Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Милославе,
Поменуо си у емисији код Теше Кочу Поповића. Видиш да се задњих пар година он уздиже у легенду ''Друге Србије''. Чак је и јадни Тома на Војној паради 2014. рекао да смо ми Срби ''синови Коче Поповића''.
Добили су и он и Пеко Дапчевић улице.
Да ли је изводљиво да напишеш једну књигу о Кочи и Пеку и да јасно покажеш какви су то били зликовци и анти Срби, и за време и након рата?
Одговори

(19-06-2017, 10:32 PM)Бенито Пише:  Вук није служио у Краљевој Гарди.
Војвода Милутин Јанковић је био у Дворској Жандармерији. Ту га је и затекао Априлски рат.

Јел он убио некога у Хрватској на дужности прије рата?
Одговори

Драги фоурмаши,

Упућујем апел у име породице Јовић свим истраживачима равногорске прошлости и дијаспори.

Породица би хтела да сазна судбину Живана Јовића из села Раковица код Београда.Подаци којима породица располаже су следећи:

Рођен је 1924., а мобилисан 1945. ( ово би свакако требало кориговати бар у 1944.) са још 5 младића.Конкретно, њега су мобилисали пошто је из кола избацио свог пијаног оца.Све је то посматрала особа по имену Мића Здравковић звани Јококојац.Тај Мића ( породица не зна како му је гласило право име ) је одмах реаговао тако што је Живану рекао да се тог истог дана најкасније до 22:00 појави на одређеном месту ( по овоме ценим да је Јококојац могао бити командант села.).Након три месеца, Живан се појавио у селу да види како су његови и након тога га нико није више видео ( ово би најкасније могао бити крај августа 1944. ). После неког времена се пронео глас да је погинуо у тунелу, али породица не располаже подацима ни где је тај тунел, нити располаже описом догађаја.

Породица живи у нади да је емигрирао и да је оставио потомство.Циљ породице је да се, ако се ово докаже, повеже са Живановим
потомцима.

Захваљујем свима који су прочитали апел и који могу и хоће да доставе податке!
Одговори

(27-06-2017, 04:45 PM)Љубо Рогља Пише:  
Драги фоурмаши,

Упућујем апел у име породице Јовић свим истраживачима равногорске прошлости и дијаспори.

Породица би хтела да сазна судбину Живана Јовића из села Раковица код Београда.Подаци којима породица располаже су следећи:

Рођен је 1924., а мобилисан 1945. ( ово би свакако требало кориговати бар у 1944.) са још 5 младића.Конкретно, њега су мобилисали пошто је из кола избацио свог пијаног оца.Све је то посматрала особа по имену Мића Здравковић звани Јококојац.Тај Мића ( породица не зна како му је гласило право име ) је одмах реаговао тако што је Живану рекао да се тог истог дана најкасније до 22:00 појави на одређеном месту ( по овоме ценим да је Јококојац могао бити командант села.).Након три месеца, Живан се појавио у селу да види како су његови и након тога га нико није више видео ( ово би најкасније могао бити крај августа 1944. ). После неког времена се пронео глас да је погинуо у тунелу, али породица не располаже подацима ни где је тај тунел, нити располаже описом догађаја.

Породица живи у нади да је емигрирао и да је оставио потомство.Циљ породице је да се, ако се ово докаже, повеже са Живановим
потомцима.

Ево једне особе са сличним биографским подацима.

http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.m.../20509.htm

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Милослав јели се буквално знаде колико припадници Војске Краљевине је било стрељно после другог светског рата?’
Јели се знаде колико су остали без трага?
Одговори

(27-06-2017, 05:43 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Милослав јели се буквално знаде колико припадници Војске Краљевине је било стрељно после другог светског рата?’
Јели се знаде колико су остали без трага?
Не зна се тачно. Али десетине хиљада су у питању.
Одговори

Е наследна питање је колико је било бораца Краљевине под оружање у том тренутком кад су КОМУНИСТИ заузели власт!

Разлог зашто желим да иман некој број од тих косу преживелих?

И зашто су оних преживели, кад су толико других били ликвидираних?
Одговори

(27-06-2017, 05:01 PM)Перун Пише:  
(27-06-2017, 04:45 PM)Љубо Рогља Пише:  
Драги фоурмаши,

потомцима.

Ево једне особе са сличним биографским подацима.

http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.m.../20509.htm

Хвала на труду брате Перуне!

Преко тог списка сам и ја покушао, али је штос у томе што село Раковица припада опШтини Вождовац, а за ту општину нема објављених података на том сајту.

Ево једне допуне и измене: Отац Живанов звао се Добривоје, а године рођења Живановог је 1925.
Одговори

Господине Самарџићу, сазнаде ли се икад је ли она комунистичка кољачица ,опевана по злу у гружанском крају, била Кика Дамјановић или она Кока из Крагујевца ?
Одговори

Нисам сигуран.
Одговори

И шта би, доби ли Кика Дамјановић бисту у Младеновцу?
Односно, доби ли Добрица Ћосић школу у великој Дренови?
Одговори

(19-06-2017, 04:28 PM)Перун Пише:  Да ли неко зна када и како је погинуо Милутин Кесеровић?

Прочитао сам да се то десило у устанку 41. када је био командант Тамнавског ЧО.

(19-06-2017, 05:54 PM)Милослав Самарџић Пише:  Мислим да је стрељан после рата.

Цитат:Пуковник Кесеровић је у рату изгубио два брата, Милутина који је погинуо као четник Тамнавског одреда 1941. а Златомир је стрељан на крушевачкој Багдали после рата.

Бане не оставља извор за овај податак у својој књизи Биографије војвода ЈВуО. Комисија каже да су обојица стрељани након ,, ослобођења ".

http://www.otvorenaknjiga.komisija1944.m.../cr/okrug/

Ако неко има тачније информације нека напише. Унапред хвала.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Хтео бих да питам нешто што ће сигурно инересовати многе који не знају овде то.Која је боја у кругу кокарде генерала Михаиловића? Наилазио сам на разне,од плаве до црвене.Инетересује ме права боја Smile
Ево неких фотографија о томе да би сте ме лакше разумели:
[Слика: sHg8JPgwTf2PN5UI8auR-g.png]
[Слика: if7b9C15REy1tl-cM0YvPw.png]
[Слика: wtbYFDZISOKPPpUndh-E9w.png]
Одговори

Аутентична је боја само са последње фотографије.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним