Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 3.67 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Зашто су се разишли војводе Јевђевић и Ђујић?

БРАЋО!!!
Мислим да се удаљавате од теме, мислим да Милосалав није имао намјеру да поредите војводе, него да коментаришете разлоге њиховог разлаза.
Одговори

Па једно без другог не иде.

Какав си човјек утиче и на то да ли ћеш правити глупости...

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

1970 г. био је конгрес Ђуићевог покрета у Индијани,бар ми тако каже један човјек из дијаспоре чији отац је био један од повјерљивих људи Ђуића,након уводног говора,један од сабораца обрати се Ђуићу са ријечима Честити војводо проведосмо рат заједно и све би како треба а од Словеније сам мислио да ћеш се поправити,сад си све упрско и нема назад.

ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
Одговори

(25-10-2014, 01:32 AM)Мргуд Пише:  Вероватно је било и тамо таквих случајева, али много мање јер је устројство и менталитет водећих био другачији, а и главни циљ много јаснији.
Мислим да мешаш војно и партијско устројство, уз претпоставку да је партијско боље за војску и рат...
Требало би више да се удубиш у тему, ако те баш толико занима. Ипак, уз дужно поштовање, тако високо мишљење о црвенима а ниско о нашима није ништа друго до одраз негдашње комунистичке пропаганде, могуће удружене са љотићевском у каснијем периоду.
Одговори

Свашта се причало о Ђујићу у емиграцији, чак је против њега објављена и једна брошура, коју су написали његови бивши четници.
Баш та брошура ме заинтересовала, па сам је систематски проучавао. Утврдио сам да подаци ту изнети нису тачни, исто као ни у оној комунистичкој брошури о Ђујићу.
Тако да ми је остало да закључим да је узрок свега тога уобичајен - завист, љубомора, и сл.
Осетио сам потребу да зато напишем једно писмо војводи - иначе смо били у преписци - баш тим поводом. Рекао сам да може бити сигуран да то у историји неће опстати - та брошура - просто јер није тачно.
Видео сам, у разговорима и преписци, да му је то доста значило, а да га је та брошура, од његових људи, много више погодила него она комунистичка.
Наравно да ће неко ко ме не познаје помислити да сам ја то војводи писао због пара - међутим, некад ће неко истраживати његову архиву, и видеће да сам од војводе само једном тражио помоћ, кад нисмо могли да штампамо новине 1993. због инфлације, а да ми је он рекао да не може помоћи јер све што имају дају за рањенике у Крајини, што сам разумео.

С друге стране, сада се не зна да су и војводу Јевђевића неки његови саборци оптуживали за сличне или нисте ствари, типа расипништво парама организације, односно покрета. То је заборављено само зато што је војвода Јевђевић много раније преминуо. Причао ми је Маринко Маријан, када су отишли да сахране војводу у Рим, нашли су у његовој својини само један ормар са оделом, и то полупразан, па ипак нису успевали да побију ту пропаганду.

Тако ће се једном заборавити то и за Ђуијића, а остаће оно што је Дража о њему писао - да је био јунак.

Све у свему, сваку славну личност прати нека прича, барем неко време.
Одговори

Дајте доказе и мени ће бити јасније. Лако је осуђивати без валидних доказа.
Одговори

(25-10-2014, 02:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Свашта се причало о Ђујићу у емиграцији, чак је против њега објављена и једна брошура, коју су написали његови бивши четници.
Баш та брошура ме заинтересовала, па сам је систематски проучавао. Утврдио сам да подаци ту изнети нису тачни, исто као ни у оној комунистичкој брошури о Ђујићу.
Тако да ми је остало да закључим да је узрок свега тога уобичајен - завист, љубомора, и сл.
Осетио сам потребу да зато напишем једно писмо војводи - иначе смо били у преписци - баш тим поводом. Рекао сам да може бити сигуран да то у историји неће опстати - та брошура - просто јер није тачно.
Видео сам, у разговорима и преписци, да му је то доста значило, а да га је та брошура, од његових људи, много више погодила него она комунистичка.
Наравно да ће неко ко ме не познаје помислити да сам ја то војводи писао због пара - међутим, некад ће неко истраживати његову архиву, и видеће да сам од војводе само једном тражио помоћ, кад нисмо могли да штампамо новине 1993. због инфлације, а да ми је он рекао да не може помоћи јер све што имају дају за рањенике у Крајини, што сам разумео.

С друге стране, сада се не зна да су и војводу Јевђевића неки његови саборци оптуживали за сличне или нисте ствари, типа расипништво парама организације, односно покрета. То је заборављено само зато што је војвода Јевђевић много раније преминуо. Причао ми је Маринко Маријан, када су отишли да сахране војводу у Рим, нашли су у његовој својини само један ормар са оделом, и то полупразан, па ипак нису успевали да побију ту пропаганду.

Тако ће се једном заборавити то и за Ђуијића, а остаће оно што је Дража о њему писао - да је био јунак.

Брате наравно да треба наћи средину,само никако Ђуић не може бити испред Чиче као што неки покушавају да представе Ђуића као безгрешног и исправног,он је ипак био локални командант и тако треба да остане.

Одговори

(25-10-2014, 04:30 PM)Игмански Четник Пише:  
(25-10-2014, 02:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  Свашта се причало о Ђујићу у емиграцији, чак је против њега објављена и једна брошура, коју су написали његови бивши четници.

Брате наравно да треба наћи средину,само никако Ђуић не може бити испред Чиче као што неки покушавају да представе Ђуића као безгрешног и исправног,он је ипак био локални командант и тако треба да остане.

Слажем се, Чича је Чича. Нико не жели да Војводу Ђујића представи као бољег или већег од Чиче. Бар мени нису познате такве активности..Smile
Одговори

(25-10-2014, 04:44 PM)Равногорац Пише:  
(25-10-2014, 04:30 PM)Игмански Четник Пише:  

Слажем се, Чича је Чича. Нико не жели да Војводу Ђујића представи као бољег или већег од Чиче. Бар мени нису познате такве активности..Smile

А наравно ни од честитог војводе Јевђевића који је ипак био примјер школованог честитог Србина.

Одговори

@Милослав Самарџић
Ваистину!

Исте оптужбе су се могле чути и за Јевђевића. Да је покрао паре, да гледа само себе и свој интерес итд. У чему је ствар? И један и други су били људи од крви и меса, са врлинама и са манама. Урадили су колко су могли и колко су знали.
И то је то.

Чак и за вријеме рата, убачени Титоваца је било на све стране, чак и у ГШ ДЧД. Као и касније у емиграцији.
Знајући српске слабости (свак би да он буде први), они су то јако добро искористили. Кривити једнога или другога, нема то везе са мозгом, а да се не сагледа цијела ствар са свију страна. Грешке су правили сви.

Младен Жујовић, ако се добро сјећам, и Неђељко Плећаш су писали о томе, као и Мане Пешут, Богдан Болта итд.. О подметањима једни другима, поготово Ђујићу. Рецимо оно писаније Баћовића чиме је наружио ДЧД да би истакао себе и своје. У Битци за Грачац погинуло је највише Динараца. И сви су дали свој допринос и Динарци и Ерцеговци, али су се у битци истакли Босанци.
Одговори

Људи, ово је само један од разлога због којег су се Ђујић и Јевђевић разишли, била је и женска и то је тачно, Јевђевић је више српски сагледао ствари, то се види и по говорима које је држао а и по подршци Владике Дионисија.

ЗА ВАСКРС И СЛАВУ СРПСКИХ ЗЕМАЉА!!!
Одговори

Neda Samardzic na raspopa pa to ti je.Sto se tice brosure koju su objavili Cetnici dinarske divizije izgleda brate sve ljudi sasuse nepogresivom vojvodi u brk a odgovora nikad ne dobise.Pitase ga saborci za sve lopovluke po logorima u Italiji.Pitase ga i za sve skinute Srbske glave koje su mu smetale itd,itd.Nema odgovora.Posedujem tu Cetnicku brosuru.Znao je to popo sve onako da zabasuri i uvjek da se njegova slusa.Koliko se secam neda mi se prebirati po brosuri pitase ga saborci gde bjese ,,cestiti vojvoda" kad se dizao ustanak protiv ustasije na tromedji?Pitase ga cetnici sto mu smetase pojedini Srbski oficiri koje je Draza slao na Dinaru.Sta to bjese sa vojvodom Manetom Rokvic.Mnogo toga brate nejasnog u toj biografiji.Ne cuh to za Dobrosava.Eto zasto su se razisli.
Одговори

(26-10-2014, 05:16 AM)semberac Пише:  Neda Samardzic na raspopa pa to ti je.Sto se tice brosure koju su objavili Cetnici dinarske divizije izgleda brate sve ljudi sasuse nepogresivom vojvodi u brk a odgovora nikad ne dobise.Pitase ga saborci za sve lopovluke po logorima u Italiji.Pitase ga i za sve skinute Srbske glave koje su mu smetale itd,itd.Nema odgovora.Posedujem tu Cetnicku brosuru.Znao je to popo sve onako da zabasuri i uvjek da se njegova slusa.Koliko se secam neda mi se prebirati po brosuri pitase ga saborci gde bjese ,,cestiti vojvoda" kad se dizao ustanak protiv ustasije na tromedji?Pitase ga cetnici sto mu smetase pojedini Srbski oficiri koje je Draza slao na Dinaru.Sta to bjese sa vojvodom Manetom Rokvic.Mnogo toga brate nejasnog u toj biografiji.Ne cuh to za Dobrosava.Eto zasto su se razisli.

Би ли брате могао ја до те брошуре доћи?

Одговори

(26-10-2014, 05:16 AM)semberac Пише:  Neda Samardzic na raspopa pa to ti je.Sto se tice brosure koju su objavili Cetnici dinarske divizije izgleda brate sve ljudi sasuse nepogresivom vojvodi u brk a odgovora nikad ne dobise.Pitase ga saborci za sve lopovluke po logorima u Italiji.Pitase ga i za sve skinute Srbske glave koje su mu smetale itd,itd.Nema odgovora.Posedujem tu Cetnicku brosuru.Znao je to popo sve onako da zabasuri i uvjek da se njegova slusa.Koliko se secam neda mi se prebirati po brosuri pitase ga saborci gde bjese ,,cestiti vojvoda" kad se dizao ustanak protiv ustasije na tromedji?Pitase ga cetnici sto mu smetase pojedini Srbski oficiri koje je Draza slao na Dinaru.Sta to bjese sa vojvodom Manetom Rokvic.Mnogo toga brate nejasnog u toj biografiji.Ne cuh to za Dobrosava.Eto zasto su se razisli.
Ђујић је скинуо мантију због рата, то се не назива распопом.
Хајде покушај да докажеш нешто из те брошуре, видећеш да не иде. Стао си потпуно на страну људи Манета Роквића. Он се отцепио од ДЧД, према томе, он је ту негативац, а не Ђујић. Дража је наравно стао на Ђујићеву страну. Али они су просто наставили да причају свашта о Ђујићу. Кажем ти да се ни на који начин не може доказати да је нпр. Ђујићев човек убио пуковника Узунчевића и још осам официра 14. јануара 1943. у Грачацу. То се није десило са вероватноћом од 100%. Према томе, зашто би се и даље инсистирало на томе?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним