Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ИСТОРИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ КРАЈИНЕ

(12-11-2015, 07:32 PM)Романија Пише:  Питање је што их је било много више било у РСК него у РС. Никад нећу заборавити примјер Рогатице, гдје не да није било ниједног дезертера, већ се на позив у рат одазвало више од 100% људи (одазвали су се они и који нису били позвани).

То је питање можда за те. Иста ствар и једно и друго. Зашто ВРС није у рату никад прешла 100 000 војника? Зато јер је одазив био преко 100%?Rolleyes Од 3000 официра поријеклом из БИХ тек сваки четврти се одазвао. Исто је било и у Крајини.

Био је још један огроман проблем у Крајини са официрима - слали су нам шкарт са намјером и већина официра је била из неупотребљиви служби. Мислим да је М. Секулић о томе писао. Војска Крајине је могла од официра који су јој послати оформити два комплетна војна оркестра, Војно-технички институт, неколико морнарички центара итд. Свега је било само не онога што треба - пјешадијски официра нижег ранга - они су готово сви задржани од власти у Србији.

Проблем уопште са тим официрима ЈНА је била негативна селекција кадрова. Још од 70-их година, а поготово 80-их. Гурани су послушни и подобни, а не способни. Способни официри су били скрајнути и само случајно је неки могао се пробити напријед. О овоме је писао Славко Лисица. Унапређења пред рат су дијељена шаком и капом и њих су добијала лица која су као шкарт требала бити одстрањена из војске.

Зато имамо данас многе официре ЈНА који на рат гледају као "србо-четничку агресију на Хрватску и БИХ" и који не подносе било шта са предзнаком "српски". Политички, људски и морални пигмеји.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

То је питање можда за те. Иста ствар и једно и друго. Зашто ВРС није у рату никад прешла 100 000 војника? Зато јер је одазив био преко 100%?Rolleyes Од 3000 официра поријеклом из БИХ тек сваки четврти се одазвао. Исто је било и у Крајини.

Ако је сваки четврти то је добро, ја сам мислио да је битно мање.

Проблем уопште са тим официрима ЈНА је била негативна селекција кадрова. Још од 70-их година, а поготово 80-их. Гурани су послушни и подобни, а не способни. Способни официри су били скрајнути и само случајно је неки могао се пробити напријед. О овоме је писао Славко Лисица. Унапређења пред рат су дијељена шаком и капом и њих су добијала лица која су као шкарт требала бити одстрањена из војске.

ОВО БИ МОГЛА БИТИ ПОСЕБНА ТЕМА " ЈНА И ОФИЦИРИ ЈНА"
ЈНА је имала погрешну селекцију кадрова од самог почетка, од пријема у војне школе и академије. Таква погрешна политика и селекција у старту није ни могла дати квалитетне кадрове и способне официре. Да не говорим о старијим кадровима, који су као ратна сирочад усмјерени у партијско-војне школе и практично читав живот виртуелно живјели, немајући уопште осјећаја за стварност у којој живе.
[/quote]
Одговори

(14-11-2015, 03:59 PM)мунгос Пише:  
(12-11-2015, 07:32 PM)Романија Пише:  Питање је што их је било много више било у РСК него у РС. Никад нећу заборавити примјер Рогатице, гдје не да није било ниједног дезертера, већ се на позив у рат одазвало више од 100% људи (одазвали су се они и који нису били позвани).

Зашто ВРС није у рату никад прешла 100 000 војника? Зато јер је одазив био преко 100%?Rolleyes

Дао сам примјер Рогатице, а не читаве РС. Да је требало, мобилисало би се 300 000 људи, али није било потребе, јер смо били војно јачи од Муслимана.
Одговори

Током рата кроз ВРС је прошло 215.000 бораца, а не 100.000.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Да, то је укупна цифра и мислим да се није могло битно више мобилисати. Уствари све што је било за пушку било је у рату. Дио јесте био тзв. "радној обавези", и то је углавном било оправдано, јер је држава функцонисала. (било је и оних који су се на ту фору неоправдано извукли). Дио Срба из БиХ је и дезертирао, углавном у Србију, неки послије даље у неке земље.

Официри ЈНА српског поријекла су углавном побјегли са својим породицама.
Одговори

Само крајишки корпуси су имали око 90 000 бораца, а кроз први к.к. је прошло 120 000 људи током рата. Херцеговачки, и.босански, с.романијски и дрински су имали просјечно око 20000, што је укупно око 170 000 бораца.
Тако да је Николајова цифра релативно тачна.

С друге стране, Турци су имали 7 корпуса, од тога 2 су се борила против Хрвата, а један је био у Сарајеву (тј. без значаја). О бројности корпуса не знам, али наоружање им је било врло слабо.

Више-мање, ми смо контролисали читав рат, и није било потребе за потпуном мобилизацијом. Ми ниједан значајан пораз нисмо доживјели од Муслимана, то све говори.
Војска Републике Српске је можда и најбоља војска коју смо имали.
Одговори

(14-11-2015, 07:28 PM)Николај Пише:  Током рата кроз ВРС је прошло 215.000 бораца, а не 100.000.

"Током рата прошло" није исто што и "борило се". Ако је неко био у рату од првог по задњег дана кад га је позвало или је својом вољом ишао у рат и неко ко је био недљу дана, мјесец итд. а онда се извукао првом приликом, тј. дезертирао - то никако није исто. Нити се ту обојица воде као борци.

ВРС у свом зениту (до краја 1992. год) тешко да је имала преко 100 000 бораца (са добровољцима из Србије и ЦГ, са Крајишницима итд.). Сад ме мрзи копати по књигама и документима - али скоро сам сто посто сигуран да - није.

Да је било 250 000 бораца, рат би био готов за три недље.

(14-11-2015, 07:23 PM)Романија Пише:  Дао сам примјер Рогатице, а не читаве РС. Да је требало, мобилисало би се 300 000 људи, али није било потребе, јер смо били војно јачи од Муслимана.

Не знам за Рогатицу, али имам пријатеље који су служили у ВРС током рата и они кажу да није тако. Чак и у једној елитној јединици на примјер (није битно која).

Да, да, није требало.Креза Свашта. Видило се како смо војно јачи, да од почетка 1993. нијесмо се помакли ни милиметра, него смо само губили и терен и људе и војно-политички положај.

(14-11-2015, 06:27 PM)luka.luke 1 Пише:  ОВО БИ МОГЛА БИТИ ПОСЕБНА ТЕМА " ЈНА И ОФИЦИРИ ЈНА"
ЈНА је имала погрешну селекцију кадрова од самог почетка, од пријема у војне школе и академије. Таква погрешна политика и селекција у старту није ни могла дати квалитетне кадрове и способне официре. Да не говорим о старијим кадровима, који су као ратна сирочад усмјерени у партијско-војне школе и практично читав живот виртуелно живјели, немајући уопште осјећаја за стварност у којој живе.

О томе би се могле написати цијеле књиге. Гледао сам једну емисију ђе бивши официр каже да су они били пацифисти а војници да су били опредјељени за рат.

А тако је стварно и било по моме искуству. Смотано, килаво, без муда и без памети. Мени су без неког посебног војног школовања били јасни принципи рата и борбени операција, док су за мајмуне који су прошли све могуће школе то била шпанска села. Част изузетцима којих је било (пре)мало.

Одговори

(17-11-2015, 04:24 PM)мунгос Пише:  Да, да, није требало.Креза Свашта. Видило се како смо војно јачи, да од почетка 1993. нијесмо се помакли ни милиметра, него смо само губили и терен и људе и војно-политички положај.

Искрено, ја сам мислио да ти немаш појма само о Другом светском рату, сад видим да ти и ови "најновији" не иду боље. Па те 1993. су муслимани имали неке од најтежих пораза. Операција "Садејство 93", када је проширен коридор код Брчког, операција "Лукавац 93" када су заузети Игман и Бјелашница, ослобођено Трново, а Сарајево скоро цело стављено у обруч, операција "Подриње 93" када је скоро заузета Сребреница (операција је прекинута због претњи НАТО-а)...

ВРС је имала иницијативу и због тога што је баш те године избио хрватско-муслимански рат у средњој Босни.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Добро.

Одговори

Romanija, kako mislis najbolja vojska koju smo imali? U citavoj istoriji ili ovim ratovima 90 ih ili 20 veku? Kako?
Одговори

Сви сте ви помало у праву.

Ако говоримо о моблизацији, класичне мобилизације углавном није ни било, него је било самоорганизовање, које је касније прешло у организоване формације. У самом почетку, говорим о већини крајева гдје је структура становништва била мање виша национално мјешовита, способни су узимали наоружање које им је значило неку сигурност. Било је ту и старих и неспособних. било је и оних који су избјегавали, али потпуно небитан проценат.

Касније су се организовали, како се организовала држава и војска је била организованија.

Будимо реални одједом се нађете у ситуацији да је све пукло на једној територији, није то било лако организовати
А све треба функционисти морао се дио људства повући из војске, да би се уопште могло функционисти.
Да ли је било злоупотреба у том смислу , наравно да јесте, па такви смо. да ли је то тешко погађало војнике, наравно да јесте
Да ли је било дезертерства, јесте у једној толерантној мјери и што је најважније није било неког организованог. Али то је врло широк појам.
Да вам дам примјер- човјек живи на Грбавици (Сарајево), порјеком из Рогатице, због безбједности породице врати се у Рогатицу и тамо се прикључи ВРС и буде изванредан борац, али га на Грбавици сви сматрају издајицим и дезертером, па чак иако је живот дао. Врло је комплексно.

(14-11-2015, 07:23 PM)Романија Пише:  Дао сам примјер Рогатице, а не читаве РС. Да је требало, мобилисало би се 300 000 људи, али није било потребе, јер смо били војно јачи од Муслимана.

Не знам за Рогатицу, али имам пријатеље који су служили у ВРС током рата и они кажу да није тако. Чак и у једној елитној јединици на примјер (није битно која).

Мунгос, не знам како си овај свој коментар повезао са Романијиним, али то што су ти твоји пријатељи кажу, немој узимати здраво за готово. Не знам какве везе има елитна јединица са мобилизацијом
Одговори

(17-11-2015, 05:51 PM)Бенито Пише:  Romanija, kako mislis najbolja vojska koju smo imali? U citavoj istoriji ili ovim ratovima 90 ih ili 20 veku? Kako?

У отаџбинском рату смо имали далеко најбоље услове за рат, у поређењу с нашом историјом. Да не постоји политика, читава БиХ би сада била српска. Имали смо наоружање ЈНА, није нам пријетио геноцид јер смо се на вријеме организовали и имали поуку од 1941. (мада је у праву форумаш Луке, тешко је организовати војску кад се држава распада). Погледај било који рат у прошлости. Увијек нам је фалило, или људства, или оружја и муниције, или хране, или свега. Плус у ww1 и ww2 смо се међусобно убијали итд..

(17-11-2015, 04:24 PM)мунгос Пише:  Видило се како смо војно јачи, да од почетка 1993. нијесмо се помакли ни милиметра, него смо само губили и терен и људе и војно-политички положај.

Немој мијешати политику и војне успјехе. Ми смо сваку политичку битку изгубили. Пет пута смо ослобађали Бихаћ и Горажде али онда кажу повлачи се, иако нигдје нема муслимана нити опасности.... Милошевић....

П.С. Милан Лукић из Вишеграда, који је због злочина осуђен у Хагу на доживотну робију, у својој књизи је одлично подијелио тамошње затворенике, официре ЈНА. На оне који су бранили народ и оне који су били официри само из користи, и у СФРЈ и у рату.
Одговори

Po meni, uz svo uvazavanje, to je malo prejaka konstatacija. Meni na prvi pogled lici da je prevelika razlika bila u pocetku u naoruzanju izmedju zaracenih strana, u korist Srba.
Isto tako, da Milosevic nije smenio Kadijevica, pitanje je da li bi tako prosli sa oruzjem JNA ili bi se ono rasturilo.Takodje, imali su Srbi elemente drzavnosti, ako ne drzavu.
Pogotovo sto sam od cetnika slusao mnoge negativne komentare u odnosu na neke oficire VRS,bivse oficire JNA, koji su , po njima, ili bili nesposobni ili nisu raskrstili do kraja sa jugoslovenstvom.
Zanimljivo je pitanje. Trebala bi dublja analiza.
PS Zasto niste osnovali posebnu temu. Ovako mesamo dve razlicite teme, iako su povezane.
Одговори

У праву си отишли смо од теме, прешли смо из РСК у РС и на ЈНА

зато отварам нову тему "ЈНА и њени официри"
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним