Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Када сам листао тему НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ наишао сам на доста четника који су нестали пред крај рата.
Како то да су једноставно нестали,јел су их партизани убили или су прешли на њихову страну?
Одговори

Милославе, мислим да није помињано на форуму, па да питам да ли си можда читао дела хрватског повјесничара Драгана Марковине - Повијест поражених и Југословенство послије свега.
Иначе, књиге су наишле на опће одушевљење у круговима" Друге Србије" , па су промовисане и у Београду уз присуство аутора.
Одговори

Питање
Јели ми имамо било које податке од ко је буквално стигао у логора у Првом и Другом Светском Рату?
Шта се буквално њима десило док су тамо били
Колико су тих логоре преживилих?
И шта се десило њи после рат?
Разлог зашто питам је недостатак број високо ранкираних официр!

НЕМАЧКИ ИСТОРИЧАР:Срби криви по Хитлеровој наредби
14:30 24.10.2016. 0
У низу предавања која су у Хановеру, у организацији Задужбине споменика Доње Саксоније, одржана на тему "Ратни заробљеници у Немачкој од 1939-1945", највећу пажњу привукло је излагање "Расизам или хладнокрвна политичка калкулација" познатог немачког историчара Рудигера Оверманса из Фрајбурга. Дотичући се теме о "српској кривици" овај пензионисани војни историчар, по чину обертлојтнант (високи официр), рекао је да она потиче од Гаврила Принципа, и да је по Хитлеровој наредби поново активирана после југословенског кршења Уговора о ненападању (27. март 1941. и војни пуч) који је југословенска влада била потписала с немачким Рајхом.

musolini-hitler– Према ставу данашњих историчара атентат у Сарајеву био је „окидач“ за почетак Првог светског рата, али Срби и Гаврило Принцип нису кривци за његов почетак – нагласио је Оверманс.

Познати немачки војни историчар, својевремено предавач на Универзитету у Фрајбургу, шематски је приказао положај ратних заробљеника, прецизно одређен према Хитлеровој наредби. Народи су били разврстани у групе, ниске, високе и средње расне вредности. Од Хитлерове политике се одступало у случајевима кад је то било у интересу немачког Рајха. Чак су ликвидације били поштеђени и Јевреји који су могли добро да се „употребе“.

Тако су и заробљени Срби који су заједно са Словенцима и Хрватима били сврстани у нижу расну вредност у логорима имали добре шансе да преживе. По Хитлеровој наредби из априла 1941. заробљени српски официри требало је да буду распоређени на најтеже физичке послове. Међутим, по доктору Овермансу, то се није догодило због Женевске конвенције, чији је Југославија била потписник, али и због избегле југословенске владе у Лондону, коју је Енглеска првих година рата подржавала. Најгоре су третирани Руси и Јевреји. Они су могли да преживе само случајно. Предавач је говорио да су највеће шансе за преживљавање имали католици, а најмање православци.

На скупу је, међу 80 слушалаца, било много и оних добро упознатих с темом, па је и дискусија била узбудљива, а понекад набијена и емоцијама. Предавачу је замерено да је предавање пуно бројева и да је технократско. Једна Пољакиња која се заједно са супругом бави овом темом и на заседање је допутовала из Варшаве, предавачу је кроз сузе замерила да је више говорио о Хитлеру него о пољским женама које су у најтежим мукама умирале на присилном раду.

– Ми овде говоримо о заробљеницима, а жене никада нису биле ратни заробљеници – одговорио је Оверманс.

Скупу је присуствовао и пензионисани дипл. инж. Петар Милорадовић, председник удружења „Бараке 35 Атер – Оснабрик е.В“, син једног од српских заробљеника који је Други светски рат провео у нацистичким логорима у Немачкој и Француској.

– Предавање је морало да обилује бројкама и статистиком јер је предавач аналитичар, који се не препушта емоцијама. Ако су бројеви тачни, онда нема нагађања. Оверманс делује хладнокрвно јер је његов задатак био да слушаоцима пренесе податке, а не емоције. Ја сам га схватио као објективног излагача, а нарочито када су у питању Срби и Југославија – оценио је за „Вести“ Милорадовић.

Рођендански дар

– Немачка је у Први светски рат ушла због Аустрије с којом је имала Уговор о војној сарадњи, али немачки војници ипак су 1941. одмах по уласку у Сарајево скинули спомен-плочу Гаврилу Принципу и поклонили је Хитлеру за рођендан. И то је детаљ који указује какав је у то време био немачки однос према Србима и Гаврилу Принципу, који је био понос свих Срба – примећује Петар Милорадовић.

Књига о деци убијеној у Јасеновцу

Водитељу скупа др Ролфу Келеру, иначе председнику Задужбине за спомен-обележја Доње Саксоније, потписник ових редова у име редакције „Вести“ предао је књигу „Из колијевке у Јасеновац“ Бањалучанина Милана Дашића. У књизи су наведена имена 19.432 дечака и девојчица убијених у Јасеновцу и специјалним логорима за децу. Др Келер се захвалио, уз напомену да ће књига своје место наћи у библиотеци његове организације у Целеу и да ће му служити као вредан извор информација о страдању деце у Другом светском рату. Књига, иначе, може да се набави и у књижари „Вести“.

Извор: Vesti-online.com
Одговори

(19-10-2016, 02:58 PM)Никола02 Пише:  Када сам листао тему НАЈЛЕПШЕ ЧЕТНИЧКЕ СЛИКЕ наишао сам на доста четника који су нестали пред крај рата.
Како то да су једноставно нестали,јел су их партизани убили или су прешли на њихову страну?
Има разних случајева. Нпр. један за кога у њиховим документима пише да су га убили - побегао је, живео је у Јужној Америци, чак имао рудник, петоро деце, итд.
У архиву у КГ нашао сам једно 30 да су им умакли или да су смртне ''пресуде'' преименоване у временске (а дакле пише да су их убили).
Несталих има на хиљаде само у КГ округу (нису само четници у питању). Нестали - јер се не зна разлог нестанка, односно смрти. Мањи део је страдао од тифуса, неколико процената у разним борбама, око 90 посто су поубијали комунисти а нема доказа. Нпр. у јами Понор има хиљаде костура. Који наравно јесу доказ, али се не могу повезати са именима.
Одговори

(19-10-2016, 06:45 PM)Бенито Пише:  Милославе, мислим да није помињано на форуму, па да питам да ли си можда читао дела хрватског повјесничара Драгана Марковине - Повијест поражених и Југословенство послије свега.
Иначе, књиге су наишле на опће одушевљење у круговима" Друге Србије" , па су промовисане и у Београду уз присуство аутора.
Нисам читао.
Одговори

(24-10-2016, 03:06 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Питање
Јели ми имамо било које податке од ко је буквално стигао у логора у Првом и Другом Светском Рату?
Шта се буквално њима десило док су тамо били
Колико су тих логоре преживилих?
И шта се десило њи после рат?
Разлог зашто питам је недостатак број високо ранкираних официр!
Има података по разним архивима, има и књига, али углавном су их писали комунисти, који су доста тога прескакали.
Одговори

Има података по разним архивима, има и књига, али углавном су их писали комунисти, који су доста тога прескакали.
Мислм да је време да се обзилно обрати пажњу на томе, зашто видимо како Немци, гурају политику према за Свабијанце у Бившу Краљевине поготово за Војводине.
Да се сазна ко је тамо стигао, како су просли, и да то заблежемо документарцом и озбилној књизи. Оних су истом неопеваних као гомила других народ ко је страдао, без гласа.
Одговори

Прст_у_ока_латиници Пише:
Jasper Rootham
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...UY250_.jpg
http://www.pbfa.org/gfx/746887.jpg
Да ли можда негде пише ко су ови четници на насловној страни?

Још ми књига није стигла, али сам сазнао неке ствари што верујем да веч знадете...

Ја озбилно бих погађао да један од тих на слици је био Major Archie Jack, ко био главни Експерт за Рушење/Саботажа код Ђен Дража. Он и Rootham су били заједно са Ђен Драже.

Rootham син Композитор ко је предавао у Кембриђа, ту је исто студирао и Jasper Rootham. Био је неко време и приватни секретар Neville Chamberlain.
https://en.wikipedia.org/wiki/Neville_Chamberlain

Rootham и Jack су били тих СОЕ официри ко су стигли у Бари ушли у СОЕ канцеларије, и нису могли да верују што су видели. На зиду мапа што је тотално доминирана са Партизанске знакове, чак и у местима где су знали да су били велика упориште Војске Краљевине. ...Rootham изгубио живаца и срушио све знакове/игле на поду.

Тако касније оба Archie Jack (ко се сетио да је био у приватној основној школи са Klugmann) и Rootham су позвали James Klugmann, да даде предавање и објасњење од овој невероватна станје, у њиховој хотел соби, са 6 колега. Рекли су да његов изговоре су биле Ламе.....да је рекао да је била промена у Политици на високим њиви, и да су службеници били презапосљених. Оних су то нашли ”страшно неубедљиво”. Нису знали да је Klugmann био КОМУНИСТА и кртица!
да је Rootham и Archie Jack

Мој прва питање јели Руси имају било које податке да је он био њихова кртица?
Одговори

Милославе, ако ниси на сајму и ако ниси престао да одговараш на питања, интересантан сам знати.
Да ли пратиш разна излагања економиста из Србије?
Гледам нешто, има их разних политичких убеђења, али ни на једног нисам налетео да није помињао Броза и његово доба. Знају ли ти људи нешто друго, осим оно што им је утувљивано у главу за време студија.
Шта сте ви тамо, уопште, учили?
Одговори

Док ти Милослав не одговори ево мог мишљења. Квалитетни економисти су по правилу антикомунисти, па тако и "антиброзовци". То ти је нужно уколико си за капитализам. Али таквих је мало, што због образовања што због опортунизма (а и иначе је квалитетних увек мало!). У медијском простору доминирају медиокритети који понављају отцане фразе о неолиберализму и залажу се за некакав меки социјализам у економији. Мислим да су се на екномомском факултету мало ствари промениле у односу на доба када су срицали Маркса, али не у довољној мери.

Иде Џиџа кроз планине
гони српске душманине,
издајице Русе, Немце,
крџалије љотићевце.
Одговори

ММилославе, јели имате било које податке од везе Клугмана са Совијетске Агенти на терени у Краљевини? (Овде пресумљам да су постојали Совијетске агенте) Јели су овсте Совијетски агенти овсте умешани у овој клугмановог прића, јели у Краљевини/Бари/Кајро-Москва?

Коме Клугман буквално шаље вести? Осим у припремљање/инфомисање СОЕ агенти, ти у Бари/Кајро/Лондону, и нови Хрватски КОМУНИСТЕ регрутовани преко кампа X?
Занима ме у којом тренутак осећају да морају бити КОМУНИСТЕ и хрвате, и то у Канади?

У ком тренутак се фабрикује вести од колаборације? Кад се најпрво то појавило и десило, где је био најпрви пример?

Зашто необјљављени фактор у све овој прич је Москва/Совијити. У овај формулар, оних су без гласа, шта су оних знали из прве руке (своје)?

Зашто ти једноставно можеш бити неки роматични твз КОМУНИСТИЧКИ иделогиста. Али ако нису повезан са Совијетски агентурија на земљи, ми онда причамо од нешто сасвим друго.

Онда ми причамо од посебан ТИТО/БРОЗОВОГ/ЗАПАДНОГ КОМУНИЗАМ УТЕМЕЉАНО СА ХРВАТИМА БЕЗ СОВИЈИТИ/РУСИ.
Одговори

(24-10-2016, 06:32 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Прст_у_ока_латиници Пише:
Jasper Rootham
https://images-na.ssl-images-amazon.com/...UY250_.jpg
http://www.pbfa.org/gfx/746887.jpg
Да ли можда негде пише ко су ови четници на насловној страни?

Још ми књига није стигла, али сам сазнао неке ствари што верујем да веч знадете...

Ја озбилно бих погађао да један од тих на слици је био Major Archie Jack, ко био главни Експерт за Рушење/Саботажа код Ђен Дража. Он и Rootham су били заједно са Ђен Драже.

Мој прва питање јели Руси имају било које податке да је он био њихова кртица?
Није Арчи Џек на слици. Не знам да ли су Совјети знали за Клугмана, логично је да јесу, био је у руководству комунистичке партије за Британију.
Одговори

(24-10-2016, 09:18 PM)Бенито Пише:  Милославе, ако ниси на сајму и ако ниси престао да одговараш на питања, интересантан сам знати.
Да ли пратиш разна излагања економиста из Србије?
Гледам нешто, има их разних политичких убеђења, али ни на једног нисам налетео да није помињао Броза и његово доба. Знају ли ти људи нешто друго, осим оно што им је утувљивано у главу за време студија.
Шта сте ви тамо, уопште, учили?
Нисам данас био на Сајму. А кад помену Сајам, ове године смо ставили на продају неке старе бројеве ''Погледа'', од 1990. године наовамо.
Нема добрих економских коментара у масовним медијима, има понешто у стручној литератури. Нису студије проблем, јер нам је свега 20-25% програма било из марксизма. А и то је било корисно, јер иначе не бих знао колико је то шупља прича. Дакле већином смо студирали према западним ауторима, од Кејнса до Котлера. Котлер је рецимо пре 2 године био у БГ, држао је предавање о маркетингу. Мислио сам да је много старији. Иначе маркетинг у социјализму и не постоји, јер је увек мањак робе, па нема потребе за маркетингом.
Одговори

(24-10-2016, 11:20 PM)Felix Пише:  Док ти Милослав не одговори ево мог мишљења. Квалитетни економисти су по правилу антикомунисти, па тако и "антиброзовци". То ти је нужно уколико си за капитализам. Али таквих је мало, што због образовања што због опортунизма (а и иначе је квалитетних увек мало!). У медијском простору доминирају медиокритети који понављају отцане фразе о неолиберализму и залажу се за некакав меки социјализам у економији. Мислим да су се на екномомском факултету мало ствари промениле у односу на доба када су срицали Маркса, али не у довољној мери.
Тачно тако, јер је социјализам антиекономија (као и анти-право, итд).
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 20 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним