Оцена Теме:
  • 10 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Југословенска краљевска војска

(31-12-2013, 01:38 AM)ултра-националиста Пише:  [Слика: 4q0S03L.jpg]

Рено тенкови и Шкода тенкете поуздано у материну. Да ли их Швабе користиле кад су их заробиле уопште...

Да ли је само краљ имао еполету Вожда?

То звање није постојало. Фактичи краљ је имао специфичну еполету војводе са монограмом и грбом династије уместо државе. Али та табела коју сам ја првобитно направио није тачна. Највиши чин у војсци Краљевине СХС/Југославије је био Бојни Војвода и само тројца су га носили Степа Степановић, Живојин Мишић и Петар Бојовић.

Овде је списак чинова:
https://sr.wikipedia.org/wiki/Чинови_у_Ј...кој_војсци

И овде:
https://en.wikipedia.org/wiki/Military_r...ical_ranks

Ко сме тај може, ко незна за страх тај иде напред!
Одговори

Интересантна штива сам пронашао о Војсци Краљевине Југославије до Другог светског рата:

http://www.kupindo.com/Antikvarne-knjige...-1918-1941

http://www.kupindo.com/Antikvarne-knjige...-1923-1935

https://www.kupindo.com/Antikvarne-knjig...svedocenja

https://www.kupindo.com/Antikvarne-knjig...Trifunovic

Одговори

Састав ратне морнарице КЈ 1940-те

http://www.navypedia.org/retro_view/1940...a_1940.htm

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Одговори

Све о највишем чину у војсци Краљевине Југославије.

https://sr.wikipedia.org/wiki/Војвода (војни чин)

Одговори

Одличан текст.Занима ме само шта је са случајевима Војводе Вука или војводе Воје Танкосића, да ли су имали чин тај званичо или су само тако прозвани итд
Одговори

(07-07-2015, 04:15 PM)Чеда Пише:  Одличан текст.Занима ме само шта је са случајевима Војводе Вука или војводе Воје Танкосића, да ли су имали чин тај званичо или су само тако прозвани итд

Њихови чинови Војводе нису спадали у војне чинове већ су били више титуларни . . . Имали су војни чин обојица,Воја је био мајор а Војин Поповић(Војвода Вук) је био потпуковник . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Нити "званично", нити "прозвани", нити је то био чин "више титуларни".

Дакле, ако неко "званично" дектером прогласи да чин војводе носи најбољи берач шљива, да ли то икакве везе са чином четничког војводе? Не, не и не.

Идемо редом. Ријеч "војвода" је старословенска и има је у свију Словена, и од почетка историје, војске и ратова код Словена та ријеч постоји. Етимологија ријечи је од вој (војска, бој, војевати) и вода (вода, води, водити).
Кроз времена, назив је био вишезначан, али је у основи значио "онај који води војску, официр", небитно да ли је у питању сто војника или сто иљада.

Чин четничког војводе није ни по чему "титуларан", него крававо зарађен у блату и на муци. У употреби је од средњевјековне српске војске, преко ускочки времена, па до српски устанака, ратова у 19. вијеку, па до почетка 20. вијека код четника и у регуларној војсци.

Пошто су четници били нерегуларна војска и пошто је у основи 95% њиховог рада било противно закону тадашње К. Србије, војним законима, међународним итд. појмови "званично, држава, званична политика итд." су потпуно ирелеванти.
Чин код четника на почетку 20. вијека, исто као и код ускока, означавао је искусног, доказаног, најбољег борца, у борби провјереног. Опет, никакве везе са регулатног војском, тобожњим завршеним војним академијама и сл. јер је природа посла била скроз супротна свему што се тамо ради и како се ради.

Постојао је чин четовође, а потом је старији и најбољи четовођа је постајао војвода. Опет, никакве везе са тзв. југословенским војводама и војводама за гајбу пива.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Апсолутно не видим поенту коментара . . . људи су имали своје војне чинове у регуларној војсци и били су припадници исте и кад су се борили и кад нису,војвода је више било народна титула и признање за ту борбу . . .

А о историји и етимологији речи "Војвода" немој да ме учиш,пошто сам малко срицао слова у књигама па читао . . .

И за ово "војводе за гајбу пива" немам речи . . . Степа,Мишић,Путник и Бојовић су били војводе за гајбу пива . . . е алал ти Србине . . .

(„Држава“)

Одговори

Сврха мога коментара је да неко ко не зна неке појединости, можда нешто и научи. Друге сврхе нема, а ни треће. Пошто ти све знаш, нема потребе да се прњиш и узрујаваш.

Опет, не постоје никаква "народна признања" четницима 1903-1918 јер је то била аутномна организација која је јако, јако нерадо и са великом сумњом имала односе са свим који су били ван њених редова. Зато је тако мало остало записано о њима - тајне и унутрашње ствари организације су се носиле у гроб (на жалост за историју и нас данас).

Мишић, Путник, Степа, Бојовић су били фелдмаршали, дакле не видим ту никакве везе са Вуком и Танкосићем. Два различита чина у двије различите организације.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(07-07-2015, 04:55 PM)Бранке Пише:  
(07-07-2015, 04:15 PM)Чеда Пише:  Одличан текст.Занима ме само шта је са случајевима Војводе Вука или војводе Воје Танкосића, да ли су имали чин тај званичо или су само тако прозвани итд

Њихови чинови Војводе нису спадали у војне чинове већ су били више титуларни . . . Имали су војни чин обојица,Воја је био мајор а Војин Поповић(Војвода Вук) је био потпуковник . . .

Зато се и зову Бојне Војводе (придев бојни = ратни). Војни закон од 1901. прописује да је последњи чин војвода а разлог за унапређење је искључиво за посебно истицање у рату. Према том закон генерали и војводе припадају рангу генералитета. Каснији закон 1923. године је увео рангирање генерала (бригадни, дивизијски и армијски) а чин војводе издвојио из структуре редовних унапређења. То значи да је сваки официр могао максимално стићи до ранга армијског генерала а за чин војводе је према том законy опет је прописано да се додељује само у рату. Једини који је могао да достигне овај чин у Другом светском рату бих био Дража Михаиловић.

(07-07-2015, 08:52 PM)мунгос Пише:  Сврха мога коментара је да неко ко не зна неке појединости, можда нешто и научи. Друге сврхе нема, а ни треће. Пошто ти све знаш, нема потребе да се прњиш и узрујаваш.

Опет, не постоје никаква "народна признања" четницима 1903-1918 јер је то била аутномна организација која је јако, јако нерадо и са великом сумњом имала односе са свим који су били ван њених редова. Зато је тако мало остало записано о њима - тајне и унутрашње ствари организације су се носиле у гроб (на жалост за историју и нас данас).

Мишић, Путник, Степа, Бојовић су били фелдмаршали, дакле не видим ту никакве везе са Вуком и Танкосићем. Два различита чина у двије различите организације.

Четнички војвода није чин него звање.

Немају никакве везе са државним унапређењима по указима. Већ је објашњено који су чин имали у регуларној војсци.

(07-07-2015, 07:51 PM)мунгос Пише:  Нити "званично", нити "прозвани", нити је то био чин "више титуларни".

Дакле, ако неко "званично" дектером прогласи да чин војводе носи најбољи берач шљива, да ли то икакве везе са чином четничког војводе? Не, не и не.

Идемо редом. Ријеч "војвода" је старословенска и има је у свију Словена, и од почетка историје, војске и ратова код Словена та ријеч постоји. Етимологија ријечи је од вој (војска, бој, војевати) и вода (вода, води, водити).
Кроз времена, назив је био вишезначан, али је у основи значио "онај који води војску, официр", небитно да ли је у питању сто војника или сто иљада.

Чин четничког војводе није ни по чему "титуларан", него крававо зарађен у блату и на муци. У употреби је од средњевјековне српске војске, преко ускочки времена, па до српски устанака, ратова у 19. вијеку, па до почетка 20. вијека код четника и у регуларној војсци.

Пошто су четници били нерегуларна војска и пошто је у основи 95% њиховог рада било противно закону тадашње К. Србије, војним законима, међународним итд. појмови "званично, држава, званична политика итд." су потпуно ирелеванти.
Чин код четника на почетку 20. вијека, исто као и код ускока, означавао је искусног, доказаног, најбољег борца, у борби провјереног. Опет, никакве везе са регулатног војском, тобожњим завршеним војним академијама и сл. јер је природа посла била скроз супротна свему што се тамо ради и како се ради.

Постојао је чин четовође, а потом је старији и најбољи четовођа је постајао војвода. Опет, никакве везе са тзв. југословенским војводама и војводама за гајбу пива.

Тај чин ако пажљиво читаш уведен за владара у овом случају Краља Милана (тада се звао армијски генерал). Касније је његов син преузео тај чин променио војни закон са министром војним и од тада чин је добио ово име. Што се тиче звања Четничког војводе то звање нема никаву правну подлогу и може се рећи да све те четовође се декларишу као самозванци и ништа више и умањују углед војном чину до кога се веома тешко стизало у регуларној војсци.

Одговори

Једно је четнички војвода, а друго армијски, аналоган чину фелдмаршал.
Вук, Танкосић и остали имали су званично чин четничког војводе, поред војничких чинова.
Одговори

(07-07-2015, 08:52 PM)мунгос Пише:  Сврха мога коментара је да неко ко не зна неке појединости, можда нешто и научи. Друге сврхе нема, а ни треће. Пошто ти све знаш, нема потребе да се прњиш и узрујаваш.

Не узрујавам се уопште,већ си у реченици "Опет, никакве везе са тзв. југословенским војводама и војводама за гајбу пива." их напљувао све(Југославија и СХС сем њих самих и Де Переа није никад имала официра тог чина)

(07-07-2015, 08:52 PM)мунгос Пише:  Опет, не постоје никаква "народна признања" четницима 1903-1918 јер је то била аутномна организација која је јако, јако нерадо и са великом сумњом имала односе са свим који су били ван њених редова. Зато је тако мало остало записано о њима - тајне и унутрашње ствари организације су се носиле у гроб (на жалост за историју и нас данас).

Па зато и говорим о титуларним чиновима,они су легално били официри српске војске а "илегално"(немам бољи тренутно израз) народне вође и четничке војводе . . .

(„Држава“)

Одговори

(08-07-2015, 12:16 AM)Милослав Самарџић Пише:  
Једно је четнички војвода, а друго армијски, аналоган чину фелдмаршал.
Вук, Танкосић и остали имали су званично чин четничког војводе, поред војничких чинова.

За чин мора да постоји указ кога додељује, кад и зашто се неко унапређује. За именовање нема указа а четничке војводе су именовани појединици. Они су по мени више четничке војсковође и тако је прихватљиво и не уноси се забуна код народа.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним