Поруке: 16,999
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Боже ме опрости, ко да нас неко намерно замајава. Погледајте на шта личи овај четник, као девојка са брадом, па још цвет из пушке! Као да вајар никад није видео ни слику четника, ни споменик ратницима.
Да не буде забуне, знам да су ти људи добронамерни, знам неке и лично, објавило смо књигу ''Билећки четници''. Сем тога, звали су ме на академију сада, али на жалост не могу да идем јер даноноћно радим на филму.
Али и овај случај показује колико је тешка борба за нашу ствар. У ствари, ни један споменик Дражи, барем овде у Србији и РС - не ваља. Вајарима се стежу руке кад треба да се ваја Дражин лик, страх у костима... Верујем да је из тог страха наишла и ова идеја, са оваквим четником и цветом у пушци.
Поруке: 533
Теме: 26
Придружен: Aug 2013
Углед:
94
Ово Билећи је нека хипик варијанта, нешто као четнички Вудсток.
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Вјерујте, оно што сигурно знам је да нема у РС никаквог притиска по питању четника, то се најбоље одражава у томе што је веома лако промјенити назив улице нпр. гл.улица у Вишеграду се звала Маршала Тита а сад се зове ул. Краља Петра, да не говорим о Дражиним, Јевђевићевим улицама. Колико ја знам, не постоји ни једна улица партизана неког у Вишеграду (има Равногорска), Рогатици(има Нешковићева, Дражина, Равногорска, Радивоја Косорића..), Палама(Јевђина), Фочи..итд.
Што се тиче споменика, кад боље размислим, већина послератних споменика у РС више личи на овог четника него на ове Шумадинце, без обзира дал је ријеч о ВРС,четницима или војницима из Великог рата.. зашто-не знам.
Поруке: 14,524
Теме: 307
Углед:
3,062
Ко је вајар који је направио тај споменик у Крагујевцу, Милославе?
Чини ми се да је неко од Хрвата?
Поруке: 14,524
Теме: 307
Углед:
3,062
Милославе, да ли је, беше, та бакља на споменику била одсечена за време комунаца, а на њеном месту петокрака, па је скоро враћен стари изглед?
Што се тиче уметничке вредности нових споменика, могли би да погледамо и из стручног угла? Има једна одлична емисија, ЕНЦИКЛОПЕДИЈА ЗА РАДОЗНАЛЕ, чију је једну епизоду, аутор Милутин Дедић, посветио споменицима које су хрватски вајари направили у Србији. Нарочито између два рата. Одлична је емисија и ако неко може да је нађе, било би добро да је постави овде.
Иначе, што се тиче ових "цветних четника", то би, ваљда, требао да буде пример како уметници понекад себи превише дозвољавају, позивајући се на уметничку слободу.
Поруке: 16,999
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,870
Не бакља, то је круна Карађорђевића. Одсекли су руку па ставили ловоров венац. Ми смо то објавили 1989. и тражили да се врати (било је на насловној страни ''Погледа''). Враћено је чини ми се 1990 године (наравно наша улога није поменута).