Оцена Теме:
  • 9 Гласов(а) - 4.89 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Априлски рат 1941.

То нема везе са животом. Где си то прочитао?
Одговори

Не знам право да ти кажем, кружи та легенда по Београду већ неко време. Могуће да ми је остало урезано од неког из саме Библиотеке, или тако неког места. Можда испис на табли на Косанчићевом где је тада била библиотека..
Одговори

Писао сам о томе већ овде и стварно је непристојно да се понављам. Јован Н. Томић је увео строги правилник рада НБ, који важи и данас. Дакле, све што је издато било где у свету на српском језику мора се завести у Народној библиотеци, од новина па на даље, и први примерак свега мора припасти њима као главној институцији српског језика. Оригиналне повеље и слична документа из средњег века морају се депоновати у депое НБ. Ниједна књига, нити документ се не смеју изнети из НБ, ни под којим условима.
Краљ Петар Први је имао мало пријатеља. Један од њих био је Јован Н. Томић. Краљ није могао да седи у библиотеци и да чита, па је замолио Томића да му изда једну ретку књигу. Томић га је глатко одбио и позвао га да прочита статут НБ.
У четвртак, 3. априла 41, Владимир Ћоровић је отишао до зграде Народне библиотеке и тражио да му се издају по његовом списку , тачно 11 најстаријих повеља на српском језику. Одбили су га. На свађу која је трајала готово читав дан и на његов велики ауторитет, ипак су му на реверс на три дана дали Летопис попа Дукљанина. Тако је тај документ ипак сачуван.
Разлог који је подражавао такав став запослених у НБ био је и то што су се већ годинама радили званични преписи свих најважнијих докумената и депоновани су у другим институцијама.
То је истина, а све друго су будалаштиње..
Одговори

Па чекај, овде се говори о измештању целе грађе (или њеног најважнијег дела) како би били сачувани од уништења. Подразумева се под надзором надлежних власти. Није ми јасно дакле - нису веровали у немачки напад на земљу? Или то питање уопште није разматрано? Или су мислили да ће ови да их гађају гуменим бомбонама..?
Одговори

Не, него нису веровали да ће наследници Гетеа и Ранкеа гађати Народну библиотеку. А , видиш, да нигде другде и нису гађали осим у Београду. Ћоровић ( иако га Деретић зове Ћоро Smile) је видео даље. Изгледа и да је директор Илић био сличног мишљења, али ето сплет историјских околности довео је до тог катастрофалног исхода.
Одговори

(06-04-2017, 10:31 PM)Бенито Пише:  Не, него нису веровали да ће наследници Гетеа и Ранкеа гађати Народну библиотеку. А , видиш, да нигде другде и нису гађали осим у Београду.
Ти пси су њихови наследници, као ја што сам наследник Александра Великог
Одговори

Јесте, али перспектива је априла 41 била мало другачија.
Одговори

Ok. Slazem se. Ali nije da nisu imali primere njihovih divljastava u prethodnim operacijama. Ako su bombardovali engleske gradove bez neke narocite vojne potrebe, moglo se naslutiti sta ce se tek desiti "nizoj rasi" koja se, ej, drznula da isprovocira Hitlera.

Cini mi se da je neko iz nacisticke vrhuske kasnije izjavio da je Biblioteka predstavljala visevekovni kulturni identitet naroda, te da je zato i gadjana.

Mozda to ima kod Diklica, Beograd veciti Grad, nisam siguran.
Одговори

Пусти њега.
Знали су они са ким имају посла, иако су Срби немачку војску памтили кроз лик Макензена. Знали су да сад поново долазе Аустријанци обучени у немачку одору. Сплет околности је довео до те катастрофе. Глупо би било рећи да нико од наших није крив, због неспособности, немара, корупције итд. Али, ту није потпуна истина, него је, као и обично, мало компликованија.
Одговори

Ja bih da vratimo 27. mart - a oni nama Biblioteku Кез
Одговори

А ја да се ти вратиш на квиз и поставиш или одговориш на неко питање.Smile
Одговори

Одговори

Та прича је го к.
НБ је изгубљена због глупости и немара. НБ је погодила једна (по многим причама чак једна) или двије бомбе. Да им је била намјера уништити НБ, они би на њу сасули пуно више од једне бомбе.

Зли Немци су цијели рат сачували Архиву добровољаца ратова 1912-1918 да ни један листић није фалио. Наређење да се архива уништи 1946. године, стигла је од великог Србина, А. Ранковића. Тако је прошла и НБ и још стотине други библиотека.
Србин је томе кумовао, зато и није ништа остало.

НБ је горала у пламену 14 дана.

(06-04-2017, 09:04 PM)Chicot Пише:  Ако неко зна, колико има истине у причама да је Милош Трифуновић пар дана пред бомбардовање забранио измештање најважније грађе из Народне Библиотеке?

Не сјећам се тачно ко је то наредио, можда Тифуновић, али то је истина. Као посље ћемо, сад то није приоритет.

Ко и све друго код нас. Лаж или полуистина направе драматичне догађаје од глупости и немара да се прикрију прави кривци.

Сад ће неко рећи да браним Њемце?хихихи Не браним их, него нијесу Њемци требали чувати српске вриједности, него Срби! Али шта треба рећи, Срби нијесу чували ни српске главе а камоли "старе артије".

Такође, да не испада да "измишљам" итд. о овоме су писали Лазо М. Костић и још неки други српски национални писци у емиграцији.

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(06-04-2017, 09:16 PM)Бенито Пише:  То нема везе са животом. Где си то прочитао?
Ниси у прву, да поновим филм:
Ни Мунгос, као и обично, није у праву, уопштено и у детаљима.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним