Поруке: 14,445
Теме: 346
Придружен: Feb 2015
Углед:
877
(07-06-2015, 11:42 PM)Шумадинац Пише: О учтивом дијалогу са Католицима има пуно примера у историји Православне Цркве. Примера ради један од највећих бораца за одбрану чистоте православне вере, св. Марко Ефески у свом уводном говору папи јеретику Евгенију IV, слично речима упућеним од св. Кирила нечасном Несторију, рекао је римском папи 1438. у Ферари: „ … Хајде дакле, пресвети оче, прими чеда своја, која ти дођоше издалека, са Истока; загрли оне што од давног времена беху одвојени од тебе, а сада прибегоше твоме наручју; исцели саблажњене; заповеди да се одстрани свака сметња и препрека која омета мир; кажи и ти анђелима својим, као подражавалац Божји: приправите пут народу мојему; поравните пут, уклоните камење (Ис. 26, 10). Докле ћемо се ми, који имамо истога Христа и исте смо вере, борити једни против других и гложити се међу собом? Докле ћемо се ми, поклоници исте Тројице, међу собом клати и јести, док једни друге не истребимо (ср. Гал. 5, 15) и док нас спољни непријатељи не претворе у ништа? Стога подиже (Христос) тебе, првенствујућега међу свештеницима Његовим да нас сазовеш овде“.
Шта би данас рекли многи „зилоти“, било Артемијеви било Акакијеви, кад би чули овај језик хришћанске љубави и учтивости у обраћању једном римском папи? Засигурно, осудили би га као издајника и паписту, као што и данас осуђују многе српске епископе, када у разговорима са римским папом употребљавају неке опште изразе учтивости у дијалогу. Зашто? Јер, у својој неопитности и незнању, не гледају на циљ и дух разговора који се воде, а за општу хришћанску учтивост неће ни да чују.
Да се подсетимо мало.....
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Поруке: 7,047
Теме: 39
Придружен: Aug 2013
Углед:
167
(08-06-2015, 10:48 PM)Хасо-Шумадинац Пише: (07-06-2015, 11:42 PM)Хасо-Шумадинац Пише: О учтивом дијалогу са Католицима има пуно примера...бла, бла... св. Марко Ефески у свом уводном говору папи јеретику Евгенију IV....бла, бла....Шта би данас рекли многи „зилоти“....трућ, трућ....језик хришћанске њууууууубави (Ово се обавезно изговара крознос! Прим. ПРОСВЕТАР)
Да се подсетимо мало.....
Хасо болан, па то је било давно пре Јасеновца и твоје "Ханђар дивизије"!
Паметном доста!
ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Поруке: 578
Теме: 5
Углед:
20
Мислим да ти је прозор отворен, а дува промаја...
Поруке: 837
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
148
Не знам где да поставим ову поруку, па можда ту не смета.
Папа Франциско у својој посети у Сарајеву је понављао неке глупе реченице, то да се у Босни залече ратне ране, да се оствари међуверски суживот, итд.
Папа не познаје Босну и највероватније је прочитао речи који су му други уредили.
Међутим, нешто занимљиво је ипак рекао. По повратку у Рим, у авиону на питање једног новинара најавио је ће да посебна верска комисија за Међугорје за мало време одлучити о том феномену.
Како ће то одлучити не знам.
Ипак, данас током јутарње мисе папа Франциско је одржао говор о "хришћанском идентитету" рекавши: "Где су они који нам препричају писмо које ће доставити Богородица данас поподне у 16 сати, и живе од тога? То није хришћански идентитет. Последња Божја реч назива се Исус и ништа више."
Можда се ја истрипујем, али чини ми се да је то очити ударац видовњацима ала Међугорје.
Неко тамо ће вечерас можда имати један удар гњева.
Поруке: 2,854
Теме: 61
Придружен: Jul 2013
Углед:
221
Ми смо у великом проблему,
јер ови што преговарају у име Ватикана и у име СПЦ не раде то у име јединства, него су лицемјери.
Међугорје је било једно село које није могло опстати, сада је туристичко насеље гдје се врти огроман новац.
„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.
Поруке: 5,715
Теме: 64
Придружен: Aug 2013
Углед:
364
Колико је Срба убијено у Међугорју и околини?
Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Углед:
877
(09-06-2015, 07:25 PM)херцеговац Пише: Ми смо у великом проблему,
јер ови што преговарају у име Ватикана и у име СПЦ не раде то у име јединства, него су лицемјери.
Међугорје је било једно село које није могло опстати, сада је туристичко насеље гдје се врти огроман новац.
Нису ''ови'' него представници наше Цркве! А лицемери су они који нападају Цркву, а сматрају да су правоверни и исправни!
Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.
Д М
Углед:
877
Ево још мало од Берђа, ваља се.....
Лично спасење се дарује онима који траже опште спасење, тј. Царство Божије. Идеја личног спасења је духовни
егоизам, преношење егоизма у вечни живот. При томе однос према Богу постаје интерес и чиста духовност
постаје немогућа. Однос према Богу бива ОДСЕЧЕН од односа према ближњем, тј. нарушава се завет
Христа и Јеванђеља, разара се целовита богочовечност хришћанства. Не може се спасити појединац, није могуће
изоловано спасење. Спасење је могуће само с ближњима, с другим људима и светом. Сваки човек треба да
преузме на себе бол и муку света и људи, да подели њихову судбину. Сви су за све одговорни. Ја се не могу
спасавати ако пропадају други људи и свет. Не желим издвојити себе из света ради властитог спасења и да
одбијам да делим вапаје и муке света. Потребно је да свако на себе преузима судбину света и човечанства.
Д М