Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како су четници шифровали депеше

(28-10-2022, 10:55 PM)Chicot Пише:  
(28-10-2022, 10:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  ''Сазнајемо из прислушкивања'' -  то се каже и када се крије неки појединац, информер, или нека веза.
Милославе, постоји у блечли парку евиденција и за то, којом су терминологијом упућивали на сазнања из прислушкивања, кроз периоде рата  Smile
Немци су у почетку били брљиви и бахати, нису били довољно конспиративни, или су пак превише отворено причали о томе. Током рата, Немци су мењали сигурносне процедуре, шифре, кључеве, радили на додатном обезбеђењу, па се са сваком променом, мењао и тај поступак. Зато Савезници имају "црне рупе" у неколико случајева. Пред сам рат,  пред саму велику операцију или нови фронт, крајем 1941, крајем 1943, крајем 1944...

Да, то каже Блечли, мислио сам у брзини да кажу Немци.
Кад су четници прислушкивали партизане, тачно преносе садржај партизанске депеше. Исто и кад су прислушкивали усташе. Да ли то има код Немаца? Дакле тачно пренета једна четничка депеша.
Одговори

Британци објашњавају како се декриптују ДМ поруке.
Упутство је врло слично оном које су после рата дали заробљени немачки декриптери.
Из овога се несумњиво види да су и једни и други били у стању да декриптују ДМ саобраћај.

Одговори

(28-10-2022, 11:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-10-2022, 10:55 PM)Chicot Пише:  
(28-10-2022, 10:41 PM)Милослав Самарџић Пише:  ''Сазнајемо из прислушкивања'' -  то се каже и када се крије неки појединац, информер, или нека веза.
Милославе, постоји у блечли парку евиденција и за то, којом су терминологијом упућивали на сазнања из прислушкивања, кроз периоде рата  Smile
Немци су у почетку били брљиви и бахати, нису били довољно конспиративни, или су пак превише отворено причали о томе. Током рата, Немци су мењали сигурносне процедуре, шифре, кључеве, радили на додатном обезбеђењу, па се са сваком променом, мењао и тај поступак. Зато Савезници имају "црне рупе" у неколико случајева. Пред сам рат,  пред саму велику операцију или нови фронт, крајем 1941, крајем 1943, крајем 1944...

Да, то каже Блечли, мислио сам у брзини да кажу Немци.
Кад су четници прислушкивали партизане, тачно преносе садржај партизанске депеше. Исто и кад су прислушкивали усташе. Да ли то има код Немаца? Дакле тачно пренета једна четничка депеша.
Не, не разумеш ме. То што сам навео - назнаке из Y сервиса (Y сервис је енглески, амерички термин )  енглези цитирају немачку поруку. 
То шта "сазнајемо  из прислушкивања" значи - објаснио сам.  То увек значи - криптологија. 
Углавном се у документима налази темин сазнајемо од сигурног извора, од поузданог агента. У том случају не значи увек да је у питању прислушкивање, понекад да, понекад не. Имам примера доста за оба случаја.
Одговори

Из немачког извештаја о декриптовању за први квартал 1944. године:

ДМ саобраћај:
У целокупном саобраћају ДМ организације и даље преовлађује метода двоструке транспозиције.
У периоду који покрива овај извештај, укупно су декриптоване 343 шифре са двоструком транспозицијом, што је омогућило читање 4500 порука.
- у наставку описи метода шифровања - 

Комунистички саобраћај
У целокупном комунистичком саобраћају и даље преовлађује метода двоструке супституције са или без надшифровања а и коришћење полиалфабенте методе. Ухваћени материјал је ванредно обиман: у периоду који покрива овај извештај, укупно је дешифровано 56 супституционих шифара, 160  „Wurmreihen“-a и 13 полиалфабетних шифара, што је омогућило обраду и читање 7600 порука. Доток шифрованог материјала се јако повећао, са 65 порука дневно у просеку у јануару, на 100 у марту.
Даље примећују да је обрада комунистичког саобраћаја све тежа, потребно је више времена за шифре, а и обрада самих порука постаје све захтевнија.
Одговори

Да додам и да су касније партизани почели да користе Нову шифру на нивоу саобраћаја дивизија и више, која је за Немце (а и Британце) била непробојна.
Тај метод - надшифровање са насумично генерисаним текстом - је и данас непробојан. Али је проблем дистрибуција кључева, прималац и пошиљалац морају да имају своје уникатне шифре, зато се не користи пуно.
Одговори

(28-10-2022, 11:37 PM)ватхра Пише:  У целокупном саобраћају ДМ организације и даље преовлађује метода двоструке транспозиције.
У периоду који покрива овај извештај, укупно су декриптоване 343 шифре са двоструком транспозицијом, што је омогућило читање 4500 порука.

Комунистички саобраћај
укупно је дешифровано 56 супституционих шифара, 160  „Wurmreihen“-a и 13 полиалфабетних шифара, што је омогућило обраду и читање 7600 порука.

Да поновимо још једном, у овим извештајима се наводе броја декриптованих кључева и порука.
Кључеви нису, како неки креативно тумаче, декриптоване поруке.
Одговори

(28-10-2022, 10:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(28-10-2022, 10:13 PM)ватхра Пише:  Самарџићу,
Немачка птислушна служба - чије извештаје имам - је наводила колико порука и колико кључева је декриптована.
Код вас је то, са врло слободним преводом, постало да су кључеви декриптована поруке.

Код Авакумовића.
Хајде једну депешу за пример...

Зар није исто тако превео и Живковић, па чак и онај Немац што га је Ватра контактирао, па му се није свидео одговор!?

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(29-10-2022, 07:42 AM)Николај Пише:  Зар није исто тако превео и Живковић, па чак и онај Немац што га је Ватра контактирао, па му се није свидео одговор!?
Не знам о чему причаш.
Ово су врло стручни термини, није лако да се преводи.
Одговори

(29-10-2022, 07:42 AM)Николај Пише:  
Немачка птислушна служба - чије извештаје имам - је наводила колико порука и колико кључева је декриптована.
Код вас је то, са врло слободним преводом, постало да су кључеви декриптована поруке.

Код Авакумовића.

Зар није исто тако превео и Живковић, па чак и онај Немац што га је Ватра контактирао, па му се није свидео одговор!?
Овде је прво потребно бити упознат са уско стручним терминима и бити упознат са материјом.
Зато сам уверен да то што каже Авакум није тачно из незнања.
Енглези користе термин кључ као хомоним, а сам појам значи различите ствари. Сам знам колико сам мука имао у почетку да уђем у штос са тим.
Одговори

Пре неколико година Ватра је послао неком Немцу који се бави тим питањем декриптовања да му преведе и објасни тај део из Авакумовићеве књиге и он му је одговорио у истом смислу као што је превео Авакумовић. Има то негде на форуму, треба да се ископа.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(28-10-2022, 10:34 PM)Chicot Пише:  
(28-10-2022, 09:11 PM)Александар Динчић Пише:  Chicot, мене занимају немачке дешифроване поруке у размаку од септембра до децембра 1942. Има ли нешто о степену саботажа и диверзија и како Немци на све то гледају. Да ли су те немачке поруке доспеле код Британаца?
Има понешто. Да се врше саботаже на споредним пругама, да се се на главној рути за Солун врше саботаже и диверзије у Бугарској окупационој зони, дакле на југу. Стрељали су таоце у новембру или децембру због тога. Има и о саботажи рудника антимона. Па је ухваћена чак и порука Хитлера за питањима и захтевима да се починиоци нађу и казне... Има чак понеких да су идентификовали четнике као нападаче западно од Дрине, што рецимо нисам очекивао. И то баш има онако десетак, петнаестак случајева да постоји у декриптима.
Да ли можеш да ми некако пошаљеш тај део који тачно говори о немачким проценама саботажа и диверзија.

Наиме, одлично памтим једну депешу коју је упутио генерал Мирослав Трифуновић и где управо то каже, да су саботаже извођене на споредним деоницама и да то не даје добре резултате. Значи да су Немци пресрели тај његов радиограм. Наравно, Труфуновић није имао информације о величини диверзија изван подручја немачког заповедника Србије. И то је врло занимљиво и упућује да су Немци базирали озбиљност саботажних и диверзантских акција у земљи управо на пресретнутим радио порукама (а највероватније и Британци који су пак дешифровали немачке извештаје). Међутим, управо су такве ствари морале да се изводе у највећој тајности и под видом партизанских акција (има више примера). Наравно, многе поруке нису дешифроване.
Одговори

(28-10-2022, 11:37 PM)ватхра Пише:  Из немачког извештаја о декриптовању за први квартал 1944. године:

ДМ саобраћај:
У целокупном саобраћају ДМ организације и даље преовлађује метода двоструке транспозиције.
- у наставку описи метода шифровања - 
Читање порука у 1944. години или укупно, почевши од марта 1942. године?
Одговори

(29-10-2022, 07:42 AM)Николај Пише:  

Код Авакумовића.

Јесте. То се односило на ранији период. Ту није писало да су поруке прочитане, а овде пише. Што би значило да су Немци ангажовали много више људи од вода Болни и да су имали више успеха, ако је ово тачно.
Ватра, можемо ли да добијемо тачан извор за ово?
Одговори

(29-10-2022, 10:05 AM)Николај Пише:  Пре неколико година Ватра је послао неком Немцу који се бави тим питањем декриптовања да му преведе и објасни тај део из Авакумовићеве књиге и он му је одговорио у истом смислу као што је превео Авакумовић. Има то негде на форуму, треба да се ископа.
Што се баби смило, то јој се и снило.
Преводилац са немачког није стручњак за декриптовање, он је само потврдио да се у духу језика може превести како је превео Живковић.
А стручњак за декриптовање је навео што говоре и у другим извештајима - schlussel се односи на шифру, кључ поруке, а не на број декриптоватних порука.

Осим тога, да поновим да ово није ствар тумачења једне реченице. Имам пуно извештаја немачке службе за декриптовање југоистока. У свакој је наведена таква форма извештаја - број шифри и порука које су декриптовали.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним