Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4.5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Како су четници шифровали депеше

(31-10-2022, 09:11 PM)Mitic Пише:  И у оној публикацији, онај немачки генерал каже да је на Балкану радио комуникација била добра. А почетком 1943. обим Титовог радио саобраћаја је и даље био мали.
Почетком 1943. и даље треба да су имали радио станице само Врховни штаб и 2. пролетерска дивизија. И ваљда Копинич.
Одговори

Vatra,
Ja ni nisam rekao da je goniometrisanje deo nauke o kriptografiji, vec da je korisceno kao vazna ali pomocna tehnika za naprednije rezultate. Mislim da Poljaci jesu relativno uspesno koristili tu tehniku 30-tih, tamo negde do malo pred rat. Za Cehoslovacku ne znam.
Miticu, evo Vatra je uglavnom pojasnio. U pitanju su 2 razlicite tehnike, traffic analysis i D/F. Obe sa bitnom ulogom u kriptoloskom poslu.
Одговори

Ок, све је јасно.

Хвала на разјашњењу. И Шику и Ватри.
Одговори

(01-11-2022, 12:07 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(31-10-2022, 09:11 PM)Mitic Пише:  И у оној публикацији, онај немачки генерал каже да је на Балкану радио комуникација била добра. А почетком 1943. обим Титовог радио саобраћаја је и даље био мали.
Почетком 1943. и даље треба да су имали радио станице само Врховни штаб и 2. пролетерска дивизија. И ваљда Копинич.

То сам цитирао опет оног немачког генерала: "А почетком 1943. обим Титовог радио саобраћаја је и даље био мали".

И како су Британци окретали помоћ ка Брозу, тако се и повећавао Брозов радио саобраћај. Опет сам парафразирао Немца. И све су Немци знали о Брозу, сваки детаљ.

И још каже Шваба: Коначно, слично, а можда и више, одиграли су балкански партизани важан део против слабих немачких окупационих снага од њихових колега у Белој Русији. Иако је радио обавештајна служба пружила поуздане информације за ефикасну противакцију, средства за спровођење таквих мера нису била доступна.

Највише читам то поглавље "Балкан". И ту се само спомиње Балкан, нема Грчке. И само спомиње два фактора: Дража и Тито.

Занимљива је публикација, али сигурно није Свето Писмо. Може да послужи као полазна тачка за истраживање.
Одговори

(31-10-2022, 11:04 PM)ватхра Пише:  
(31-10-2022, 09:30 PM)Chicot Пише:  Da, D/F ili direction finder. Poznat kao huff duff.
Sve zemlje koje su ozbiljno drzale do kriptografije su razvijale i koristile tu naprednu tehniku.

Гониометрисање нема везе са криптографијом, то спада под електронско ратовање.
Поменуо си нпр Пољску и Чехословачку за криптографију. Ту јесу биле добре, али колико знам нису радиле на електронском ратовању.

Примера ради, гониометрисање и сличне технике је имало још једну примену у рату. Коју?

Знам отприлике да су се гониометри користили за надзор ваздушног простора и навигацију авиона.

Али то сам чуо од једног другара, а можда сам лоше запамтио.
Одговори

(01-11-2022, 01:05 AM)Mitic Пише:  
(01-11-2022, 12:07 AM)Милослав Самарџић Пише:  

То сам цитирао опет оног немачког генерала: "А почетком 1943. обим Титовог радио саобраћаја је и даље био мали".

И како су Британци окретали помоћ ка Брозу, тако се и повећавао Брозов радио саобраћај. Опет сам парафразирао Немца. И све су Немци знали о Брозу, сваки детаљ.

И још каже Шваба: Коначно, слично, а можда и више, одиграли су балкански партизани важан део против слабих немачких окупационих снага од њихових колега у Белој Русији. Иако је радио обавештајна служба пружила поуздане информације за ефикасну противакцију, средства за спровођење таквих мера нису била доступна.

Највише читам то поглавље "Балкан". И ту се само спомиње Балкан, нема Грчке. И само спомиње два фактора: Дража и Тито.

Занимљива је публикација, али сигурно није Свето Писмо. Може да послужи као полазна тачка за истраживање.

Да, за разлику од четника, Немци су читали све, или боље рећи скоро све, никад није све, депеше, и то су користили. Али види се из њихових докумената да нису имали довољно јединица да искористе потпуно.
Док се с друге стране не види да су имали користи од читања четничких депеша, осим и два случаја, Валтер и Милан Калабић, кад су биле просте шифре. Ако је заиста тачно да су после дешифровала толико хиљада дуплих шифра, то би значило да је то мањи проценат укупног саобраћаја, да нису стигли на време да их дешифрују или просто да нису знали шта то пише, због начина писања. Такође, да ни у овом случају нису имали довољно људи.
Одговори

Милославе,
да не буде да терам мак на конац.

Имам рецимо декрипт Немци ухватили Дражину поруку - пред крај 1943, где ДМ тражи да се промовише савезништво са Американцима, док Енглезе треба игнорисати. у том стилу.
Немци су прокоментарисали, да Дража сада очекује подршку Америке "за своје циљеве".

Испод је назначено - не мешајте се превише, ово је добар начин да се спрече бољшевици.
У смислу, да пусте да се Дража крви са комунистима у одбрани Србије, а Немци да се штеде.

Дакле, има случајева да су Немци знали тачно шта се дешава али су проценили да им је већа корист да се праве глуви и слепи. Наравно, то није било правило никако, само кажем да има и другачијих примера.
Одговори

ОК.
Кад стигнеш, наведи тачно неку депешу,. баш ме занима.
Одговори

Bice u knjizi jednog dana Smile
Одговори

Пошто је један текст везан баш за шифорвање депеша, сазнах нешто занимљиво.

Да ли је могуће да је Москва наредила Брозу да помогне немачким трупама приликом искрцавања Савезника на јадранску обалу?
Одговори

Радио Југославија, који је емитовао програм из Совјетског Савеза, ја био за ту опцију почетком 1943. После неколико месеци, били су против.
Одговори

То се спомиње у једном тексту који се бави баш дешифровањем четничких и партизанских депеша. И налазе се слични подаци које је користио Ватра.

Конкретно, извештаји о прочитаним порукама по кварталима 1944. године.

Ово је укупно за 1944. годину:

Михаиловић - 12.275 порука
Тито - 44.124 поруке.

Још се каже да је 1943. године Титов саобраћај лако решен и да су добијени вредни подаци о организацији и деловању Титовог покрета.

Ево линка за тај текст (ту се налази прикази извештаја и на крају су извори)

http://chris-intel-corner.blogspot.com/2...-tito.html

И лепо пише да су се намучили са дешифровањем Дражиног саобраћаја, па тек онда кад се ангажовао Реферат 6, успели су у дешифровању.

Везано за искрцавање Савезника на јадранску обалу:

"Осим криптоанализе, Немци су имали и друге начине да дођу до информација. Поруке између Тита и Москве слате су путем радија и курира. Током рата неки од ових курира пали су у немачке руке, што је резултирало да се Титови политички маневри могу пратити. Године 1943. били су изненађени када су сазнали да му је Москва наредила да помогне немачким снагама у случају инвазије савезника на јадранску обалу!"

Крај цитата!

Овај текст је написан пре девет година, сећам се да сам знатно раније читао (не превише детаљно) и случајно опет наиђох на текст.
Одговори

Причало се о томе поодавно на теми "Дешифровање немачких порука од стране Британаца"
https://www.pogledi.rs/forum/thread-1310-page-11.html
Одговори

(02-11-2022, 12:10 PM)Chicot Пише:  Причало се о томе поодавно на теми  "Дешифровање немачких порука од стране Британаца"
https://www.pogledi.rs/forum/thread-1310-page-11.html

Нисам знао. Супер што има.

Форумаш Захумље је доста постављао теме и објаве на енглеском. Нисам их све ни испратио.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 4 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним