03-11-2015, 05:59 PM
Милослав Самарџић одговара на ваша питања
04-11-2015, 12:35 AM
Којекуде си на сајму књига?
Календар је прави. Заиста је уложен труд да овако изгледа.
Календар је прави. Заиста је уложен труд да овако изгледа.
„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.
![[Слика: traktor.gif]](http://poljoinfo.com/images/smilies/traktor.gif)
10-11-2015, 07:24 PM
(27-10-2015, 01:20 AM)Бенито Пише: Морам изразити изненађење због тога што нисте одмах уочили која је највећа звезда из филмске уметности са овог простора, па и много шире.Режисер Крвавац је био пријатељ Кустурицине породице. Чини ми се да му је подарио прву камеру.
Можда вас је збунило што своје највеће успехе није остварио као глумац. Или, можда, што је у међувремену и променио име, па и веру. Сад се зове Немања.
У његовој биографији Куста пише о томе да је он био чест гост код стана његових родитеља: када су гледали телевизију са пријатељима, његов отац и неки други су се смејали над Титом, о томе да је имао лажну косу и слично. Режисер се узрујавао, а понекад у страху показивао на лустер, у смислу да се бојао полицијског прислушкивања.
Ако Куста не лаже, такви режисери су снимали режимске филмове више из опортунизма или бојазни него из убеђења.
10-11-2015, 07:35 PM
Gospodine Samardžiću moj pradeda je bio bio komandom kapetana Sergija Mihailovića.Hteo bih da vas pitam da li je istina da je Draža naredio da se on strela po komandoj odgovornosti zbog zločina nad muslimanima u Foči i Goraždu krajem 41?Ja sam pre par godina kod vas na temi o Boži Javorcu pročitao da je on poginuo nesrećnim slučajem prilikom transporta nekog eksploziva na granici sa Bosnom.Šta mi možete rećo o tom slučaju?Unapred zahvalan na vašem odgovoru.
11-11-2015, 02:30 AM
(10-11-2015, 07:35 PM)voja_88 Пише: Gospodine Samardžiću moj pradeda je bio bio komandom kapetana Sergija Mihailovića.Hteo bih da vas pitam da li je istina da je Draža naredio da se on strela po komandoj odgovornosti zbog zločina nad muslimanima u Foči i Goraždu krajem 41?Ja sam pre par godina kod vas na temi o Boži Javorcu pročitao da je on poginuo nesrećnim slučajem prilikom transporta nekog eksploziva na granici sa Bosnom.Šta mi možete rećo o tom slučaju?Unapred zahvalan na vašem odgovoru.Није истина.
Нисам видео доказе да је учествовао у злочинима.
Да, погинуо је несрећним случајем, када је ауто пун бомби, које је возио, налетео на рупу, па је дошло до експлозије.
Ово ми је причао очевидац.
11-11-2015, 11:35 PM
Не знам колико сте читали Скока (Знам да помињете као извор Херцеговачко коло), али како коментаришете уопште његов рад? Био на страни комуниста, пуковник ЈНА, бројна одликовања, а сва дјела о ww2 су му написана након пада комунизма, а током СФРЈ је писао само о ранијој српској прошлости (са доста патриотизма) и није се дотицао ww2. Онда 2002. напише о комунистичким злочинима, па 2012. "антифашистичка невесињска пушка", ђе је колико ми је познато неутралан, а исте године написао је и На бесмртној вертикали српске ратне прошлости (на чак 1300 страна), ђе описује српске борбе од 1804-1945. У поглављу о Другом св. рату пише позитивно о отпору КЈ у Априлском рату, али опет се не дотиче теме четника и партизана, већ углавном пише о устанку 1941. и злочинима над Србима.
Дио о Другом св. рату:
Частан али ирационалан отпор Краљевине Југославије
агресорима у Априлском рату 1941. ................................................ 345
Корићко грдно судилиште ................................................................. 363
Злочини геноцида Независне државе Хрватске у Херцеговини
током 1941 ...........................................................................................387
Јунски устанак у Херцеговини 1941. ................................................413
Место херцеговачког Јунског устанка у столетној
ослободилачкој борби српског народа …………………………… 507
На трагичној странпутици ................................................................. 531
Геноцид над херцеговачким Србима 1941–1945. у савременој
историографији ................................................................................... 602
Дио о Другом св. рату:
Частан али ирационалан отпор Краљевине Југославије
агресорима у Априлском рату 1941. ................................................ 345
Корићко грдно судилиште ................................................................. 363
Злочини геноцида Независне државе Хрватске у Херцеговини
током 1941 ...........................................................................................387
Јунски устанак у Херцеговини 1941. ................................................413
Место херцеговачког Јунског устанка у столетној
ослободилачкој борби српског народа …………………………… 507
На трагичној странпутици ................................................................. 531
Геноцид над херцеговачким Србима 1941–1945. у савременој
историографији ................................................................................... 602
12-11-2015, 12:18 AM
Прочитао сам ''Крваво коло херцеговачко'', оба тома. Опширно сам их цитирао у Дражи 1. Мислим да је Скоко од свих комуниста најпоштеније писао.
14-11-2015, 02:43 PM
Mislis li da je doslo vreme da napises novu knjigu u vezi Vuka Karadzica, cetvrt veka kasnije? Bilo bi zanimljivo, posto se u medjuvremenu pojavilo mnogo novih knjiga u vezi Vuka, da sada analiziras gde si pogresio, a gde bio u pravu.
14-11-2015, 03:33 PM
(14-11-2015, 02:43 PM)Бенито Пише: Mislis li da je doslo vreme da napises novu knjigu u vezi Vuka Karadzica, cetvrt veka kasnije? Bilo bi zanimljivo, posto se u medjuvremenu pojavilo mnogo novih knjiga u vezi Vuka, da sada analiziras gde si pogresio, a gde bio u pravu.Погрешио сма у вези богумила, тада нисам знао за књигу Васе Глушца. За друго не знам, требало би анализирати, али сада немам времена због документарца.
14-11-2015, 04:10 PM
Докле год та књига буде писана Вуковијем писмом, нема од тога селамета.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
16-11-2015, 12:42 AM
(14-11-2015, 03:33 PM)Милослав Самарџић Пише:(14-11-2015, 02:43 PM)Бенито Пише: Mislis li da je doslo vreme da napises novu knjigu u vezi Vuka Karadzica, cetvrt veka kasnije? Bilo bi zanimljivo, posto se u medjuvremenu pojavilo mnogo novih knjiga u vezi Vuka, da sada analiziras gde si pogresio, a gde bio u pravu.Погрешио сма у вези богумила, тада нисам знао за књигу Васе Глушца. За друго не знам, требало би анализирати, али сада немам времена због документарца.
Добар текст о Вуку и његовом делу написао је Меша Селимовић:
http://www.rastko.rs/rastko-bl/umetnost/...vuk_l.html
16-11-2015, 07:30 PM
Нашао сам на интернету ово:
"Vojislav Rajičić, zvani Požarevac, član crne trojke Borske leteće brigade Timočkog korpusa JVuO, koji je na suđenju 1980. priznao da je ubio 49 ljudi 1942-1944."
Самарџићу, да ли знаш нешто о овом случају?
"Vojislav Rajičić, zvani Požarevac, član crne trojke Borske leteće brigade Timočkog korpusa JVuO, koji je na suđenju 1980. priznao da je ubio 49 ljudi 1942-1944."
Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
16-11-2015, 08:26 PM
(16-11-2015, 07:30 PM)Vlad Alekš Пише: Нашао сам на интернету ово:Да, он је био џелат. То што су судили њему, исто је као када би сада судили неком џелату из Америке, или, рецимо, Кине, само дакле да се на том суђењу не помене да је тај коме се суди - џелат.
17-11-2015, 01:50 PM
Да ли је о том Пожаревцу снимњена и приказивана емисија на телевизији, некада 70-80тих година, гдје он лично описује шта је и како радио.
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)