Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Господине Самарџићу, данас сам кратко гледао документарни филм о Милунки Савић. Најодликованија ратница у ПСР добила је стан на Новом Београду 2 године пре смрт а није сахрањена у Алеји Великана.
Можете ли нешто написати о њеној улози у ДСР ? Очигледно није била партизанка а чланица СКЈ није била сигурно. Хвала унапред.
Одговори

(07-10-2017, 04:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Увек треба имати у виду да су ти неки Срби били мањина, с ове или оне стране Дрине, свеједно. Ако се гледају ти социјални моменти, тешко да су и 1% присталица добили на основу њега. Они су присталице добијали:
1. Због националног момента. Од избора 1921, када су за њих гласали Албанци, Бугари и Црногорци (39% гласова добили су у Црној Гори, а нису имали ни инфраструктуру тамо, као уосталом ни на Космету и у Источној Македонији). Дакле, за њих су гласали они који су највише мрзели државу, јер су знали да су комунисти нешто најгоре и да ће уништити државу. У ЦГ, као ни другде, то нема везе са Русијом. У ЦГ је фактор био - зеленаши.
Тако и у Другом светском рату. Комунисти су овладали српским елементом најпре на крајњем западу, због Хрвата, утицаја и акције Хрвата, а онда на југу - територија 1. вардарског корпуса, са Бугарашима, Македонцима, Албанцима...

Значи да је Југославија од свог оснивања била осуђена на пропаст?

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Г-дине Милославе, имам питање у вези са једним античетничким плакатом. Ко га је издао и које године?
Тај плакат се продаје на Купинду, ево линка на ком се може погледати

https://www.kupindo.com/Militarija/34187...-2-SV-RATA
Одговори

(09-10-2017, 11:36 PM)Громовник Пише:  
(07-10-2017, 04:53 PM)Милослав Самарџић Пише:  Увек треба имати у виду да су ти неки Срби били мањина, с ове или оне стране Дрине, свеједно. Ако се гледају ти социјални моменти, тешко да су и 1% присталица добили на основу њега. Они су присталице добијали:
1. Због националног момента. Од избора 1921, када су за њих гласали Албанци, Бугари и Црногорци (39% гласова добили су у Црној Гори, а нису имали ни инфраструктуру тамо, као уосталом ни на Космету и у Источној Македонији). Дакле, за њих су гласали они који су највише мрзели државу, јер су знали да су комунисти нешто најгоре и да ће уништити државу. У ЦГ, као ни другде, то нема везе са Русијом. У ЦГ је фактор био - зеленаши.
Тако и у Другом светском рату. Комунисти су овладали српским елементом најпре на крајњем западу, због Хрвата, утицаја и акције Хрвата, а онда на југу - територија 1. вардарског корпуса, са Бугарашима, Македонцима, Албанцима...

Значи да је Југославија од свог оснивања била осуђена на пропаст?
То сигурно.
Одговори

(10-10-2017, 03:35 PM)Mitic Пише:  Г-дине Милославе, имам питање у вези са једним античетничким плакатом. Ко га је издао и које године?
Тај плакат се продаје на Купинду, ево линка на ком се може погледати

https://www.kupindo.com/Militarija/34187...-2-SV-RATA

Не знам, нисам га виђао.
Одговори

http://www.pogledi.rs/%d1%81%d1%80%d0%bf...%b0%d1%9a/
Браво Самарџићу!
Тачно, комунисти су у Трсту убили попа и попадију.
И тачно, словеначки либерали у Трсту и у матици у периоду између два рата и током рата подржавали југоловенску државу и монархију Карађорђевића.
Одговори

Рачић Дражи 11. маја 1944. године. Да ли је аутентична ова депеша или је фалсификована? Да ли Вам је познато нешто око ових састанака? Нисам нашао било какав други извор који потврђује ову причу. Кондор и Коларевић помињу да је Митић виђан у цивилу са Немцима.

Цитат:„Сазнали смо да су Ужице пуне Јанковићевих четника и да Раковић,
Нешко, Ајдачић, Јанковић и Митић држе неке конференције с Немцима. Ако
Бога знате спречавајте ово... Ако даље будем водио борбу против комуниста
заједно са Немцима, ја ћу дубоко заглавити. ... Због овога молим да ми одо-
брите да се вратим на мој терен и поведем само штабну акцију у источној
Босни и Срему. Неко од нас мора остати чист.”
АВИИ, Ча, к. 276, бр. рег. 2/1-2

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Аутентична је та депеша.
Одговори

(11-10-2017, 10:13 PM)Бенито Пише:  Аутентична је та депеша.

Самарџић је цитирао у Дражи 1-5 али колико се сећам не у целости.

Мени је просто нелогично да се све то дешава током Битке на Златибору у којој су учествовале четничке јединице потчињене командантима поменутим у претходној поруци.

https://www.pogledi.rs/bitka-na-zlatiboru/

Толико Немаца и четника у Ужицу морао је неко запазити.Smile

Најреалнија је прича да су Немци напустили Ужице ангажовани борбом против црвених ( из једне депеше видимо да су на Тари односно Пашиној Равни) и да су неке четничке јединице прошле кроз небрањено Ужице. Ако се не варам постоји једна Милутинова фотографија која је настала у Ужицу. Могуће да је то она са Жућом.

[Слика: 14580486_10209744280711359_2060234720_n.jpg]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Аутентична, не кажем да је тачно оно што пише у њој.
Прокоментарисаће Милослав.
Одговори

Да, депеша је аутентична, али оно што пише у њој није тачно, то јест, претерано је много, еуфорично, афективно, како-год, углавном не описује реално стање. Зато се извори пореде међусобно. Ако можеш види шта је стварно било.
Одговори

(11-10-2017, 11:28 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да, депеша је аутентична, али оно што пише у њој није тачно, то јест, претерано је много, еуфорично, афективно, како-год, углавном не описује реално стање. Зато се извори пореде међусобно. Ако можеш види шта је стварно било.

Тако сам и мислио. Потрудићу се.

Одговори

Скоро сам чуо да је искрцавање на Јадрану било физички неизводљиво, због разуђености обали, и да је само искрцавање било британска празна прича. Особа која то каже, такође тврди да је Дража био наиван, и лош топограф пошто је поверао у наводне британске намере. Занима ме ваше мишљење о томе?
Одговори

То комунисти одавно тврде, с тезом да су иза јадранске обале малте не Хималаји.
Почетком 1943. сви су веровали у то искрцавање, почев од Немаца, преко усташа и комуниста до четника и Италијана. Браћа Кнежевић износе документа да су Британци то заиста планирали, али да Американци нису дозволили, тако да се од искрцавања на Јадран одустало.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 8 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним