31-10-2016, 04:00 AM
хахах а нисам се сјетио, већ сам код Банета Гајића видио погрешно потписану фотографију, гдје је Дража са куриром а пише да је Дража са њемачким заробљеником

(31-10-2016, 12:59 AM)Милослав Самарџић Пише: Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.
(31-10-2016, 12:59 AM)Милослав Самарџић Пише: Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.Од победа које су пријављене и потврђене на ИК-3, пријављена је једна на Штуки али није потврђена, као и неколико на Ме-109 које такође нису потврђене. Са друге стране, победе над Ме-110 и бомбардерима јесу вероватне.
(31-10-2016, 11:19 AM)Громовник Пише:Да, бомбардер, мислио сам на ''месершмит'', од њега је ИК-3 имао боље маневарске способности.(31-10-2016, 12:59 AM)Милослав Самарџић Пише: Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.
Штуке нису ловачки авиони, већ бомбардери.
(31-10-2016, 11:44 AM)ватхра Пише:Увек дајете предност немачки изворима. Нису ни они свето писио, све мора да се сравњава.(31-10-2016, 12:59 AM)Милослав Самарџић Пише: Како није, када је оборио више ''штука'', него оне њега? Имао је боље маневарске способности за ваздушне борбе, то пишу и стручни часописи.Од победа које су пријављене и потврђене на ИК-3, пријављена је једна на Штуки али није потврђена, као и неколико на Ме-109 које такође нису потврђене. Са друге стране, победе над Ме-110 и бомбардерима јесу вероватне.
ИК-3 јесте имао боље маневарске способности од Ме-109, али је имао слабији мотор и самим тим спорији. Зато је једина шанса да добију у борби била ако пилот месера погреши и упусти се у борбу.
Са јачим мотором би свакако био бољи, али то је било тешко да се набави.
(01-11-2016, 03:14 AM)Милослав Самарџић Пише: Нисам написао да је био бржи, већ да је имао боље маневарске способности.Слажемо се да је ИК-3 био покретљивији, међутим пошто је Ме-109 био значајно бржи, увек је могао да напусти борбу и да се врати у условима који њему одговарају. Једини начин да ИК-3 добије борбу је да пилот Ме-109 направи грешку и упусти се у борбу. О томе се ради.
(30-10-2016, 12:24 PM)Милослав Самарџић Пише: Шта ти је комунизам:" Ovaj Ljubušak, letačku školu završio je u Pančevu 1937. godine. Neki izvori govore da se radilo o prilično nedisciplinovanom kadetu koji nije poštovao autoritete. I danas se stariji Ljubušaci sjećaju priča da je njihov sugrađanin sa školskim avionom proletio ispod mostarskog Starog mosta i tako zaradio kaznu zbog svog avanturizma."
''Ми смо о далеко неуспjешниjим пилотима, Фрањи Клузу и Рудиjу Чаjавецу знали готово све, а о хероjима шестоаприлског неба над Београдом – готово ништа.''
али важнији су овде подаци о ИК-3, домаћем авиону који је био бољи од немачких авиона. То показује колико је капиталистичка Југославија била надмоћнија од социјалистичке.