Поруке: 279
Теме: 10
Придружен: Dec 2013
Углед:
69
(13-09-2016, 08:11 PM)Вукашин Петковић Пише: Деда Коста сачувао војводинo ордење
Одличја војводе Петра Бојовића, учесника шест ослободилачких ратова Србије, за која се веровало да су изгубљена, коначно ће угледати светлост дана! На изложби 15. септембра, у Председништву Србије, после 71 године од смрти чувеног српског војводе, 26 његових одличја са повељама моћи ће да се виде у оквиру поставке "Војвода Петар Бојовић - знамења, славе, части"
![[Слика: Petar-Bojovic-.jpg]](http://www.novosti.rs/upload/images/2016%20II//09/13/novin/Petar-Bojovic-.jpg)
http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81...no-ordenje
О њему сам писао у чланку о војводи драго ми је да је жив.
Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Поруке: 14,494
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,034
Ова изложба је догађај ванредног културног значаја. Штета је што неће трајати дуже. Николићу овог пута аплауз за покровитељство. Требао се тако понашати током читавог мандата и у свим активностима које његове надлежности покривају. На жалост, то није био случај.
Углед:
69
(15-09-2016, 10:01 PM)Бенито Пише: Ова изложба је догађај ванредног културног значаја. Штета је што неће трајати дуже. Николићу овог пута аплауз за покровитељство. Требао се тако понашати током читавог мандата и у свим активностима које његове надлежности покривају. На жалост, то није био случај.
Дом Војске од 30. септембра моћи ће сви да виде.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/...arodu.html
Господин Коста Ракић даје интервју.
(Последња измена: 18-09-2016, 09:07 PM од
Snake.)
Углед:
69
Представа: "Сине не дирај ми сабљу". Посвећена Војводи Петру Бојовићу има и сцена премлаћивања од партизана. 41 минут. Мало је произвољно направљено.
Поруке: 459
Теме: 13
Придружен: Jul 2016
Углед:
83
Pudući da je pre enkoliko dana bila otvorena izložba o četvrtom Srpskom i trećem Jugoslovenskom Vojvodi Petru Bojoviću,koji je nažalost i poslednji srpski i jugoslovenski vojovda,ja sam odlučio da je sada odličan trenutak da stvorim video o slavnom vojvodi.
"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Углед:
69
(27-09-2016, 12:57 PM)Andrejevic Пише: Pudući da je pre enkoliko dana bila otvorena izložba o četvrtom Srpskom i trećem Jugoslovenskom Vojvodi Petru Bojoviću,koji je nažalost i poslednji srpski i jugoslovenski vojovda,ja sam odlučio da je sada odličan trenutak da stvorim video o slavnom vojvodi.
Биће у Дому војске од 30. септембра. Лепо направљен видео.
(Последња измена: 27-09-2016, 11:44 PM од
Snake.)
Углед:
69
Отворена изложба: Војвода Петар Бојовић знамења славе и части.
http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=273278
Углед:
69
(07-07-2016, 12:46 AM)Милослав Самарџић Пише: Сад сам причао са др Милошем Костићем из Вашингтона, па да пренесем одмах:
Војвода Бојовић дуго није имао деце, па је усвојио децу свог рођеног брата, сина и ћерку. Милош их је све познавао, али није могао да се сети имена. Посинак је имао кућу негде код цркве Св. Марка у Београду. Пре рата је био конзул или тако нешто, у Милану. Ту су усташе покушале атентат на њега, али он је извадио пиштољ и убио обојицу атентатора.
Син тог посинка војводе Бојовића је Драгутин Млађа Бојовић, командант Космајског корпуса. Он је био пилот, резервни капетан. Возио је месершмит 6. априла 1941. и њиме је оборио 3 немачка месершмита и 2 штуке. Имао је тешке опекотине, једва је преживео. Милош га је видео у болници у Сарајеву, где је пренет. Дакле одмах у априлу 1941. Милошев отац је био пуковник, тада на служби у Сарајеву. Био је потпуно у завојима, само очи су му се виделе.
Драгутинова рођена сестра, дакле поћерка војводе Бојовића, била је удата за Драгог Јовановића, шефа полиције у Београду. Драгутин је јавно говорио да ће њега прво убити кад уђе у Београд, као издајника. Међутим морао је да прогута то, Драги је августа 1944. дошао из БГ са два камиона униформи, недићевских, за Гарду. У бању Селтерс. Ту се срео са Калабићем, а ту је био и Бојовић, па и мали Милош (имао је 14 година тада, његова мајка Рада била је шеф болнице Космајског корпуса, била је лекар).
Драгутинов отац је имао у кући један пушкомитраљез збројовку и један пиштољ. По упаду партизана у Београд, бранио је своју кућу, пуцао је док је имао муниције. При томе је био рањен. Рањеног су га заробили, убили, везали за ноге и возили неким таљигама, тако да се тело вуче по улици.
Дакле, двоје најстарије деце војводе Бојовића, у ствари су деца војводиног брата.
Да ли се знају њихова имена и да ли је ово уопште уписано у војводину биграфију негде? Видим да нема на Википедији.
Потврђено Драгутин (Љубомира) Бојовић звани Млађа је посинак војводе Петра Бојовића рођен 11. маја 1911. године у Београду. Погинуо 20. септембра 1944. године код Аранђеловца.
Поруке: 2,160
Теме: 21
Придружен: Aug 2013
Углед:
342
А Љубомир је војводи шта? Мислим у роду.
Углед:
69
(05-10-2016, 10:05 PM)Милослав Самарџић Пише: (05-10-2016, 08:09 PM)Вукашин Петковић Пише: А Љубомир је војводи шта? Мислим у роду.
Рођени брат.
Тачније Љубомир је братанац син његовог старијег брата Јована а Млађа му дође унук по побочној линији.