Оцена Теме:
  • 1 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

кРимокатолички издајник ВУК

(06-04-2015, 02:05 PM)херцеговац Пише:  
(04-04-2015, 10:38 AM)aco Пише:  Црквено словенски и старословениски није исти језик.

Све је то староСрпски.

Иначе и ја трубим о разлици и ријечи Србијанац, али ми је ту Самарџић главни ривал.

Слични су, воде порекло од старосрпског.

Опет "србијанац"!
граматички је могуће:
Аустрија - аустријанац
Србија - србијанац

Коришћено деведесетих у међусрпским расправама ко је већи Србин. Срби са леве стране Дрине
или Срби са десне стране Дрине "србијанци". Непотребна расправа и тад и данас.
Одговори

Дотакли смо се и ко је била Вилхелмина, споменуо си да је крштена и сахрањена по Православном обичају, али да ли је неко споменуо да је сахрањена на гробљу манастира Савинац?

Слажем се са тобом поводом Србијанац.

Мене Самарџић убјеђује да сам Херцеговац српског порјекла.... 5+5 Тужан Кидање

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Не, ти си Србин Херцеговачког порјекла! Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Ћут,
ти што се одричеш Шумадије! С-ума-динац један!

+1!

Са' ћу ти позвати Просветара да те забави једном писанијом од двије до три стране!

(06-04-2015, 02:14 PM)aco Пише:  Слични су, воде порекло од старосрпског.

А прелаз са њих на новокомпоновани је овај што употребљава брат наш у Христу, раб Божији трудбеник и Просветар, кога желим да 'поселамим' овом приликом! Језик се не ломи преко кољена к'о што је ВКС одрадио зарад Беча.

Колико је нас доживило да се узноси служба на староСрпском (ајде условно старосрпски) или да прочита Псалтир на старосрпском? Неупопредиво, немерљив доживљај.

Одлично запажање у вези падежа.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

Одговори

Вукова ћерка, је прекрштена у православље као Милица, сахрањена на Ташмајдану, Заједно са мужем Алексом и сином Јанком,
па су затим сви пренесени у породичну гробницу Вукомановића у цркви манастира Савинац.
Гроб се налази са леве стране унутар цркве.

Ктитор манастира Савинац је Милош Обреновић, а његова жена Љубица је из Вукомановића.

Иначе јуче је светом Литургијом у Таковској цркви, у близини Савинца, обележена годишњица Милошевог устанка.
Одговори

Један лијеп историјски податак.

Српске земље су све једна светиња!

Одговори

(06-04-2015, 02:15 PM)херцеговац Пише:  Дотакли смо се и ко је била Вилхелмина, споменуо си да је крштена и сахрањена по Православном обичају, али да ли је неко споменуо да је сахрањена на гробљу манастира Савинац?

Слажем се са тобом поводом Србијанац.

Мене Самарџић убјеђује да сам Херцеговац српског порјекла.... 5+5 Тужан Кидање
Не, него Србин. Ако кажеш да сам ја Србијанац а ти Херцеговац, то онда тебе искључује из српских редова. Ако пак кажеш да сам ја Шумадонац а ти Херцеговац, то је ОК, регионализми.
Одговори

Јок,
ако ја кажем да сам Захумац, а ти Шумадинац то је регионализам.

АВНОЈ Херцеговина се дијели једнако као и ова АВНОЈ-евска Србија. ЈБГ-а. тековине НОБ-е!

Дио долине Неретве прије ушћа од Мостара па јужније, зове се Хум или Захумље.

Сјећаш се брата Захумља.

Одговори

Аха, тражих херцеговачко/захумско државотворство... па да испадне као са Црном Гором.
Одговори

Цитат:Са' ћу ти позвати Просветара да те забави једном писанијом од двије до три стране!

Мало,Херцеговац!Неће разумети нико шта је тела да каже!Тужан

У славу предака, на понос потомака!!!

http://cojstvo.rs/
Одговори

(06-04-2015, 03:37 PM)Милослав Самарџић Пише:  Аха, тражих херцеговачко/захумско државотворство... па да испадне као са Црном Гором.

Захумље нема везе са државом, и на картама се тај дио означава негдје Хум, негдје Захумље.

Узми оне школске атласе из СФРЈ.

Одговори

(06-04-2015, 02:35 PM)херцеговац Пише:  А прелаз са њих на новокомпоновани је овај што употребљава брат наш у Христу, раб Божији трудбеник и Просветар, кога желим да 'поселамим' овом приликом! Језик се не ломи преко кољена к'о што је ВКС одрадио зарад Беча.

Колико је нас доживило да се узноси служба на староСрпском (ајде условно старосрпски) или да прочита Псалтир на старосрпском? Неупопредиво, немерљив доживљај.

Одлично запажање у вези падежа.

Неће бити баш да је тако.

Захарије Орфелин, Искусниј подрумар. 1783.

"Между свима земнима плодами, от којих можно питије начинити, неима благороднијшега и полезњишега, паче вина, кагда оно је разумно и умјерено употребљавано бива, понеже производит здравље и возбуждава у сердцу человјеческом весеље, и точно за то Бог вино створио и снабдјео с таким пријатним соком, что би увесељавало сердце человјека, како пророк и цар Давид у Псалму 104. подтвержава..."

Орфелинов покушај народног језика српског, са јасно уочљивим утицајем руског језика.

Неђе у исто вријеме, по молби кћери проте Аврама Симића, код којег је одјео неко вријеме, написа Доситеј и своје "Буквице" на "простом језику сербском" које су се радо читале и дошле у руке Срба по свој Далмацији. Наравно дигла се кука и мотика на Доситеја због тога, на шта он одговори: "Која је нами корист од једнога језика, којега у целом народу од десет хиљада једва један, како ваља, разуме, и који је туђ матери мојеј и сестрам?"

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Србијанац је у начелу припадност територији Р.Србије, и ја га не волим, користим га само када хоћу да нагласим унижавање према Србима из Србије од људи са стране. (ту негативну конотацију су донеле деведесете када се сматрало да су србијанци млаки и
мање бране србство од Срба ван Србије)

Значи има два значења:
1. становник Србије, србијанац, србијанка (сећате ли се фабрике сокова "Србијанка")
2. увредљив назив за Србина становника Србије од стране Срба ван Србије.

Начелно и Зукурлић је србијанац, али није Србин, (бар неће да буде)
Мађари који су рођени и живе у Србији су србијанци...

херцеговац је регионализам.

Језик у богослужењу СПЦ је "старословенски" руске редакције, зове се и "црквенословенски",
српска редакција је нажалост нестала због турског ропства крајем 18 века.
Постоје књиге у Хиландару и тај језик је нешто ближи данашњем српском него руска редакција.
Не постоји фиксан старосрбски језик, развијао се и мењао, сваки стари документ је мало другачије редакције.
Виде се утицаји свих околних народа. (Бројим минуте до просветаревог ћилима)

Код браће Грка и дан данас постоји народни (милим да се зове "катареуса") и књижевни језик.

(06-04-2015, 03:01 PM)херцеговац Пише:  Један лијеп историјски податак.

Чудо је Википедија Баја
Одговори

Назив Србијанац у начелу постоји 180 година прије и од помена Р. Србије (2006.), нема никакве везе са вољењем или невољењем, нити са унижавањем.

Нема два значења, него једно:

1. Није упитању било који "становник Србије", него само Србин на простору Дрина-Београд-Ниш. Србијанац није ни Мађар нити било који други несрбин, као ни Србин из Војводине (они сами, за све испод Дунава и Саве, кажу: "Идем у Србију" и Србијанци).

2. Јопет, назив није уврједљив, сасвим је неутралан и значи исто што и Босанац и Херцеговац, Црногорац, Крајишник.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним