Поруке: 4,404
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
651
(05-01-2017, 02:29 AM)мунгос Пише: Да је Карађорђе побио 100 000 Турака, онда би и Стамбол био српски а сам Карађорђије би био Римски цар.
Имаш ли ти представу уопште колико је трајао тај устанак. Само на Мишару, према аустријским проценама, погинуло је 3.000 Турака, на Чегру најмање дупло толико, неколико битака су заједно водили Срби и руска војска. На 2-3 километра од моје куће у селу, побијено је 400 Турака за једно вече. Или си можда и ту проблематику дубоко проучио, читајући једну књигу.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
Имаш ли ти представу... Немам.

Устанак колко год да је трајао, нијесу сваки дан за тије скоро 9 година били косовски бојеви до задњега.
Колко онда по вашем рачуну је побијено Турака у аустријским продорима у оно што ће пар година касније постати Србија? Сваки пут по бар пола милиона? Још кад се узме у обзир да су у аустријским војскама Срби чинили половину војске, да су те војске биле наоружане до зуба за своје вријеме (за разлику од устаника 1804-), да су се те војске тукле са далеко јачим снагама него устаници касније итд.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Мир Божији, Христос се роди. Главни разлог је што су Турци углавном нападали на добро брањена утврђења. У оваквим случајевима нападач скоро увек претрпи веће губитке. Поготову напад на Беч који је опасан кулама и зидинама.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 17,015
Теме: 632
Углед:
1,879
Ваистину се роди!
Ја мислим да је главни разлог што су то аустријски извори. Да су турски, било би 400 мртвих Турака и 25.000 Аустријанаца...
Поруке: 2,160
Теме: 21
Углед:
342
Христос се роди!
Који у рангу је био Дража на Нижој школи Војне академије?
Поруке: 4,404
Теме: 55
Углед:
651
(05-01-2017, 12:00 PM)Мргуд Пише: 100.000 нама делује велика цифра али с обзиром на величину Отоманског царства та цифра је уствари мизерна. Е сад оно што је добро у тој књизи је да је он обрадио све битке и сукобе и чак изнео и табелу страдалих. Та књига ми је тренутно код једног пријатеља али чим је добијем назад погледаћу ово.
Проверио сам, фељтон у "Новостима" се звао "Карађорђе - вештина ратовања". У последњем, 29. наставку се даје та табела. Укупно је погинуло 103.557 Турака и 38.807 Срба у 108 великих бојева. Наводи се тачно по ратним годинама колико је погинуло и једних и других.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 17,015
Теме: 632
Углед:
1,879
Ипак потребни су јаки докази кад се виде такве огромне разлике.
Поруке: 14,533
Теме: 307
Углед:
3,068
Шта би на крају, да ли је Милосављевић Черчил преживео рат или није?
Поруке: 14,533
Теме: 307
Углед:
3,068
Извини што се мешам и попујем, али он би био идеалан извор за многе детаље.
Да ли се, бар, тачно зна, да ли се вратио из Босанске Голготе, па после емигрирао или се није ни враћао из Босне?