да ли су четници користили овако велике скупове за обавештајни рад?
Углед:
1,879
Није ми то помињао ни он, ни други.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Да ли је Здравко Топаловић из Вишеграда био сигуран када Вам је рекао да је Матовић умро 1948? Јер је Коста Шубара некада после 1952. изјавио да је сигуран да је Матовић жив.
Поруке: 496
Теме: 40
Углед:
98
Да ли вам је познато колики су били губици комуниста у нападу на Ваљево 1944. године ?
Ако идем напријед, пратите ме...ако се повучем, убијте ме...ако умрем, осветите ме.
-Анри де ла Рошжаклен
Углед:
1,879
Није ми познато, али били су мали, јер није било великих борби. Најпре су се љотићевци и неке позадинске немачке јеидинице повукли готово без борбе, онда је наишла нека озбиљнија немачка јединица из БГ па су се партизани повукли готово без борбе, па кад је та немачка јединица отишла, партизани су се вратили.
Поруке: 285
Теме: 3
Придружен: Apr 2014
Углед:
42
Наишао сам негдје на усташке текстове који кажу да су Херцеговачки четници починили велике злочине у рејону Прозор - Рама. Кажу у тим текстовима да је побијено око 1000 Хрвата и 500 Муслимана. Знате ли нешто о овоме и да ли су ово лажи?
Молим Вас да ми мало објасните о овој операцији и евентуално о злочинима који се наводе.
Кап. Јаничић је учествовао у овој операцији, а и ђед ми је ишао у Динару, па је вјероватно и он овдје био.
Углед:
1,879
То није повезано са Динаром. Реч је о операцијама против комуниста и усташа касног лета и почетком јесени 1942. године, на десној обали Неретве, до Прозора. После слома комунистичке главнине на Гату, почетком лета 1942, комунисти се повлаче за Бихаћ, али у области Прозора остаје један њихов део. Четници су њих и усташе посматрали као један фронт, што је фактички и било, јер су држали једну линију.
У нападу је учествовало око 5.000 четника, под командом војводе Јевђевића и Баћовића, тј. Оперативне јединице Источне БиХ. Имали су појачање из Команде Старог Раса (Лукачевић), а чини ми се да је са Требињским корпусом дошла и Вучедолска бригада.
Јевђевић је, као легализовани војвода, издејствовао одобрење за акцију од Италијана и они су надгледали операције. Дали су и помоћ у логистици.
Комунисти и усташе су потучени, а на жалост дошло је до одмазде над хрватским цивилима. Колико се сећам, Италијани су пријавили око 600, а Баћовић око 1000 убијених хрватских цивила. Муслимански цивили нису убијани. У акцији су учествовали и муслимански четници.
Главну акцију Италијани су звали Операција ''Алфа''.
Ово сам детаљно описао у Дражи 1.
Углед:
42
Значи ипак је било злочина. Додуше Хрвати спомињу 2000 убијених и око 500 муслимана.
Не знам за Вучедолску, тада је Иван командовао Љубињском и спомињу га Хрвати у неким текстовима као једног од ''предводиоца четничких кољача''. Шта друго очекивати од њих. Ђед ми је био у Требињској бригади, Зубачки батаљон. Знам да су они ишли у Градачац.
(Последња измена: 15-09-2014, 11:24 PM од
Вук92.)
Углед:
42
Одличан текст и анализа злочина. Даје јаснију слику о тим догађајима. Мени је то и прије било јасно. Али ме је изненадио обим лажи које су изнјете у текстовима на неким хрватским сајтовима. Цитирам једну реченицу из текста о злочинима у Прозору: ''Поручник Иван Јаничић викао је: ''Ко неће убијати, клати и силовати, нек зна мој ће му осмак судити''.
Вјерујем да је ово било обрнуто. Да су пријетње биле усмјерене онима који су имали намјеру да раде овакве радње, а не онима који нису. Његови прежвјели борци истицали су да је био оштар противник пљачки и убијања. Бригада којом је он командовао обухватала је људе са територије Љубинског среза, који је и највише пострадао од усташа 1941. Они су били жељни одмазде, нажалост...