Поруке: 17,496
Теме: 646
Придружен: Jul 2013
Углед:
2,056
Јел учествовао у неким злочинима над Србима?
Поруке: 14,841
Теме: 310
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,491
Мислим да не, јер би у том случају био први такав а да се дописивао са Чичом. И то, чини ми се, само у једном случају, али не верујем. Рецимо, 22. децембра 1941. године није побио похватане комунисте него их предао Италијанима. Пре предаје их је и пуштао, ако је неко долазио и гарантовао за њих. Са Србима Штављанима је био у ситуацији " не дирај те, не дирам те." Србе из Буђева није заштитио јер није ни могао. Кладничане никад није до краја могао да контролише, јер је међу њима било и усташа. И тако даље...
Поруке: 4,461
Теме: 55
Углед:
672
Је ли капетан Милорад Момчиловић био из Шумадије?
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 1
Теме: 0
Придружен: May 2016
Углед:
0
Поштовани,
Знате ли нешто о Радовану Шакићу из села Губавци код Тулара, општина Медвеђа?
Поруке: 29
Теме: 1
Придружен: Apr 2016
Углед:
2
Јел било случајева нпр. да домобрани,партизани и Пећанчеви пређу у тзв. "легалне" четнике.
Поруке: 2
Придружен: Jul 2015
Углед:
0
undefined
Тужна вест, умро је Бранко Рашета члан Удружења припадника ЈВУО
(Последња измена: 03-05-2016, 11:28 PM од
левач.)
Поруке: 24
Придружен: May 2015
Углед:
0
Miloslave, ja sam kod J.Tomaševića našao podatak da je predratna četnička organizacija pod Pećancem brojala 500.000 članova u čitavoj Jugoslaviji.Meni to deluje kao megalomansko preterivanje.Zanima me koliko je postojalo predratnih četničkih udruženja,kako su se zvala i koliko su brojali članova?Znam za Pećančevu organizaciju,da je postojala organizacija na čelu sa Birčaninom,Orjuna i čuo sam za Jadransku stražu.Za druge ne znam,da li je bilo još organizacija?Za Orjunu sam pročitao da je brojala 10.000 članova, za druge mi nije poznato.Pretpostavljam da sve organizacije zajedno nisu imale više od par desetina hiljada članova?Kakve veze su imale jurišne četničke jedinice Kraljevine Jugoslavije sa ovim organizacijama ?Koliko je Pećanac imao četnika tokom drugog svetskog rata?Znam da sam postavio više pitanja,ali kad biste imali vremena na sve da ih odgovorite sa što više informacija,bio bih vam jako zahvalan.
Углед:
2,056
То пре рата нисам проучавао, знам колико и ти. Пола милиона је мислим много претерано.
Четнички / јуришни батаљони нису имали везе са овим организацијама.
Пећанац је на почетку рата имао много људи, сигурно преко 10.000, ако не и више, а број му нагло пада откако је крајем 1941. виђен са Бугарима, јер је народ памтио Бугаре из Топличког устанка и то није могао да разуме и оправда. После пролећа 1943. имао је још само пратећу јединицу, можда око 40 људи.
Углед:
2,056
Први пут чујем за то. Људи из тог краја причају да је погинуо 1945. Јел можеш навести тај документ?