Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 4.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Априлски рат 1941.

Погледао сам још први дан кад је окачен на ЈуТјуб и оставио сам опширнији коментар(е) о грешкама.
Добар видео, али услед немара (случајно или намерно) подгорица се на мапи зове Титоград, и све је уопштено, дакле "Немци дошли, разбили војску, војска се повлачила" и то је то. Мислим да су чак и рекли да је у портестима након потписивања протокола о приступању Тројном пакту комунисичка партија имала доста удела у њима (!).
Има доста преписаних глупости са тренутког чланка на Википедији (који ја већ одавно у својим нацртима преправљам, али велики је, а ја још и лењ па мало га оставио по страни тако да ће још месец-два људи гледати оне глупости у чланку, али преправићу га ја и биће бољи [Није Википедија лоша, него администратори немају литературу па не моу да провере тврдње које су стављене у чланак, а проблем је што тај чланак има литературу - Терзићев АР, а ни јенду референцу из тог дела, што мене наводи на помисао д аонај који је чланак исао није ни порчитао то дело већ можда само предговор или нешто начуо. Да се разумемо, нисам га ни ја прочитао, али делове сма читао и то још и модерне чланке у часописима које су писали историчари и војни историчари, ткао да знам од прилике како детаљно изгледа и на сонов тога тврдим та писац тог чланка није читао ништа од Терзића]).
Пример: типична реченица која је буквално преписана с Википедијоног чланка је "Југославија је располагала са седам група армија" (!).
Невероватно!
Потом су грешили команданте армија (исто као на Википедији). Па како је могуће да војска има 7 група армија (дакле 14 армија) па онда 7 армија након тога????
И опет кажем, доста уопштених спомињања типа "Немци дошли, војска ошла", без помињања детаља (који су невероватно занимљиви ако ништа друго).

Свеопшти утисак: Творци видеа су очиглено социјалистички (да не употребим неку другу тежу реч) опредељени или бар нагињу ка тој страни.

"За часног човека и озбиљног мушкарца,отаџбина је скуп обавеза,и у рату,и у миру-УВЕК !" -Војвода Петар Бојовић
Одговори

(05-12-2019, 10:56 PM)Бенито Пише:  
(05-12-2019, 09:45 PM)ХраброСрце Пише:  
(21-11-2019, 12:09 AM)ЈВуО-КГ Пише:  

Ваља ли ово шта? У преводу, вриједи ли одвојити вријеме за гледање?
Да погледа неко, па да Ти преприча? Јок

Хахахаха не баш тако, него конкретно - је ли партија организовала отпор или не Јок Али пошто је Андрејевић написао све, јасно ми је какав је видео. Сирома'
Одговори

Одговори

Јуначка Југо војска је била Германе ко волове у купусу, али су Ватикан и Енглези намјестили да Германи побједе!
Из чисте злобе и ни из чега другога!
Још да нам је било Теслино свијетло оружје поставити у Загребу (ближе Германима) џаба би Ватикану и Енглезима било чинити неваљалштине.
Данас би наша Југа била као Америка!

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Ау,далеко било,овај изветрео к'о Књаз Милош од литар и по под сеоском шатром у врелом летњем дану.
Одговори

Како год оћеш, али знаш и сам да сам у праву!

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

Можда је већ неко постављао ове видео-клипове, али рекох да их поставим

Napad Nemačke na Jugoslaviju 6. aprila 1941

https://www.facebook.com/arhivskisnimcis...998644391/
Одговори

(05-12-2019, 11:35 AM)Милослав Самарџић Пише:  Је ли ове борбе ико игде поменуо?

Имаш у зборнику докумената о Априлском рату, књига 2, из 1987. године, ратни дневник Врховне команде, у којем се помиње тај продор Комског одреда у дубину албанске територије - скоро до Елбасана и Малишког језера.
Одговори

Не знам да ли је овде било речи о овом догађају,али данас налетех на фејсбуку , лазаревачка библиотека је избацила овај пост,о бомбардовању помоћног аеродрома у Лазаревцу 7.4.41.

http://www.bibliotekalazarevac.org.rs/pd...I6-_wm-3ms
Одговори

(28-03-2020, 04:45 PM)Александар Динчић Пише:  
(05-12-2019, 11:35 AM)Милослав Самарџић Пише:  Је ли ове борбе ико игде поменуо?

Имаш у зборнику докумената о Априлском рату, књига 2, из 1987. године, ратни дневник Врховне команде, у којем се помиње тај продор Комског одреда у дубину албанске територије - скоро до Елбасана и Малишког језера.
Ко је био командант тог Комског одреда ?
Одговори

(07-04-2020, 11:59 AM)Бенито Пише:  

Љубо Новаковић. У саставу одреда био је и, тада капетан, Павле Ђуришић.
Одговори

Шта се Ти мешаш? Smile
Јесте, генерал Љуба Новаковић.
Одговори

(07-04-2020, 01:49 PM)Бенито Пише:  Шта се Ти мешаш? Smile
Јесте, генерал Љуба Новаковић.

Истриповао сам се да је квиз. Јок
Одговори

(07-04-2020, 12:54 PM)ХраброСрце Пише:  
(07-04-2020, 11:59 AM)Бенито Пише:  

Љубо Новаковић. У саставу одреда био је и, тада капетан, Павле Ђуришић.

Зато ја Ђуришића сматрам врло способним официром. Само што је видео да од брђана слаба вајда на дуже стазе, да је јулски устанак био максимум, па је прешао на ратну дипломатију.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним