Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како су четници шифровали депеше

Упадам у тему, али интересује ме како су одржавали везу покрети отпора у Француској или Пољској? Да ли су Немци њима лакше дешифровали поруке?
Мада питање је да ли је могуће поређење, јер је чак и пољски покрет био далеко слабији од Југословенске Војске под командом Ђенерала Михаиловића.
Одговори

U nacelu, Francuzi i Poljaci su bili jaka kriptografska nacija. Mnogo njih je dalo svoj doprinos tokom rata u raznim saveznickim sekcijama po tom pitanju.
Ne znam na osnovu cega mislis da su oni bili daleko slabiji od "pokreta otpora " kod nas - bilo cetnika bilo komunista?
Одговори

(03-11-2022, 08:32 PM)Chicot Пише:  U nacelu, Francuzi i Poljaci su bili jaka kriptografska nacija. Mnogo njih je dalo svoj doprinos tokom rata u raznim saveznickim sekcijama po tom pitanju.
Ne znam na osnovu cega mislis da su oni bili daleko slabiji od "pokreta otpora " kod nas - bilo cetnika bilo komunista?

Мислио сам на комуникацију на окупираним теиторијама. Знам да је Милослав причао да су Холанђани били слаби.
А слабији из војне перпективе, по бројности, борбама, официрском кадру и сл.
Одговори

Ma bili su i jaci i brojniji. Francuska je bila najveca armija na pocetku rata.
Одговори

(03-11-2022, 09:44 PM)Chicot Пише:  Ma bili su i jaci i brojniji. Francuska je bila najveca armija na pocetku rata.

Јесу, али у Африци.
Одговори

(03-11-2022, 09:44 PM)Chicot Пише:  Ma bili su i jaci i brojniji. Francuska je bila najveca armija na pocetku rata.

Не рачунајући фронтални рат, већ герилску војну, након окупације. Нису били Французи и Пољаци војнички бројнији од нас у герили до 1944 то је готово сигурно. 
Исто важи и за Норвешку, Белгију, Данску, Чесхословачку.
За Грчку нисам сигуран, али могуће да смо и ту били јачи од Зерваса и њихових комуниста.
Одговори

Necu da se raspravljam oko notornih stvari.
Samo oko Varsave je bilo 50-75.000 ustanika.
Francuzi su imali najmasovniju vojsku pod DeGolom van granica Francuske. Podzemne snage u samoj Francuskoj su takodje bile brojne.
Poljaci i Francuzi su imali jak kontigent u okviru savrznickih snaga gde su dali veliki doprinos u borbama.

Ako cemo da merimo ukupan doprinos pokreta otpora saveznickoj pobedi, on je neznatan. U ma kojoj zemlji.
Одговори

(03-11-2022, 10:36 PM)Chicot Пише:  Necu da se raspravljam oko notornih stvari.
Samo oko Varsave je bilo 50-75.000 ustanika.
Francuzi su imali najmasovniju vojsku pod DeGolom van granica Francuske. Podzemne snage u samoj Francuskoj su takodje bile brojne.
Poljaci i Francuzi su imali jak kontigent u okviru savrznickih snaga gde su dali veliki doprinos u borbama.

Ako cemo da merimo ukupan doprinos pokreta otpora saveznickoj pobedi, on je neznatan. U ma kojoj zemlji
од јуна-јула 44. Али Пољака је средином 43. једва било 30 000 под оружјем у читавој земљи, а и то је велико питање.
Да, од јуна-јула 44. Али Пољака је средином 43. једва било 30 000 под оружјем у читавој земљи, а и то је велико питање.
Исто важи и за Французе којих је до јуна 1944. неупоредиво било мање него Дражиних, па чак и Титових снага.
А да не говоримо о борбама. Па у Француској и Пољској готово да није било битака попут Неретве до 44., а код нас на свака три-четири месеца малте не.
Одговори

Citaj mnogo i raznoliko. Pa se javi kad sve dobro proucis.
Toliko od mene na temu.
Pozdrav
Одговори

Упадам сад као падобранац, али онај Немац (што је писао ону публикацију која говори о радио саобраћају) не хвали Французе у том погледу.

Чини ми се да критикује и Пољаке и Чехословаке по питању радио технике, једино је хвалио Британце.

За Французе је написао да су радио технику из 1940. године користили четири или пет година узастопце све до краја рата. Тако некако је написао.

Е сад, можемо и ми да критикујемо Хитлерову армију (о томе колико је била напредна), јер је много зависила од коњске запреге, што се тиче транспорта.

Мислим да су имали и коњице у својим редовима.
Одговори

Немци су пратили и прислушкивали сав илегални саобраћај у окупираној Европи, почев од Норвешке, Француске, Пољске, СССР, Италије, итд итд. Системи шифровања тих порука су зависили од вештине оних који су контролисали герилске покрете. Због саме природе саобраћаја (илегални у окупираној земљи), нису имали на располагању савремена средства и технике.
Одговори

(03-11-2022, 09:47 PM)Бенито Пише:  

Јесу, али у Африци.

Ne, i u Francuskoj. Vazili su za najjacu kopnenu  armiju na svetu. Imali vise vojnika, vise tehnike itd..
Ali su bili tromi, zastarele doktrine itd..
Одговори

(03-11-2022, 09:51 PM)Monarhist Пише:  

Не рачунајући фронтални рат, већ герилску војну, након окупације. Нису били Французи и Пољаци војнички бројнији од нас у герили до 1944 то је готово сигурно. 
Исто важи и за Норвешку, Белгију, Данску, Чесхословачку.
За Грчку нисам сигуран, али могуће да смо и ту били јачи од Зерваса и њихових комуниста.

Били смо много јачи од Грка. Најјача војска у окупираној Европи била је Југословенска војска - четници. Нико други нема победе попут Вишеграда, Семећа, Рогатице, утд. Нико није имао толико велику слободно територију, толико војника под оружјем, толико радионица за израду оружја, толико радио станоица, толико илегалаца... Нико није имао диверзанте попут Групе Гордон, итд.
Одговори

Od Grka jesmo
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним