Поруке: 1,098
Теме: 11
Придружен: May 2021
Углед:
245
Упадам у тему, али интересује ме како су одржавали везу покрети отпора у Француској или Пољској? Да ли су Немци њима лакше дешифровали поруке?
Мада питање је да ли је могуће поређење, јер је чак и пољски покрет био далеко слабији од Југословенске Војске под командом Ђенерала Михаиловића.
Поруке: 2,279
Теме: 22
Придружен: Jul 2013
Углед:
233
U nacelu, Francuzi i Poljaci su bili jaka kriptografska nacija. Mnogo njih je dalo svoj doprinos tokom rata u raznim saveznickim sekcijama po tom pitanju.
Ne znam na osnovu cega mislis da su oni bili daleko slabiji od "pokreta otpora " kod nas - bilo cetnika bilo komunista?
Углед:
233
Ma bili su i jaci i brojniji. Francuska je bila najveca armija na pocetku rata.
Углед:
233
Necu da se raspravljam oko notornih stvari.
Samo oko Varsave je bilo 50-75.000 ustanika.
Francuzi su imali najmasovniju vojsku pod DeGolom van granica Francuske. Podzemne snage u samoj Francuskoj su takodje bile brojne.
Poljaci i Francuzi su imali jak kontigent u okviru savrznickih snaga gde su dali veliki doprinos u borbama.
Ako cemo da merimo ukupan doprinos pokreta otpora saveznickoj pobedi, on je neznatan. U ma kojoj zemlji.
Углед:
233
Citaj mnogo i raznoliko. Pa se javi kad sve dobro proucis.
Toliko od mene na temu.
Pozdrav
Поруке: 5,860
Теме: 3
Придружен: Mar 2016
Углед:
1,534
Упадам сад као падобранац, али онај Немац (што је писао ону публикацију која говори о радио саобраћају) не хвали Французе у том погледу.
Чини ми се да критикује и Пољаке и Чехословаке по питању радио технике, једино је хвалио Британце.
За Французе је написао да су радио технику из 1940. године користили четири или пет година узастопце све до краја рата. Тако некако је написао.
Е сад, можемо и ми да критикујемо Хитлерову армију (о томе колико је била напредна), јер је много зависила од коњске запреге, што се тиче транспорта.
Мислим да су имали и коњице у својим редовима.
Поруке: 2,084
Теме: 6
Углед:
109
Немци су пратили и прислушкивали сав илегални саобраћај у окупираној Европи, почев од Норвешке, Француске, Пољске, СССР, Италије, итд итд. Системи шифровања тих порука су зависили од вештине оних који су контролисали герилске покрете. Због саме природе саобраћаја (илегални у окупираној земљи), нису имали на располагању савремена средства и технике.