Поруке: 17,037
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,888
ЛЕТЕЋА БРИГАДА 1. РАВНОГОРСКОГ КОРПУСА
Командант: поручник Михајло Т. Ненадић из с. Бијела код Коњица (заробљен 1958, робијао, потом емигрирао)
Бројно стање Летеће бригаде пролећа 1944: 312 људи под оружјем у три батаљона
Поруке: 86
Теме: 1
Придружен: Dec 2014
Углед:
23
Можете ли ми нешто рећи о четнчком покрету у Срему у време Другог рата? Скоро да немам никакав податак о томе...
Мртва глава, кости двије,
то је значка из Србије!
Поруке: 17,037
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,888
Зато што скоро и није постојао. Сремски четнички одред се углавном налазио јужно од Саве и онда је упадао у Срем. Био је састављен углавном од избеглица из Срема, мада је њих било и у другим јединицама, нпр. јеромонах Георгије Бојић, командант Јадарске бригаде, капетан Николић, командант једне од рачанских бригада Златиборског корпуса, итд.
У Срем је слат и Летећи одред Вука Малешевића из Мајевичког корпуса, као и Посавотамнавска бригада Мачванског корпуса.
У Срему нема услова за герилу, али пошто је у комунистичкој организацији био под КП Хрватске, до краја лета 1943, они су тамо систематски изазивали репресалије. Срем је једно од подручја са највећом стопом страдалих.
Поруке: 2,302
Теме: 21
Придружен: Jan 2014
Углед:
515
Господине Самарџићу, на неколико места сам пронашао како су Драгиша Васић и Мирослав Крлежа били кумови. Да ли је то истина, и шта то заправо значи? Да ли се ту заправо мисли на то да бити кум значи бити сведок на грађанском венчању? Хвала унапред, поздрав.
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Поруке: 14,560
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,089
Занима ме, онако феноменолошки, јеси ли више књига продао у Хрватској или у Црној Гори? Мислим на на Хрватску без Крајине.
Поруке: 303
Теме: 4
Придружен: May 2014
![[Слика: kapetan_Zivan_Lazovic.jpg]](http://s21.postimg.org/4q9949mbb/kapetan_Zivan_Lazovic.jpg)
Господине Самарџићу да ли можете да поставите ову слику капетана Живана Лазовића у већој резолуцији?Слика је скенирана из Албума 4 !Братски поздрав
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Да ли ће бити наставак Борачког крша?