Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Континуитет винчанске цивилизације

(03-09-2013, 06:10 PM)Громовник Пише:  
(03-09-2013, 04:20 PM)херцеговац Пише:  Даре,
јаране, ти рече да имаш књигу пред собом па се убих тражећи по каталозима издавачких кућа...

Немам ја али знам ко је има, и могу да одем да погледам, не верујем да би ми је дао :sleepy:

(03-09-2013, 04:20 PM)херцеговац Пише:  Зваћемо Косту да помогне око француског, ни ја га не знам.

Ето решења.

Само да знаш да "Сарба" нема. Има Саласија (http://en.wikipedia.org/wiki/Salassi), на пример, али нешто ми они не личе на Сарбе Креза

Саласије нико не преводи. Тамо гдје се говори о овом тексту наводе се Сараби или Саради, Саласије још нисам нигдје нашао.

Шта ти овај линк значи?

На Википедији стоји да су Саласије које ти наводиш италијанско племе.

The Salassi were a Celtic or Celticized Italic or Ligurian tribe whose lands lay on the Italian side of the Little St Bernard Pass across the Graian Alps to Lyons, and the Great St Bernard Pass over the Pennine Alps. They were finally defeated and many enslaved in 25 BCE by the Romans, who founded the city of Augusta Praetoria Salassorum, modern Aosta, in their territory.

Превише су далеко да би било говора о њима као становницима Илирика.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

(03-09-2013, 04:27 PM)херцеговац Пише:  Ето и Карловачки родослов ти није по вољи?

Из ког беше оно века тај спис? Креза

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Па из ког вијека је Порфирогенит?

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

Па једно 6 векова млађи од "родослова" Креза

Шалу на страну, зар заиста мислиш да један спорадични појам нешто доказује?

Одговори

(31-08-2013, 12:51 PM)Громовник Пише:  Ја и даље не успевам да позитивно идентификујем тог писца-историчара Joachima. Он као да не постоји.

Видим да широм Српског интернета сви редом преписују и позивају се на "чувено" Јоакимово дело "Историја народа средње Азије", али тог дела у електронским библиотекама нема ни у траговима, па чак се ни назив дела нигде на интернету не појављује, што ми је у крајњу руку сумњиво. 99,9% историјских извора су индексирани на интернету па чак и ако нема самог текста, односно списа дела, чега често и углавном истина нема на самом интернету, назив дела и позивање на њега мора негде да постоји. Мене интересује где је то дело објављено и када, и ко је тачно историчар Јоаким? Интернет је по правилу добављања ових информација (дакле не садржаја дела, него баш тих "индексираних" информација o аутору и делу) 100 пута ефикаснији од локалне библиотеке.

Ако су се Срби макљали са Кинезима, а у исто време били и становници Балкана, како је то могуће? Једино ако нисмо били толико велики народ да смо се простирали на пола Евроазије. Што нема никаквог смисла, јер би нас Грчки и Римски хроничари засигурно морали поменути у том контексту.

Од Олге Луковић видим да на нету има "Срби народ најстарији".

Молим те,извади онај линк који сам ти дао задњи пут пре пар месеци са старог форума.Не знам ове техничке форе а ти си компјутерски махер .Линк је ка подужем чланку који на моју поновљену молбу ниси прочито.
Одговори

Мислиш на овај - http://velisarajicevic.tripod.com/ ?

Лаоник Халкокондил је један од ретких Византијских писаца који поистовећује Илире и Србе, и то након неких 5 векова после онога што је Порфирогенит писао, и посебно након што је доживео пад Цариграда, а територијално проширена Србија остала једина брана Османској експанзији. Од тада многи Грци, тада већ Турски робови, почињу нагло да величају Србе, као једину наду за њиховим ослобођењем. Чак и престаје да Византинце назива Ромејима, како су се званично називали вековима, већ се враћа на антички појам Хелена. Друго, сви Византијски (Грчки) писци тог доба, укључујући и Халкокондила спадају у ренесансне писце, а једна од карактеристика ренесансе у књижевности је идеализовање и покушај стварања било каквих веза касног средњег века са античким добима.

Joachim-ову "Историју народа средње Азије" не може да пронађе нико живи, чисто сумњам да то дело уопште постоји.

Што се тиче заједничких речи и топонима нас и Индо-Иранских народа, то није ништа ни ново ни чудно. Сви ИндоЕвропски језици имају заједничко порекло, и заједнички корен речи. Према ширењу језика и њиховој сличности се и формирала Индо-Европска теорија народа.

Што се тиче "Срба" као заједничког имена свих Словена у праискону, та теза можда стоји или не, али нема никаквих додирних тачака са присуствном Словена, или Срба, на Балкану у старом веку.

Одговори

Играм се са овим "Углед" код имена чланова, па видим да је Дарко лоше бодовао мој текст на овој теми. Има право, када начнеш г. треба и да га поједеш!

Пробао сам да некога заинтересујем, да ми одговори на питање:
"Ако се народ на балкану у старим списима крсти са хиљаду имена, значи ли то да су овде живели и изумирали припадници хиљада народа?"

Јер овде стари писци набрајају (тешко се сећам, да покушам):
Сигине, Македонце, Дардане, Илире, Трачане, Пелазге, ... , ... Словене, Србе,...

Значи да, или не?

Одговор је да. Званична историја тврди да су овде живеле стотине народа, од којих су Словени задњи досељени, итд...

Шта каже антропологија о томе, са свим својим ископинама?

Није тако! Овде већ хиљадама година становништво није мењано!
Виде се трагови бројних досељеника, који данас практично чине већину, али динарски тип је НАЈБРОЈНИЈИ и његова кретања, јасно показују куда су динарци ишли са Балкана у прошлости!
Јасно је да су динарци ОСВАЈАЛИ територију са које су касније НАСТАЛИ Словенски Народи! Тако да је Истина да су динарци, темељ Словенства. Значи евентуалан долазак овде Словена је НЕБИТНА појава.

Шта каже генетика о томе?

Није тако! Све у длаку са антропологијом! Док генетичари нису изнели ДОКАЗ, да су сви на земљи потомци ЈЕДНОГ МУШКАРЦА И ЈЕДНЕ ЖЕНЕ! Од тада генетика постаје поље за уништавање.

Шта каже етнологија о томе?

Није тако! Динарци су овде у НЕ ПРЕКИНУТОМ НИЗУ хиљадама година. Сасвим је лако пратити врло поступне промене на керамици, трагове уплива досељених, моде, развитка, али НАЈВЕЋИ део је ИСТОВЕТАН ономе пре хиљада година. Етнологија, такође ПОТВРЂУЈЕ да су динарци донели своју културу у сада Словенске просторе на северу, међу данашње Словене.

Ово су УБИСТВЕНЕ ЧИЊЕНИЦЕ, које негирају било какву промену овде, не само Народа, већ и Култура, Религија (сем Хришћанства).

И ко је ту споран?

Спорни су историчари са списом "Управљање Империјом" Константина Порфирогенита! Споран је "Летопис попа Дукљанина". Има још ПРЕПИСА из тих списа.

Пре свега, веома је спорна аутентичност тзв. ДАИ. И то је БАШ спорна код описа Срба и хрвата (правилније хрвата и неких Срба...). Да скратим, доказано је бар ТРИ места која су СИГУРАН ФАЛСИФИКАТ! Закључак остављам вама.

ЛПД, по најновијим радовима, је ПРЕПИС ДАИ! Не знам дал је то уопште "пуштено у промет". Али да знате ЛПД је настао у истој кухињи где (и кад) и ДАИ!

А сад да кренемо са меким трбухом. Србе у апсолутно свим списима Византије називају: Илирима, Трачанима, Трибалима. Исто је и у АУ монархији до негде 18..! Остали народи Србе ОДУВЕК зову Илири, Раси, Расци, Венети...
И то у низу који није ПРЕКИНУТ од АНТИКЕ до НОВОГ ДОБА!
По БЕЗБРОЈНИМ документима, зашто ако је ДАИ у праву?

Досељавања разних: Булгара, шиптара, су објашњена ВЕОМА ЈАСНО, на БРОЈНИМ местима, зашто је онда "досељавање Срба" прећутано, Срба који су (нпр) Илири? Ту логика ДОКАЗУЈЕ шта је у питању.

Али кажу неки "лингвистичари" (историчари што их тумаче): Илирски, Трачки. Аутаријатски, су ишчезли језици, не зна се ништа о њима!
Није тачно, неки "друговажносни" лингвистичари те језике (са доказима), трпају у групу Словенских, без ДИСКУСИЈЕ!

У ЛПД (лат), каже се отп: "Досељено мноштво словена, који су говорили ИСТИМ језиком" (доп. нашим, Илирским). То је иначе верзија ЛПД, која је настала са другим циљем и очигледно случајно ЗАДРЖАЛА овај "необјашњив" податак...

А рецимо Херодот каже: "Илири и Трачани су ИСТИ Народ", да додамо у два племена. Синге уопште и не помиње, сем на почетку!

Да кажемо сад и ово.
Разни странци, давали су једном те истом Народу који је АУТОХТОН на Балкану, разне називе:
- По именима племена
- Предела
- Држава

На пример, веома је запостављено дело о 600 годишњој власти очигледно "Словенских" племена на Пелопонезу (окончано 900.), или о очигледно "Словенским" племенима око Солуна (Свети Димитрије Солунски), итд...
На жалост, таква дела су овде буквално ЗАБРАЊИВАНА сад већ вековима.

Зато и нећу да се претржем да претурам и извлачим имена аутора, исл. Имао бих још како да причам о свему овоме, па и о Српском имену, али НЕМА ПОТРЕБЕ. Мислим да је антропологија, генетика, етнологија, апсолутно ПОБИЛА СВЕ глупости о томе да смо ми Срби, један ДОЂОШКИ народ, једна тиква без корена. Те лажи Рима и енглеза и њихових спољних и унутрашњих робота су ЧИСТЕ ГЛУПОСТИ! Лажи наравно зарад антихриста и одбијања Руса од Медитерана.

Зато и Србима припада Славна историја Илира (владара Рима, ...), Трачана (Филип Македонски, ...), али и брука највећих прогонитеља Хришћана - на жалост. Брука коју је Свети Сава окренуо у покајање и Верност Богу Господу!

Знам да иде Дарко са хиљаде: Где то пише?

У књигама.
Одговори

Све до скора се говорило и уважавало да су пирамиде око 3-4ооо година старе а и сфинксе.

У задњих 20-30 година је настала недоумица и предподставља се да су пирамиде много старије а сфинксе најмање 10-12ооо година.
Етаблирани научни кругови још то не акцептирају.

Тако нешто и са Србима.
Многи имају сумњу да смо аутохтони одн.да смо се простирали до Кине.
О Лужичким Србима млади нараштај све мање зна.
А од 9.до 12.века је обухватала цео балтик од данашње источне границе Русије до Атлантика ,јужно до Франкфурта на Мајни.
А то ћеш наћи само у старим атласима/књигама,који су штампани пре 1974 године одн.Тајмс атлас 1974 године задњи пут.
После тога,има све мање помена о северним Србима као и о србским жртвама у оба светска рата.
Погледај то а и Прусију!Истоветни географки простор.
Прусију амери забрањују 1947 године.Швабе,млади скоро и не знају
ништа о Прусији.

tačno, da se najranije ime Hrvata spomilje Trpimrovom poveljom iz 852. godine, hajde da vidimo šta je srpstvo pre ovih „sjajnih" hrvatskih istorijskih stranica od svoje prošlosti imalo.

Kad bih ja kazao o starini srpskoga naroda i imena ovo što dalje sleduje, srpska učena gospoda iz redova istoričara digli bi na mene paklenu galamu. Međutim, na 14. strani „Bizantijske istorije“ vizantijski pisac Laonik Halkonaondilas kaže, da su Srbi najstariji narod na svetu, a u Minhenskoj knjižnici čuvaju se i sada zemljopisni zapisnici iz IX. veka, gde se između ostaloga kaže: „Srbi su tako veliko carstvo da su iz njih proizašli svi slavenski narodi". I nemački pisac Cerning u knjizi „Etnografija“(1855.) tvrdi da su Srbi matično ime svih Slavena. Istog je mišljenja i Fortunat Durih, koji se priklanja Delimirovoj češkoj kronici i zapisima Prokopija Ćesarejca o tome, da su Srbi kao narod sa svima obeležjima državne organizacije egzistirali i u doba Hristovo. Nemački istoričar Šlecer dokumentovao je 1802. godine raspravu o imenu Srba, negirajući Prokopijevo iskvareno „Spori“, i najzad zaključio, da su se Anti i Slaveni nekada zvali zajedničkim imenom Srba.

Bilo bi intersantno intervjuisati kojega od naših istorijskih monopolaca, u kakvom odnosu stoji ona konstatacija na strani 160 - 175 „Istorije o narodima srednje Azije", gde se govori da je kitajski pogranični poglavica Hja Juj molio od svoga cara pomoć protivu Srba, dok su živeli u svojoj pradomovini Indokini i da je car obrazlažući Jujev predlog pred svojim velikodostojnicima rekao: „Od kako su Huni pobegli, osiliše se Srbi i zavladaše njihovim zemljama. Oni imaju preko 100.000 vojnika, daleko su čuveni svuda sa svoje telesne sile, a napreduju i u prosveti. U njih su konji brži, a oružje oštrije. Srpska su plemena još silnija i mnogobrojnija nego što su pre bila i već su dve godine, kako ne možemo da izmislimo način, kojim bismo im doskočili“.
Одговори

(04-09-2013, 05:23 PM)Voja Bgd Пише:  ...
Војо, нема потребе да идемо са Холкидиклом и чудима. Да су Срби аутохтон Народ, па довољан доказ је ваљда (од милион...), што су још наше бабе користиле предмете који датирају из Винче!

Зашто збуњивати људе са Сфингама и старошћу од 12000 година, која је узгред речено - глупост?

Зашто причати о Аријевским походима (и Кина), када људима овде није уопште ни јасно, да смо ми Срби СИГУРНИ СТАРОСЕДЕОЦИ?

Све такве приче одбијају људе од Истине, која је ВЕОМА ЛАКА за доказивање.

Деретић је тако кренуо од крова да зида кућу, случајно?

Није него да ЗГАДИ Истину (све вероватно није ни свестан - масон), а да ГЛАВНА ЊЕГОВА ТЕЗА: "Православље је глупост и подвала" остане!

То је већи ужас, него и да останемо у не знању да смо аутохтони!

Јер ми Срби смо без Светог Саве - ОТПАД!
Добро то треба запамтити.

Што се тиче хрвата, фалсификат до фалсификата (СВЕ РЕДОМ!). То је неко име, вероватно аварско, које је папа (не памтим који), наредио да преузме улогу Илира (да их глуми, да глуми Србе).
Одговори

Навика Боро,
радим са студентима већ више од 30 година а свака генерација ми изледа да мораш све више и више информација за њих да припремиш и што једноставније ал и илустрованије то боље.
Одговори

(04-09-2013, 05:53 PM)Voja Bgd Пише:  Навика Боро,
радим са студентима већ више од 30 година а свака генерација ми изледа да мораш све више и више информација за њих да припремиш и што једноставније ал и илустрованије то боље.
Али једини лек је: Уради нешто и сам ленчуго! Само код (по неке) маме има све на тацни.

Поздрав!
Одговори

Таман посла!
Не ради се више по Римском закону него по Болоњи!
Одмах би ме дали на дисциплински суд а студент коме бих то реко имао би право да ме тужи за увреду-Ленчуго-што је у ствари истина-па опет -ко одређује истину-"ОСЛОБОДИОЦИ"/победници.
А знамо коме је у интересу да народ што мање зна.НСП!
Одговори

(04-09-2013, 06:17 PM)Voja Bgd Пише:  Таман посла!
Не ради се више по Римском закону него по Болоњи!
Одмах би ме дали на дисциплински суд а студент коме бих то реко имао би право да ме тужи за увреду-Ленчуго-што је у ствари истина-па опет -ко одређује истину-"ОСЛОБОДИОЦИ"/победници.
А знамо коме је у интересу да народ што мање зна.НСП!
Шта да кажем - ништа. Стрпљен - Спашен.

Велики поздрав!
Одговори

Даре,

ниси сконтао оно питање за Порфирогенита.

Питао сам са које временске дистанце је Порфирогенит писао о досељавању Словена? На страну што ми имамо хрватску редакцију његовог списа.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним