Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

"Прва пролетерска и Прва и Друга војвођанска НОУ бригада нападом у ноћи између 25. и 26. јуна 1943. године разбиле и већим делом уништиле посаду Власенице коју су сачињавале две бојне (батаљона) домобранског 15. пешадијске пуковније (пука) и два батаљона усташког 1. здруга (бригаде) (хрв. sdrug) и заузеле Власеницу. Остаци посаде, укупно 679 војника према извештају заповедника пуковније, спасили су се бекством у Дрињачу, већином без оружја. У борби је погинуо политички комесар 6. батаљона 1. пролетерске НОВ бригаде Анте Билобрк, народни херој."
Кажу да је било 1700 комуниста против 3000 усташа, и да је мртво и заробљено 1500 усташа.
Извор је монографија о 1.прол.бригаде као и зборник те и војвођ бригаде
Одговори

И све то, онако исцрпљени, након Неретве и Сутјеске. Ја не знам ко у ово може да поверује.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

http://www.pogledi.rs/forum/Thread-borbe...iji?page=4

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Једна занимљивост. Не знам да ли је већ било Smile

http://img4.imagetitan.com/img.php?image...4357_o.jpg
Одговори

Miloslave da li nešto znaš o devetoro braće Pušević, navodno svi su poginuli u istom danu braneci srepske zbegove koji su se pod najezdom ustasa povlačili preko Drine u Srbiju. Majka im se zvala Stana. Da li ina nešto o tome opširnije objavljeno. Znam je par reči o tome bilo u Srpskoj Reči br. 2
svih devet su bili četnici
znam da ima pesma "Koso vo je dalo Jugoviće. Ravna gora braću Puševiće"...
Ћаскање је завршено
Одговори

Јевђевић пише да је у Рогатичкој бригади био командир Раде Пушоња са шесторо браће. Један је погинуо раније на немачком тенку, а остали сви у једном дану, априла 1942, Источна Босна, Операција Трио. Они су били из општине соколовићке, можда је то Соколац. Свакако је потребно даље истраживање.
Одговори

Има ли нека књига о Дреновићевим четницима?
Одговори

Посебно, нисам чуо. Има их у мојим књигама ''Дража и општа историја'', као и у ''Разговори о равногорцима'', сећања Митра Тривунчића.
Одговори

Пушевић - Пушоња, можда се ради о истој фамилији. Колико се сјећам (немам времене да сада прегледавам) Пушоње се помињу, а везано за њихову погибију у једној епизоди Жугићевог серијала "Људи говоре"

Соколовићи није исто што и Скоколац, али је једно подручије које је отприлике тромеђа Сокоца, Рогатице и Хан Пијеска, које захвата више села. Могуће да је у то вријеме била и Општина Соколовићи.
Одговори

Значи има село Соколовићи? Јел има начина да мало испиташ ово? Јел виђаш Жугића?
Одговори

Распитаћу се за Пушоње. Не виђам Жугића, уствари не познајемо се.

Мислим да су Соколовићи најчетничкији романијски крај, можда су због тога изгубили Општину
Одговори

Е штета што вас нисам упознао кад сам био тамо. Али јави му се, он је комуникативан.
Одговори

Какав је био однос Драже према Урошу Дреновићи собзиром на његове сустрете са усташама (постоји пар фотографија)?
Одговори

(11-04-2017, 10:16 PM)Вељко Загорац Пише:  Какав је био однос Драже према Урошу Дреновићи собзиром на његове сустрете са усташама (постоји пар фотографија)?
Споразуми са НДХ били су пре доласка јединица западно од реке Босне под Дражину команду. Дража је чуо за те споразуме, сматрао је да је то план НДХ да некако превари четнике.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним