Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
Kапетан војске Краљевине Југославије Бранко Гашпаревић звани Гара током рата љотићевац и официр у СДК.
Ови његови данас веле да је његовом заслугом равногорцима током зиме 1944-45 стигла помоћ у храни и љековима и да су захваљујући томе успјели да се одрже. Опет комунци га у отписанима воде као Четника. Шта се зна о њему?
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Кад су партизани снимили први пропагандни филм? Чуо сам да су један снимили у Загребу током мартовских преговора..
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Не, мислио сам као што су Дражу снимали Амери па од тога правили неку пропаганду. Сјетих се сад оног у боји што снимају Тита код пећине са штабом.
Поруке: 52
Теме: 0
Придружен: Sep 2016
Углед:
4
Јел истина да су се четници(ЈВуО) и Љотићевци пред крај рата удружили у једну дивизију(Шумадијску дивизију) и борили се против партизана.
То сам прочитао на википедији Миодрага Дамјановића.
(Последња измена: 06-10-2016, 04:48 PM од
Никола02.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Димитријевић пише да је Недић на почетку рата нудио помоћ Дражи да крене на усташе а да ће се он обрачунати са партизанима док Ви трвдите да су Недић и Љотић криви због појаве партизана јер су укинули жандармерију.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 06-10-2016, 08:53 PM од
Перун.)
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
(06-10-2016, 08:57 PM)Милослав Самарџић Пише: (06-10-2016, 08:52 PM)Живојин Мишић Пише: Димитријевић пише да је Недић на почетку рата нудио помоћ Дражи да крене на усташе а да ће се он обрачунати са партизанима док Ви трвдите да су Недић и Љотић криви због појаве партизана јер су укинули жандармерију.
Тачно тако. 
Ко је у праву?
Обојица и нажалост Недић.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 4,513
Теме: 86
Придружен: Sep 2016
Углед:
60
Не жели да залутам од теме
Повезајући те вести и пук Љотичеваца, КЈВуО, Британци
Гледајући поново филм из Виндсор Канаде, и поделе СПС у свету.....желим да питам какве везе су имали Љотичевци у прићу.....зашто та подела је ништа друго него је тотално објаћала њиховог утицај у диаспори преко Цркве......били су први ко су подигли озбилну Цркву, и зидари су стигли из Југославије што у 1968 године је било нечувено! А имали су помоч од енглеска породица Кедбурија
Владика Дионисија је био забрањен да обдржава литургију.....одакле стиже забрана и како је то успело да делује у диаспори.....
Знајући овај потез хуманитарни Православни гест Ђен Дамјановић.....било бих невероватно да су имали улоге!