31-10-2022, 05:56 PM
Али како Ватра увек ћути кад се помену махинације црвених.

(29-09-2019, 02:08 PM)Mitic Пише: Rajko „sastavio“ nogu
Među Amerikancima je bilo i povređenih pilota, a jednom od njih bila je polomljena noga.
– Njega su odveli kod nekog komšije koji je umeo da namešta polomljene ruke i noge i, uprkos nepoverenju ranjenika, taj naš Rajko njemu lepo namesti polomljene kosti koje su zarasle veoma brzo. Kasnije, kada se taj pilot javio lekaru u Bariju ovaj je okupio sve lekare iz tima koji nisu mogli da veruju da je jedan srpski narodni lekar tako uspešno sastavio polomljene kosti da se prelom ni na snimku nije video – priča Radiša Jevtović.
https://www.vesti-online.com/napijali-ne...su-pilote/
Ова прича о намештању ноге авијатичара је екранизована и у "Повратку отписаних". Прле и Тихи спасавају америчке пилоте, једном пилоту је уганута нога и крију се у једном селу. Долази Мија Алексић (тј. лик кога Мија тумачи) и намешта ногу пилоту.
Значи, потпуно иста сцена.
(31-10-2022, 05:56 PM)Милослав Самарџић Пише: Али како Ватра увек ћути кад се помену махинације црвених.
(31-10-2022, 12:05 PM)ватхра Пише:(31-10-2022, 12:01 PM)Chicot Пише: Па ствар је у томе да уопште нису морали да виде текст депеше да би са сигурношћу одредили локацију ВК. Довољно је да су знали од раније низ података , позивни знаци, фреквенција учесталост и да на основу тога и рада станице одреде која станица је у питању и њену локацију.Има и простији начин да се открије ко шаље поруку. Не мора уопште да се декриптује порука или слушају позивни знаци.
(31-10-2022, 12:21 PM)Chicot Пише: Преко анализе фреквенције
(31-10-2022, 05:26 PM)Mitic Пише:(31-10-2022, 04:15 PM)Александар Динчић Пише: Имаш и ону сцену покоља цивила "сарадника партизана", ништа мање него на Голији, где их никад није било. Па спашавање пилота испод Авале.
Драган Марковић мора да је макар мало био у равногорској организацији.
Оригинал сцена из "Повратка отписаних":
Поручник Вилијам Л. Роџерс из Мантене Ill.: „Оборен сам изнад Београда 8. септембра 1944. Избегао сам, слетео у кукурузиште где су стабљике још увек стајале, нога ме је јако болела... После неколико сати долазе сељаци где сам лежао и говорили: 'Четници, четници' и 'доктор, доктор'. Довезли су колица на два точка и дали ми до знања да ме воде код лекара. Од трзаја кола ми се повредила нога, а када су то приметили, ставили су ме на неке даске и однели...“
Овако је Тајм преносио 27. маја 1946.
https://content.time.com/time/subscriber...51,00.html
(31-10-2022, 09:30 PM)Chicot Пише: Da, D/F ili direction finder. Poznat kao huff duff.
Sve zemlje koje su ozbiljno drzale do kriptografije su razvijale i koristile tu naprednu tehniku.