Поруке: 17
Теме: 0
Придружен: Jan 2018
Углед:
2
Да ли постоји нека литература о нашим пилотима који су летели у саставу Раф-а за време другог светског рата? Не мислим на ескадриле 352 и 351.
Оно што сам пронашао на интернету јесте да су летели у сквадрону no. 94 као и no. 230. У 230 су били пилоти хидро авијације.
Да ли имате неке податке? Лепо би било да се направи и документарац на вашем Јутуб каналу.
Поруке: 3,307
Теме: 9
Придружен: Jan 2017
Углед:
636
Ништа,уследио је ДСР. Неки су касније постали познати,навео сам их, за неке појма немам.Један део је вероватно настрадао током ДСР,неки су емигрирали,неки остали овде са комунистима, део постао састав војног кадра део цивилног ваздухопловства.ДСР је изменио структуру становништва по градовима као и ПСР. Немам баш прецизне податке за ове момке из пилотске школе у Крагујевцу.Драго ми је што се интересујеш за њих али ми је жао што не могу да ти одговорим како доликује.
Поруке: 17
Теме: 0
Придружен: Jan 2018
Углед:
2
У краљевини је постојала из школа за резервне официре авијације. Да ли знате нешто више о тој школи? Да ли си полазници имали обуку на неком основном типу авиона а потом распоређени у резерву?
Поруке: 1,306
Теме: 6
Придружен: Sep 2013
Углед:
528
Наиђох на овај податак:
Pavle Jurisic Sturm
(Синовац генерала Павла Јуришића Штурма)
Pukovnik PTB-a (Павелићева тјелесна бојна). emigrirao u Argentinu gdje je ľivio i > umro.
Знали се нешто о овоме?
Поруке: 385
Теме: 2
Придружен: Nov 2022
Углед:
56
Сећање на Дира капетана.У помен на оне који су заклетву сматрали важнијом од живота."MIŠA MARIĆ: KIŠNOG OKTOBRA 1941. U KRALJEVU (Ibarske novosti 10.10. 1997)
Sećanje na Dira kapetana
Već je suton padala nad okupirano Kraljevo kada su točkovi aviona, jednog oktobarskog predvečerja 1941. godine dodirnuli pistu kraljevačkog aerodroma. Iz aviona je žurnim korakom izašao mladi vitak čovek i seo u crnu limuzinu koja je nosila vojne oznake. Samo nekoliko minuta kasnije automobil se zaustavio na periferiji Kraljeva pred kućom u kojoj je stanovao kapetan prve klase i pilot 32. vazduhoplovne baze u Kraljevu Milan Dir.
Čovek iz limuzine mu se predstavi i kad se vrata otvoriše dva čoveka poleteše jedan drugome u zagrljaj. Domaćin uvede gosta u kuću, pomože mu da skine ogrtač ispod koga se ukaza uniforma sa oznakom oficira NDH.
Pa eto Milane, došlo je vreme da služimo svoju državu.
Imam ovlašćenje da ti ponudim visok čin u vazduhoplovstvu NDH ili mesto ambasadora u nekoj prijateljskoj zemlji. Potreban si nam Milane i ozbiljno računamo na tebe. Razmisli Milane, imaš dete i ženu. Ne bi želeo da im se zbog tvoje tvrdoglavosti nešto dogodi.
Došao je stravičan 15. oktobar 1941. godine.Među 6.000 kraljevčana i ljudi iz drugih krajeva naše zemlje postrojenih ispred nemačkih mitraljeza stajao je i Milan Dir. Ispred mitraljeza uperenih u masu nedužnih ljudi nervozno je šetao nemački major. U jednom trenutku major je zastao, a onda žurno prišao stroju.
-Da li se ovde nalazi Milan Dir.
Iz stroja je izašao stasit mlad čovek toplih plavih očiju i sasvim mirno prišao majoru.
- Ja sam Milan Dir. Šta ste želeli.
- Da li ste se predomislili kapetane?
- Ne znam o čemu govorite. Ne razumem vas.
- Isuviše me dobro razumete kapetane, ali ja ne mogu dugo da čekam. Razmislite brzo, imate pet minuta vremena. Život je lep kapetane, a vi imate i dete.
- Gospodine majore pet minuta je prošlo još od kako ste okupirali moju zemlju, zato ću radije da umrem sa ovim ljudima, slobodan, nego da vam služim porobljen.
I umro je Milan Dir, Hrvat iz Zagorja sa svojim kraljevčanima, jer je više voleo časnu smrt nego sraman život. Milan je umro a ostala su sećanja koja traju od godine do godine, od oktobra do oktobra, kada se okupe ljudi iz svih krajeva naše zemlje da nad ovim stratištem i bezumnim zločinom prošlog rata polože cveće na humke heroja i zažele da se to više nikada ne ponovi.
Tako će biti i sledeće godine, i ovog oktobra.
Doći će opet unuk Milan sa dva buketa cvetnih karanfila da ih položi na humke svojim dedima. Dedi Hrvatu i Dedi Srbinu.
Ubijeni istoga dana i zbog iste slobode."
Поруке: 385
Теме: 2
Придружен: Nov 2022
Углед:
56
Шкодини топови 140мм на Дубровнику су били изванредног домета и прецизности али нису могли да буду пуњени при елевацијама већим од 15степени што је смањивало практичну брзину гађања.На новој верзији,оној за Сплит је то било исправљено(немам податак до које елевације је тада могло ду будеизвршено пуњење) а и неке радње приликом пуњења су аутоматизоване.Уз Филипсов рачунар и са тако моћним артиљеријским наоружањем(планирана уградња 5 топова) Сплит се није морао плашити сусрета са италијанским лаким крстарицама.